16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät - Kenttäranking 2023

Parhaat klubit eivät aina ole parhailla kentillä – ja päinvastoin

Oulun Virpiniemi Golf on noussut maamme kärkikenttien joukkoon mittarista riippumatta. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Kenttärankingin kärkikentillä koko paketti on kunnossa.

Golflehden Kenttärankingissa kenttiä arvioidaan kokonaisvaltaisesti, mutta pääpaino on ydintuotteessa, golfkentässä. Siksi kenttää koskevilla arviointikriteereillä on painokertoimet.

Kentät rankataan listalle yhteispisteiden mukaiseen järjestykseen, mutta rankingmenestystä voidaan tarkastella monella muullakin tavalla. Kuka tahansa voi kokeilla eri tapoja helposti ruksimalla Kenttäranking-taulukosta näkyviin vain ne kategoriat, jotka haluaa itse huomioida. Taulukko laskee automaattisesti valittujen kategorioiden mukaiset pisteet ja laittaa kentät niiden perusteella paremmuusjärjestykseen.

Tässä jutussa tarkastelemme arviointia ja vertailemme kenttien sijoituksia kahdella mielenkiintoisella suodatuksella. Olemme laatineet kaksi top 10 -listaa, joista toisessa on huomioitu ainoastaan kenttäkategorioiden pisteet ja toisessa kenttien palvelua, viihtyisyyttä ja fasiliteettejä koskevat arviointikriteerit, jotka olemme vertailussa nimenneet klubipisteiksi. Hinta-laatusuhdetta ei huomioida kummallakaan listalla.

Kenttärankingille on ominaista se, että kokonaisrankingin kärjessä ovat kentät, jotka saavat korkeat kenttäpisteet. Kärkisijoille ei ole Kenttärankingissa asiaa, ellei itse kenttä anna siihen edellytyksiä. Niin on tälläkin kertaa.

Kenttäpisteiden top 10

1.Ålands Golfklubb, Slottsbanan46,47
2.Viipurin Golf, Etelä-Saimaa45,21
3.Nordcenter Golf & Country Club, Fream45,16
4.Tahko Golf, Old Course44,86
5.Vanajanlinna Golf & Country Club44,70
6.Nordcenter Golf & Country Club, Benz44,67
7.Kytäjä Golf, South East44,31
8.Virpiniemi Golf43,86
9.Lakeside Golf, Pirunpelto43,48
10.Sarfvik Golfklubi, New Course43,35

Tämänkertaisen Kenttärankingin voittaja, Ålands Golfklubbin Slottsbanan, on myös pelkissä kenttäpisteissä omilla luvuillaan. Kenttäpisteissä kakkoseksi sijoittuva Viipurin Golfin Etelä-Saimaa häviää Slottsbananille 1,26 pisteellä.

Listan top 10 -kentistä kaikki muut paitsi Vanajanlinna Golf & Country Club sekä Virpiniemi Golf ovat kahden kentän golfkeskuksia. Näistä askeleen mitalla muiden edelle nousee Nordcenter Golf & Country Club, jonka molemmat kentät yltävät kenttäpisteissä kirkkaasti kymmenen parhaan joukkoon.

Kenttäpisteiden top 10 -lista poikkeaa varsin vähän Kenttärankingin kokonaisrankingin top 10:stä. Listalla olevista kentistä vain Lakeside Golfin Pirunpelto sekä Sarfvik Golf Clubin New Course eivät mahdu yhteispisteissä Kenttärankingin kärkikymmenikköön.

Kärkikentillä koko paketti kunnossa

Asetelma muuttuu, kun jätetään kenttäpisteet huomiotta ja lasketaan yhteen vain ilmapiiri ja viihtyisyys, palvelu, ravintola sekä klubitalo ja oheispalvelut, jotka on tässä vertailussa nimetty klubipisteiksi. Hinta-laatusuhde-kriteeri jätetään tässä vertailussa huomiotta.

Klubipisteiden kärkeen nousee toinen tämänvuotisen Kenttärankingin suurmenestyjistä. Yhdeksänreikäinen Eerikkala Golf, joka jää kenttäpisteissä sijalle 67, kiilaa koko porukan ohi klubipisteiden ykköseksi. Kenttärankingissa Eerikkala palkitaan Suomen viihtyisimpänä kenttänä, ja kakkossijat se pokkaa kokonaispalvelusta että ravintolastaan. Näistä lähtökohdista klubipisteiden kuninkuus on selviö. Jos vielä hinta-laatusuhde otettaisiin huomioon, Eerikkalan voitto olisi vielä selvempi – se kun palkittiin myös hinta-laatusuhteestaan Suomen parhaana.

Vaikka klubipisteiden ja kenttäpisteiden taulukoissa onkin eroavaisuuksia, niistä löytyy myös paljon yhteistä. Taulukoista on helppo nähdä, että Kenttärankingin kärkisijoilla on vaikea nousta, ellei koko paketti ole kunnossa. Molemmissa taulukoissa top 10:een mahtuvat Nordcenter, Ålands Golfklubb, Vanajanlinna, Tahko Golf ja Virpiniemi. Kokonaisrankingin top 7 -kentistä vain Viipurin Golfin Etelä-Saimaa ei yllä molemmilla listoilla kymmenen parhaan joukkoon.

Kytäjä, Lakeside ja Sarfvik nousevat kenttäpisteiden top 10:een, mutta eivät sinne klubipisteissä yllä. Kytäjä on tosin heti tuntumassa, sijalla yksitoista. Eerikkala, Kartanogolf, Santa Claus Golf ja Nurmijärven Golfklubi yltävät puolestaan klubipisteissä kymppikärkeen, mutta eivät kenttäpisteissä.

Klubipisteiden top 10

1.Eerikkala Golf34,99
2.Vanajanlinna Golf & Country Club34,48
3.Nordcenter Golf & Country Club34,47
4.Ålands Golfklubb34,30
5.Tahko Golf – Old Course34,12
6.Pickala Golf Club34,06
7.Virpiniemi Golf34,03
8.Kartanogolf33,94
9.Santa Claus Golf33,77
10.Nurmijärven Golfklubi33,49

Useamman kuin yhden kentän golfkeskuksille, joilla on sama klubitalo ja fasiliteetit (esim. Nordcenter) on laskettu vain yhdet klubipisteet. Jos taas saman keskuksen eri kentillä on eri klubitalo ja fasiliteetit (esim. Tahko), kentille on laskettu myös erilliset klubipisteet. 

Lue seuraavaksi: Kuusamo Golfissa on valtavasti potentiaalia, mutta Kenttärankingissa se on juuttunut jämäsijoille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

  PG says:

  ”Hinta-laatusuhdetta ei huomioida kummallakaan listalla.”

  Hyvä näin. Ehkä hinta-laatusuhde tulisi poistaa yhteispisteidenkin listalta?

  Joka tapauksessa ongelmallinen kategoria. Esim. Sarfvikin New Course on rankingin yhteispisteissä sijalla 22. ja Old Course 45. Koska greenfee on molemmille kentille sama, niin luulisi myös New-kentän hinta-laatusuhteen olevan parempi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan New häviää hinta-laatusuhteessa Oldille peräti 0,37 pistettä, vaikka on rankingissa 23 sijaa korkeammalla!

  Sama ilmiö (yhteispisteissä parempi, hinta-laatusuhteessa huonompi) esiintyy myös kuuden muun kahden kentän klubin tapauksessa, vaikka kummankin kentän greenfeet ovat samat.

  PG says:

  ”Useamman kuin yhden kentän golfkeskuksille, joilla on sama klubitalo ja fasiliteetit (esim. Nordcenter) on laskettu vain yhdet klubipisteet.”

  Tämä luonnollisesti nostaa klubipisteiden luotettavuutta kyseisten kenttien osalta, mikä sinänsä on hyvä asia. Toisaalta kenttien vertailtavuus voi kärsiä. Olisikin mielenkiintoista saada tietää, kuinka paljon tällaisissa tapauksissa saman klubin eri kenttien klubipisteet eroavat toisistaan (esim Nordcenterin Freamin ja Benzin) ja millainen vaikutus sillä olisi kentän sijoitukseen rankingissa.

  Vielä mielenkiintoisempaa tietoa olisi kenttäkohtaisten arviointien määrä. Tätäkin tärkeämpi on kunkin kentän yhteispisteiden (keskiarvon) virhemarginaali. Sehän ei riipu arvion tehneiden golfarien kokonaismäärästä (v. 2023 hieman alle 5500), vaan kyseisen kentän arviointien määrästä, kentän yhteispisteiden keskiarvosta ja keskihajonnasta. Mitä suurempi virhemarginaali on, sitä epäluotettavampia tulokset ovat ja sitä todennäköisemmin poikkeavat todellisuudesta.

  Mielestäni rankingista tulisi karsia kaikki ne kentät, joiden yhteispisteiden virhemarginaali 95% luottamustasolla on yli 1 piste suuntaan tai toiseen. Veikkaan, että 140 arviota (= 2023 annettujen arviointien keskiarvo per kenttä) ei siihen vielä riitä. Tällöin tulosten ilmoittaminen yhden pisteen tarkkuudella voisi olla sopiva.

  Jos kentästä on tehty vain 30 arviota, sen sijoitus edelliseen rankingiin verrattuna voi parantua tai huonontua helposti kymmeniä sijoja liian suuren virhemarginaalin takia. Tämäkin vain puhtaasti tilastomatemaattisesti käsitellen. Monet muutkin tekijät voivat vääristää tuloksia.

   PG says:

   Tutkittuani virhemarginaalin osalta asiaa vähän tarkemmin tulin siihen tulokseen, että koko kappaleen ”Mielestäni rankingista tulisi karsia kaikki ne kentät, …” päälle pitää vetää henkselit. Nyt sitä ei siis enää ole 🙂

   Tuo 30 arviota per kenttä tuntuu kyllä edelleenkin vähän liian pieneltä varsinkin, jos paremmuusjärjestyksessä lähellä olevasta ”kilpailevasta kentästä” on annettu huomattavasti enemmän arvioita. Esim. 300, jolloin virhemarginaali on alle kolmasosa 30 arvion kentästä, mikäli keskihajonnat ovat samat.

   Jos 30 arvion kenttä saisi 270 lisäarviota, kenttien keskinäinen paremmuusjärjestys voi muuttua merkittävästi suuntaan tai toiseen. Siksi kenttien kategorioiden ja yhteispisteiden virhemarginaalit eivät saisi poiketa liian paljon toisistaan.

   Ainoana lääkkeenä tähän on asettaa arviointien minimimäärä (n) per kenttä riittävän korkealle. Aiemminhan se oli 20, nyt 30. Mielestäni 50 olisi parempi. Ehkä se jo riittää*, mutta 100 tai 100+ voisi olla vieläkin parempi.

   * Jos n=50 ja design-kategorian arvosanojen keskihajonta on ~ 1, niin yhteispisteiden virhemarginaali 95% luottamustasolla on ~ 0,5 pistettä, mikäli oikein laskin.

  PG says:

  Tässä vielä

  Klubipisteet 2023 top 10
  yhden pisteen tarkkuudella

  1.
  Eerikkala, 35 pistettä

  T2.
  Vanajanlinna & Nordcenter &
  Ålands Golfklubb & Tahko Old & Pickala & Virpiniemi & Kartanogolf & Santa Claus, 34 pistettä

  T10.
  Nurmijärvi & Kytäjä & Tawast & Master & Viipurin Golf- Etelä-Saimaa & Tapiola & Sarfvik & Tahko – Lake&Forest & Keimola & Nivala & Kuortane & Levi & Yyteri & Nokia River & Karelia, 33 pistettä.

  Mikäli tarvetta tarkempaan sijoituserittelyyn olisi, niin samalla pistemäärällä (34 tai 33) olevien klubien keskinäisen järjestyksen määrittäisin virhemarginaalien perusteella, pienempi (luotettavampi) virhemarginaali voittaa suuremman.

  Klubipisteet 2021 top 11

  1.
  Vanajanlinna, 35 pistettä

  T2.
  Kartanogolf & Nordcenter & Eerikkala & Kuortane & Tahko Old & Pickala & Kytäjä & Ålands Golfklubb & Tapiola, 34 pistettä

  T11.
  Levi & Nokia & Viipuri E-S & Yyteri & Tawast & Master & Santa Claus & Tahko – L&F & Virpiniemi & Kalajoki & Nurmijärvi & Hartola, 33 pistettä