Suuntaa kesän golfmatka Ahvenanmaalle, kotimaan golfkohteiden kirkkaimpaan helmeen! 

Moni suomalaisgolfari on jo ehtinyt tutustua Ahvenanmaan golftarjontaan, mutta monella pelimatka Suomen ykköskentälle, Slottsbananille, on vasta suunnitelmissa. Oletko yksi heistä? Ålands Golfklubbin Björn Wennström antaa vinkkejä miten golfreissu Ahvenanmaalle kannattaa toteuttaa.

Teksti
Visit Åland
Julkaistu

Ålands Golfklubbin seurapäällikkö Björn Wennström oli yksi Ahvenanmaan messuosaston kasvoista golfmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tavattuaan messuilla satoja golfareita hän huomasi, että Ahvenanmaan golftarjonnan lisäksi muun muassa matkustus Ahvenanmaalle sekä ravintolat ja majoitukset herättivät kovasti kiinnostusta. Kokosimme tähän artikkeliin muutamaan useasti esitetyn kysymyksen, ja alta voit napata talteen Björnin vinkit tulevaa golfreissuasi varten.

Mikä on kätevin tapa matkustaa Ahvenanmaalle golfaamaan?

Turusta aamulla lähtevä Viking Glory saapuu Maarianhaminaan jo iltapäivällä kahden jälkeen. Vielä samana iltana ehtii pelata yhden 18-reiän kierroksen, esim. Ålands Golfklubbin Kungsbanan-kentällä. Seuraavan päivän voi pyhittää kaikessa rauhassa Suomen parhaasta kentästä Slottsbanasta nauttimiseen. Jos peli-intoa löytyy vielä, samana iltana ehtii vielä kolmannellekin kentälle, Eckerö Golfiin. Kentät voi toki pelata siinä järjestyksessä kuin haluaa! Ahvenanmaalle on useita laivalähtöjä, mutta Turusta ja Naantalista saapuvien laivojen aikataulut ja etenkin aamu- ja aamupäivälähtö sopivat Ahvenanmaalle saapuville parhaiten.

Kannattaako golfreissuun ottaa oma auto mukaan?

Ehdottomasti. Ahvenanmaalla on kaksi golfseuraa, Ålands Golfklubb ja Eckerö Golf, jotka sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Maarianhaminasta on molemmille kentille vajaan puolen tunnin ajomatka. Kun matkaan lähtee omalla autolla, varusteet kulkevat kätevästi mukana ja kahden seuran välillä liikkuminen käy vaivattomasti. Omalla autolla pääsee lisäksi kiertelemään saaren nähtävyyksiä, sillä pelimatkalla kannattaa jättää aikaa myös saaren tutkimiseen. Auto on helppo ajaa laivaan, ja kunhan matkavarauksen tekee hyvissä ajoin, autopaikkoja on hyvin tarjolla.

Pääseekö Ålands Golfklubbille omalla veneellä?

Aivan ÅGK:ta vastapäätä, Kastelholman Slottssundetissa, on suosittu vierassatama, joka on saanut paljon kehuja veneilijöiltä. Kastelholman vierassatama ja Ahvenanmaan helmi Slottsbanan ovat kapean merenlahden vastakkaisilla rannoilla ja etenkin rei'iltä 14-18 on hyvä näköyhteys satamaan. Reikien 11 ja 12 välissä sijaitsee ÅGK:n oma laituri, joka on tarkoitettu veneellä saapuvien pelaajien käyttöön. Vieraslaiturilta on klubitalolle noin 400 metrin kävelymatka.

Voiko lähtöjä varata etukäteen? 

Sekä ÅGK:lle että Eckerö Golfiin voi varata peliaikoja koko kaudeksi, toisin sanoen vapaita lähtöjä ei tarvitse odottaa ja varata vasta esim. kaksi viikkoa ennen peliajankohtaa. Lähtöjä voi varata joko suoraan ÅGK:lta tai ottamalla yhteyttä seuran jälleenmyyjiin (esim. Viking Line, Ålandhotels ja Ålands Turist & Konferens).

Miltä kesän 2024 varaustilanne näyttää, onko vapaita lähtöjä vielä jäljellä?

Koska ÅGK:lla on kaksi kenttää, Slottsbanan ja Kungsbanan, kapasiteettia riittää ja varaustilanne näyttää pelaajan kantilta vielä hyvältä. Jotkin viikonloput ovat varatumpia, ja silloin saattaa olla, että peliajan saadakseen täytyy vähän sumplia ja tehdä kompromisseja. Yleisesti ottaen lähdöt järjestyvät ÅGK:lla hienosti, kunhan varauksen tekee hyvissä ajoin. Elo- ja syyskuun viikonloput ovat suosituimpia, mutta vapaita aikoja on vielä silloinkin saatavilla. 

Mitä uutuuksia Ahvenanmaan golf tarjoaa tänä vuonna?

Sekä Slottsbanan- että Kungsbanan-kentällä muutama väylä tehtiin vähän avoimemmaksi edellistalven aikana kaatamalla puita, jotka rajoittivat näkyvyyttä häiritsevästi. Pelikokemus on siis entistäkin parempi. Vastuullisuuteen kiinnitetään myös ÅGK:lla jatkuvasti lisää huomiota. Meillä on mm. oma latausasema sähköautoille ja tarkoituksenamme on hankkia robottiruohonleikkureita ja aurinkopaneeleja, joihin ollaan investoimassa kentän ilmastovaikutuksen pienentämiseksi. 

Björn Wennström

Jos saavun golfaamaan Ahvenanmaalle kahdeksi päiväksi, mitä minun kannattaa golfin ohella kokea?

Ehdottomasti Ahvenanmaan upea ravintolatarjonta ja kesäkaupunki Maarianhamina. Golfravintolan ohella kannattaa suunnata paikalliselle Stallhagenin panimolle, joka sijaitsee 10 minuutin päässä Ålands Golfklubbilta. Panimoravintola tarjoaa erinomaista lähiruokaa ja hitaasti käyneitä oluita, joissa on paljon makua. Maarianhaminassa on useita ravintoloita, terasseja ja baareja, ja tunnelma on kuin ulkomailla etenkin kaupungin kahdessa vierassatamassa. Kesällä järjestetään myös monia korkeatasoisia tapahtumia The Tall Ships Racesta Rockoff-festareihin ja Åland Sea Jazziin, ja syyskuussa viihdytään vielä Skördefesten-sadonkorjuujuhlilla! 

Visit Åland vinkkaa:

Otatko perheen mukaan golfmatkalle?

Jos perheessä on aloittelevia golfareita, heille sopiva kenttä on Eckerö Golf, jonka neljän eri tiipaikan ansiosta myös lyhyiden lyöntien pelaajilla on mahdollisuus selvitä viheriölle oikealla lyöntimäärällä. Eckerössä on myös paljon tekemistä perheille, mm. Smart Park -perhepuisto, Leklandet-sisäleikkimaa, Viltsafari-eläinpuisto ja Ahvenanmaan hienoin hiekkaranta Degersand.