11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kangistuuko kapteeni avauslyönnin paineessa? – Kaksi kapteenia avaa kunniatehtävän saloja

Aulangon Golfklubin kapteeni Mikko Puhakka tyylitteli viime vuonna komean avauslyönnin. Keskiviikkona kello 10 lähtee tämän vuoden avauslyönti ilmaan.

Golfperinteitä kunnioittava avauslyönti on kapteenille yksi kauden tärkeimmistä hetkistä.

Paineet ovat valtavat. Hikipisara valuu selkää pitkin. Kädet tärisevät. Nyt on pakko onnistua, ettei joudu naurunalaiseksi koko kesäksi. Tai jopa pahimmillaan tulevien vuosikymmenten kahvipöytäkeskusteluiden vakiopuheenaiheeksi.

Ihan näin rajua jännitystä Aulangon Golfklubin kapteeni Mikko Puhakka ei perinteisestä vapunpäivän avauslyönnistä kanna, mutta pienen kihelmöinnin hän silti myöntää.

”Kyllä siinä viikkoa etukäteen alkaa avauslyönti pyöriä takaraivossa. Sen takia oli pakko käydä maanantaina rangella poistamassa vähän ruosteita lyönnistä”, 30 vuotta golfia pelannut Puhakka paljastaa.

Rangella lyönnit lähtivät riittävän hyvin, ettei Puhakan mukaan ole tarvetta enää ennen keskiviikon h-hetkeä käydä lyömässä.

Kyllä tässä korkeaa draw’ta lähdetään draiverilla lyömään.

Kapteenin avauslyönti on golfklubien seremoniallinen tapahtuma, jolla polkaistaan kausi perinteitä kunnioittaen käyntiin. Toista kauttaan Aulangon kapteenina toimiva Puhakka arvostaa perinnettä korkealle.

”On tässä oma hohtonsa. Olen vuosikymmenten aikana käynyt katsomassa aiempien kapteenien avauslyönnit, ja nyt pääsen itse jatkamaan sitä samaa perinnettä.”

Minkälainen on sitten Puhakan mielestä hyvä avauslyönti? Hän näkee, ettei kausi lähde kunnolla käyntiin, jos avauslyönti lyödään jollain muulla mailalla kuin draiverilla. Kaveripiiristä tullut ehdotus puukolmosella varmistelusta ei innostanut kapteenia.

”Eivät aiemmatkaan kapteenit raudalla avauslyöntiä lyöneet. Kyllä tässä korkeaa draw’ta lähdetään draiverilla lyömään. Onhan se näyttävä lyönti, ja itsellä pallo tuppaa muutenkin kaartamaan luonnollisemmin vasemmalle kuin oikealle. Tutut ainakin odottavat näkevänsä enemmän hukin kuin slaissin puolelle kääntyvää lyöntiä”, kertoo Puhakka.

Aulangon Hugo-kentän klubirakennuksen edustalta lyötävässä avauslyönnissä on tilaa vaikka muille jakaa. Se helpottaa tasoituksella 2,5 pelaavan Puhakan mukaan lyöntiin valmistautumista melkoisesti.

”Siinä on 100 metriä tilaa lyödä joka suuntaan vinoon. Jännitän Hugon maratonia pelatessa ysin tiillä joka kerta paljon enemmän kuin vappuna avauslyöntiä”, Puhakka maalailee. Hugon 9. väylän avauksessa vasemmalla vaanii Aulangontie ja oikealle kävelytie, ja niiden väliin pitäisi pallo saada osumaan.

Avauslyöntiin valmistautumisessa pitää miettiä muitakin juttuja kuin vain itse lyöntiä. Etenkin vaatetus on nostattanut Puhakan perheessä pohdintaa. Arvokasta tilaisuutta varten hän pukee klubitakin päälleen, mutta sen alle pitäisi pukea jotain tarpeeksi siistiä mutta silti rentoa, ettei avauslyönnissä ala vaatteet kiristämään.

”Ja pitää nyt ainakin eri vaatteet laittaa kuin viime vuonna, ettei ala puheet liikkua, että kapteenilla on vain yhdet golfvaatteet”, hän nauraa.

Avauslyöntiin käytettävä pallo ei Puhakan mielestä ole onnistuneessa lyönnissä kovinkaan isossa roolissa. Soikeaksi lyötyä balataa hän ei tiille kuitenkaan ole laittamassa, vaan bägistä kaivetaan joku jo pelikäytöstä eläkkeelle siirtynyt yksilö.

Olisihan se kiva onnistua, mutta yöuniani en sen takia menetä.

Aulangolla avauslyönti lyödään perinteisesti aina vapunpäivänä pelattavan scramblen alkajaisiksi. Kauden avausta on seuraamassa kaikki kentälle lähtevät pelaajat sekä muuta klubille saapunutta jäsenistöä. Suuri yleisömassa ei viime vuonna Puhakkaa kangistanut, vaan draivi lähti komeasti ja pitkälle. Samat ovat suunnitelmat tänäkin vappuna.

”Olisihan se kiva onnistua, mutta yöuniani en sen takia menetä. Jännitys on huipussaan siinä, kun ottaa klubitakin pois ja astelee estradille. Mutta julmaan rutiiniin tässä on pakko vaan luottaa”, Puhakka linjaa.

Yleensä fade sieltä tulee, mutta voi olla räikeä hukkikin.

Omaa avauslyöntiään vielä hetken aikaa odottava Linna Golfin kapteeni Heikki Heino on Puhakan kanssa samoilla linjoilla tilanteen jännittävyydestä. Avauslyönti on kunniatehtävä, jota ei ilman pientä jalkojen tärinää voi suorittaa, Heino sanoo.

”Tilaisuutena kauden avauslyönti on tärkeä osa klubin yhteishengen luontia. Sitä saapuu seuraamaan iso joukko klubin jäseniä, jotka luovat pientä painetta kapteenille väyläosumasta.”

”Hetkeä tiiboksissa juuri ennen lyöntiä voisi verrata tilanteeseen, kun lehmät päästetään kesälaitumelle kirmaamaan. Avauslyönnistä kausi voi toden teolla startata.”

Neljättä kertaa kapteenina avauslyöntiä lyövä Heino valmistautuu omaan suoritukseensa kuuntelemalla ysärihittejä ajomatkalla klubille. Minkälainen lyönti taivaalle lopulta lähtee, on Heinolle vielä hieman kysymysmerkki.

”Yleensä fade sieltä tulee, mutta voi olla räikeä hukkikin.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje