Näin golfaat Ahvenanmaalla – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin - Golfpiste.com

Näin golfaat Ahvenanmaalla – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Moni on jo ehtinyt kokea Ahvenanmaan monipuolisen golftarjonnan, mutta monella pelimatka Ahvenanmaalle on vasta suunnitelmissa. Oletko yksi heistä?

Teksti
Visit Åland
Julkaistu

Ålands Golfklubbin seurapäällikkö Björn Wennström oli yksi Ahvenanmaan messuosaston kasvoista maaliskuisilla golfmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tavattuaan satoja golfareita messuilla hän huomasi, että Ahvenanmaan kenttien lisäksi muun muassa matkustus Ahvenanmaalle ja Ahvenanmaan aktiviteetit herättivät kovasti kiinnostusta. Kokosimme tähän artikkeliin muutamaan useasti kysytyn kysymyksen, ja alta voit napata talteen Björnin vinkit tulevaa golfreissua varten.

Mikä on kätevin tapa matkustaa Ahvenanmaalle golfaamaan?

Turusta aamulla lähtevä Viking Glory saapuu Maarianhaminaan jo iltapäivällä kahden jälkeen. Silloin ehtii pelata yhden 18-reiän kierroksen vielä samana iltana, esim. Kungsbanan-kentällä Ålands Golfklubbilla. Seuraavana päivänä voi pelata kaikessa rauhassa ensin Slottsbanan-kentällä, ja samana iltana vielä kolmannellakin kentällä, Eckerö Golfissa. Kentät voi tietysti pelata siinä järjestyksessä kuin haluaa. Ahvenanmaalle on monia laivalähtöjä, mutta Turusta saapuvien laivojen aikataulut ja etenkin aamulähtö sopii Ahvenanmaalle saapuville parhaiten.

Kannattaako golfreissuun ottaa oma auto mukaan?

Ehdottomasti. Ahvenanmaalla on kaksi golfseuraa, Ålands Golfklubb ja Eckerö Golf, jotka sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Maarianhaminasta on molemmille kentille vajaan puolen tunnin ajomatka. Kun matkaan lähtee omalla autolla, varusteet kulkevat kätevästi mukana ja kahden golfklubin välillä liikkuminen käy vaivattomasti. Omalla autolla pääsee lisäksi kiertelemään saaren nähtävyyksiä, jos pelaamiselta malttaa jättää aikaa saaren tutkimiseen! Auto on myös helppo ottaa laivaan, ja kunhan matkavarauksen tekee hyvissä ajoin, autopaikkoja on useimmiten hyvin tarjolla.

Pääseekö Ålands Golfklubbille omalla veneellä?

Aivan ÅGK:ta vastapäätä, Kastelholman Slottsundetissa, on suosittu vierassatama, joka on saanut paljon kehuja veneilijöiltä. Kastelholman vierassatama ja Ahvenanmaan helmi Slottsbanan ovat kapean merenlahden vastakkaisilla rannoilla ja etenkin rei'iltä 14-18 on hyvä näköyhteys satamaan. Reikien 11 ja 12 välissä sijaitsee ÅGK:n oma laituri, joka on tarkoitettu veneellä saapuvien pelaajien käyttöön. Vieraslaiturilta on klubitalolle noin 400 metrin kävelymatka.

Voiko lähtöjä varata etukäteen? 

Sekä ÅGK:lle että Eckerö Golfiin voi varata peliaikoja koko kaudeksi, toisin sanoen vapaita lähtöjä ei tarvitse odottaa ja varata vasta esim. kaksi viikkoa ennen peliajankohtaa. Lähtöjä voi varata joko suoraan ÅGK:lta tai ottamalla yhteyttä seuran jälleenmyyjiin (esim. Viking Line, Ålandhotels ja Ålands Turist & Konferens).

Miltä kesän 2023 varaustilanne näyttää, onko vapaita lähtöjä vielä jäljellä?

Koska ÅGK:lla on kaksi kenttää, Slottsbanan ja Kungsbanan, kapasiteettia riittää ja varaustilanne näyttää pelaajan kantilta vielä hyvältä. Jotkin viikonloput ovat varatumpia, ja silloin saattaa olla, että peliajan saadakseen täytyy vähän sumplia ja tehdä kompromisseja. Yleisesti ottaen lähdöt järjestyvät ÅGK:lla hienosti, kunhan varauksen tekee hyvissä ajoin. Tällä hetkellä touko-, elo- ja syyskuun viikonloppuina on aika täyttä, mutta vapaita aikoja on vielä silloinkin saatavilla.

Mitä uutuuksia Ahvenanmaan golf tarjoaa tänä vuonna?

Sekä Slottsbanan- että Kungsbanan-kentällä muutama väylä on tehty vähän avoimemmaksi talven aikana kaatamalla puita, jotka rajoittivat näkyvyyttä häiritsevästi. Pelikokemus on siis tänä vuonna entistäkin parempi. Toinen uutuus koskee ÅGK:n golfravintolaa, jota luotsaa tänä vuonna uusi ravintoloitsija. Ravintolaa on päivitetty talven aikana, ja sen uusittu menu ja palvelukonsepti täytyy ehdottomasti kokea ÅGK:lla golfatessa.

Björn Wennström

Jos saavun golfaamaan Ahvenanmaalle kahdeksi päiväksi, mitä minun kannattaa golfin ohella kokea?

Ehdottomasti Ahvenanmaan upea ravintolatarjonta ja kesäkaupunki Maarianhamina. Golfravintolan ohella kannattaa suunnata paikalliselle Stallhagenin panimolle, joka sijaitsee 10 minuutin päässä Ålands Golfklubbilta. Panimoravintola tarjoaa erinomaista lähiruokaa ja hitaasti käyneitä oluita, joissa on paljon makua. Maarianhaminassa on useita ravintoloita, terasseja ja baareja, ja tunnelma on kuin ulkomailla etenkin kaupungin kahdessa vierassatamassa. Ahvenanmaalla on lisäksi tusinan verran frisbeegolfratoja, joilla voi pelata ilmaiseksi 24/7. Tykätty rata löytyy esim. Jan Karlsgårdenilta Kastelholmassa.

Visit Åland vinkkaa:

Otatko perheen mukaan golfmatkalle?

Jos perheessä on aloittelevia golfareita, heille sopiva kenttä on Eckerö Golf, jonka neljän eri tiipaikan ansiosta myös lyhyiden lyöntien pelaajilla on mahdollisuus selvitä viheriölle oikealla lyöntimäärällä. Eckerössä on myös paljon tekemistä perheille, mm. Smart Park -perhepuisto, Leklandet-sisäleikkimaa, Viltsafari-eläinpuisto ja Ahvenanmaan hienoin hiekkaranta Degersand.