23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Hirsalan griinit historiansa parhaassa kevätkunnossa – Salossa tuhlattiin viikonvaihteen tulot traktoriin

Hirsalan kentän viheriöt näyttivät alkuviikolla kauniilta. Kuva: Janne Lehto

Keskiverto talvi näyttäisi kohdelleen Etelä-Suomen kenttiä vähintään kohtalaisesti.

Ensimmäiset kentät avasivat väylänsä kauden peleille pääsiäisen alla tai sen aikana. Vakaat sääolosuhteet houkuttelivat innokkaita golfareita testaamaan kenttien kevätkuntoa, ja sään lämmettyä pääsiäisen loppua kohden, riitti pelaajia väylillä paikoin ruuhkaksi saakka.

Salo Golfissa kenttä avattiin samanaikaisesti seudun muiden kenttien, Wiurilan ja Meri-Teijon kanssa. Kenttämestari Jari Erikäinen sanoi kentän kunnon vaikuttavan keskivertoiselta.

”Griineillä on joitain alueita, missä jää on tehnyt tuhojaan, joten paikkokylvöjen kanssa on lähdettävä liikkeelle. Viime vuonna kevätkunto oli hieman parempi, koska täällä oli nyt pahempi jäätalvi.”

Viimeiset puhdistukset hyvään aikaan

Jäätä muodostui kentälle varsin varhain, vuodenvaihteessa, ja sitä Erikäisen kenttäporukka rikkoi griineiltä pari kertaa.

”Lumihometta ei ole. Siinä oli vähän tuurillakin osuutta, kun viimeiset puhdistukset osuivat hyvään aikaan.”

Kaikki mitä viikonloppuna tuli, tuhlasin traktorikaupoilla.

Salossa pelaajia oli ”meidän mittapuumme mukaan” hyvin pääsiäisviikonloppuna, joten kassaan kertyi mukavasti euroja. Erikäinen keksi ensimmäisen pelipäivien tuotoille jo investointikohteen.

”Sanoin ’toimarille’, että kaikki mitä viikonloppuna tuli, tuhlasin traktorikaupoilla”, kertoi Hirsalasta konekaupoilta matkalla kotiin ollut kenttämestari.

Keväällä 2023 Salon kenttä aukesi hieman toista viikkoa myöhemmin.

”Olin silloin kyläreissulla pukutilaisuudessa. Soitin Tomille (toimitusjohtaja Paju), että mitä tehdään, kun muuallakin on alettu avata. Teimme päätöksen siinä. Se oli ensimmäinen kerta, kun kävin avaamassa kentän musta puku päällä ja kravatti kaulassa”, naureskeli Erikäinen.

Kirkkonummella Hirsala Golfissa kautta ei vielä ole avattu, mutta kenttämestari Janne Lehto on hyvillään kentän kunnosta.

Maanantaina olisi ollut kiva lähteä pelaamaan.

”Hirsalassa on kiva tilanne. Ainakin viheriöiden osalta näyttää parhaalta mitä on koskaan tähän aikaan keväästä ollut. Talvi ei ollut erityisen hyvä, mutta keskimääräinen kuitenkin. Silloin sen kanssa pärjätään yleensä hyvin.”

Aiemmat vuodet ja kokemus ohjaa tekemistä

Lehto kertoi tuumineensa maanantaina, että olisi ollut kiva lähteä pelaamaan. Kaksi vuotta sitten vaikean talven jälkeen hän sanoi ajatelleensa ensimmäisen kerran samalla tavalla elokuussa.

Hänen mukaansa kevään huippukuntoon ei liity mitään poppakonsteja. Aiemmat vuodet ja karttunut kokemus ohjaa tekemistä, joka tuottaa hyviä asioita.

”On pitkä prosessi, että saadaan kentälle oikeat heinälajit ja kasvualusta toimimaan niin kuin pitää. Siitä se pallo on lähtenyt pyörimään oikeaan suuntaan. Tietysti pitää olla työvoimaa ja kalustoa, kun on tehtävä talvella välttämättömiä asioita. Oikea ajoitus lumen ja jään poistossa kuuluvat niihin.”

Kenttämestari toivoo, että kenttä voitaisiin avata ensi maanantaina. Viime kevät oli kylmä, ja silloin Hirsalassa pääsi pelaamaan huhtikuun puolivälin tuntumassa. Pientä takapakkia kevään edistymiseen toi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä satanut lumi ja pakkaselle laskenut lämpötila.

”Maa on sula, joten kyllä tuo uusi lumi sulaa nopeasti pois.”

Salo Golfissa oli lauantaina mukavat peliolosuhteet. Kuva: Antti Jantunen

Hieman pohjoisempana Kytäjä Golfissa on ollut lunta talvella enemmän kuin rannikkoseudulla, parhaimmilla paikoilla vyönsolkeen asti, mutta pääsiäisen aikana tapahtui paljon sulamista.

Kun päivän keskilämpötila nousee 5-7 asteen tuntumaan, olemme avaamisen kynnyksellä.

Kenttäalue on Kytäjällä iso ja lumimäärä vaihtelee, kuten lämpötilakin, vaikka auringon vaikutusta ei huomioida.

”Jossain North West -kentän takamaastossa kallion kainalossa olevalla väylällä voi olla 4–5 astetta viileämpää kuin korkeilla lämpimimmillä alueilla. Sen vuoksi koko kentän kattavaa tarkkaa kevätanalyysia on vaikea antaa”, kenttämestari Antti Koskela sanoi.

Kylmät yöt tuovat pientä takapakkia

Isossa kuvassa Koskelan mukaan Kytäjä on talvehtinut hyvin. Pientä tautia esiintyy joissakin hankalissa paikoissa, jotka ovat syksyllä varjossa.

”Nyt on sen verran kylmää luvattu pari yötä, että kaikki sulaminen pysähtyy. Siihen tilanteeseen, missä alkuviikolla oltiin, voi mennä viikko tai toistakin.”

Koskela arvioi, että Kytäjällä pelataan viimeistään vappuna. Avaamista määrittelee se, että kenttä saadaan edustavaan kuntoon.

”Avaamisen ehtona on ollut, että kaikki bunkkerit on hoidettu, roskat siivottu ja lämpötila kertoo kasvukauden alkaneen. Kun päivän keskilämpötila nousee 5-7 asteen tuntumaan, olemme avaamisen kynnyksellä.”

Kentänhoidon seuraava toimenpide Kytäjällä hieman tuonnempana on vastasataneen uuden lumen sulamisvesien hallinta, jotta vältytään makaavalta vedeltä.

”Hyvin tästä kausi käyntiin lähtee, kunhan vain saadaan lämpötila vähän ylemmäs”, Koskela totesi.

Avatuista kentistä keskiviikkona ovat sataneen lumen takia suljettuna ainakin Meri-Teijo, Salo, Vihti ja Wiurila.

Lue seuraavaksi: Golfpiste seuraa: kentät aukeavat, golfkausi 2024 käynnistyy

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje