- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Navajoyhteisö teki alkukantaisesta golfista aseen alkoholia ja huumeita vastaan

Rez golfissa tyyli on vapaa.

Rez golf rakentaa yhteisöllisyyttä ja auttaa tuomaan sisältöä lasten ja nuorten elämään.

Aavaa preeriaa. Silmänkantamattomiin matalia salviapensaita ja laakeita kivikkoja. Siellä täällä lännenelokuvista tuttuja pylväsmäisiksi rapautuneita kallioita.

Tämä on navajoreservaatin maisemaa koillisessa Arizonassa, Utahissa ja New Mexicossa. Noin puolet Kanadasta aikoinaan liikkeelle lähteneen alkuperäiskansan nykyisistä jäsenistä elää täällä edelleen. Toinen puoli on asettunut kaupunkeihin, joissa sulautuminen valtaväestöön on hyvässä vauhdissa.

Toimeentulo on niukkaa, tekemistä vähän. 38 % Navajo Nationiin kuuluvista elää köyhyysrajan alapuolella. Alkoholi, huumeet ja rikollisuus vievät monet mukanaan.

”Oli pakko tehdä jotain lasten hyväksi”, sanoo ensimmäistä niin sanottua rez golf -kenttää takapihalleen joutilaisuuden vastalääkkeeksi rakentamassa ollut Donald Benally, reservaatin kasvatti.

Alkeellinen yhdeksänreikäinen kenttä, Wagon Trail to Lonesome Pine, kulkee salviapensaiden keskellä. Väyliltä salviaa ei ole, mutta muuten tanner on jätetty jokseenkin ennalleen. Tarvittaessa pallon alle voi livauttaa lyöntiin paremman alustan tarjoavan keinonurmen palasen. 

Griinit ovat heinättömiä browneja. Tasainen puttausalusta syntyy haravoimalla, kastelemalla ja täryttimellä jyräämällä. 

Luontoa kunnioitetaan navajoperinteiden hengessä. Salviapensaita ei vahingoiteta, vaan pensaan tuntumaan päätynyt pallo on siirrettävä mailan mitan päähän. Laiduntavat kotieläimet saavat vapaasti kulkea kentällä oman mielensä mukaan.

Luontoyhteyttä rakentamassa

”Lapsille toivoo aina parasta”, sanoo Phoenixin alueelle muuttanut, mutta koulubussia navajoreservaatin puolella edelleen ajava Jim Yazzie, yksi kentän aktiiveista.

Hänelle salviantuoksu on paluuta omille juurille, esi-isien taivaan alle.

Golf avaa yhteyteen omaan heimoon, omaan maahan. Se tarjoaa sitä, mistä navajot käyttävät termiä hozho: rauha, tasapaino, harmonia.

Kiirettä ei ole. Pallon etsimiseen kuluu helposti aikaa, yhdeksään reikään jopa neljä tuntia. Tärkeintä on olla yhdessä, jakaa yhteisiä kokemuksia, ottaa vastaan golfpelin alkuperäinen leikinomainen haaste.

Kentän keskeltä löytyy navajojen perinteinen hogan, kupukattoinen hirsistä ja savesta tai muusta sidosaineista rakennettu asunto. Niitä käytetään edelleen ennen kaikkea pyhiin menoihin ja siirtymäriitteihin. Oviaukko osoittaa aina itään.

”Aamun sarastaessa pyhät henget nousevat ja liikkuvat täällä”, Benally kertoo.

Vaatimaton siemen on vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa kasvattanut mehukkaan hedelmän. Harrastajia on vuosi vuodelta enemmän. Uusia rez golf -kenttiäkin on ilmaantunut.

Wagon Trail to Lonesome Pine on ollut ilmainen kaikille kävijöille jo 18 vuoden ajan. Kohokohta on vuotuinen kilpailu, joka kokoaa paikalle myös pelaajien perheenjäsenet. Kierroksen jälkeen kokoonnutaan yhteen perinteisten ruokien äärelle.

”Ajattelimme alkuun tämän olevan vain lapsille. Ei tullut mieleenkään, että touhusta voisi tulla jotain näin suurta.”

Kilpailu kerää nykyisin noin sata osallistujaa. Lisäksi koulubussi tuo pari kertaa kuukaudessa koululaisryhmiä lajiin tutustumaan. Puuhamiehet uskovat, että joukossa saattaa olla sellaisia nuoria, jotka kipinän saatuaan voivat päästä golfin avulla elämässään eteenpäin.

Lowerville Stingers Golf Club jonkin matkan päässä on yksi uudemmista rez golf -kentistä. Kenttää ylläpitävä Marvis Ben kiinnostui lajista, kun Michael Jordan -fanina kuuli idolinsa tarttuneen golfmailaan. Hän kaivoi löytämänsä tyhjän peltipurkin maahan. Reikä numero yksi oli syntynyt.

Sittemmin kenttä on laajentunut yhdeksänreikäiseksi erilaisin tee se itse -ratkaisuin. Griinien pohjat esimerkiksi ovat läheiseltä koululta tarpeettomiksi jääneitä mattoja.

Kenttä on täälläkin tärkeä yhdysside paikallisten välillä.

”Pidän tästä, koska kierros rakentaa sillan minun, veljieni ja isän välille”, kommentoi 46-vuotias Larry Badoni lehtihaastattelussa parisen vuotta sitten. ”Muuta yhteistä tekemistä meillä ei ole. Täällä ei voi lähteä elokuviin tai shoppailemaan. Ei meillä ole muuta yhteistä tarjota lapsillekaan.”

”Golf tekee kaikille hyvää”, kiteyttää rez golfia synnyttämässä ollut Donald Benally. ”Ennen kaikkea yhteisöllemme.”

Benallyn ja kumppaneiden ponnistukset ovat viime aikoina herättäneet runsaasti kiinnostusta. Esimerkiksi The Atlantic ja Los Angeles Times ovat laatineet rez golfista omat juttunsa.

Oheinen video kertoo tarkemmin, mistä on kysymys.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)