16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät - Kenttäranking 2023

Suomen suurimpien kaupunkien parhaat golfkentät

Master Golfin Forest on Espoon paras kenttä. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Isojen kaupunkien golfkentillä on mahdollista parantaa tulevina vuosina sijoituksiaan Kenttärankingissa.

Suomen kymmenen suurimman kaupungin golfkentät eivät isossa kuvassa juhlineet tuoreimmassa Kenttärankingissa. Kaupunkien vaikutusalueella olevat kentät eivät paria poikkeusta lukuun ottamatta nekään kärkisijoja kolkutelleet.

Yksi yhteinen nimittäjä näiden kaupunkien kenttien vaisuille sijaluvuille on hinta-laatusuhde. Tunnetusti vieraspelaamisen hinta on kaupunkikentillä yleisesti suurempi kuin pienempien pitäjien kentillä. Jos rahoilleen ei tunnu saavan riittävästi vastinetta, näkyy se väistämättä kyseisessä Kenttärankingin kategoriassa.

Alla olevassa listauksessa on tarkasteltu maamme kymmenen asukasluvultaan suurimman kaupungin parasta golfkenttää. Joidenkin kaupunkien kohdalla kuntarajoja on venytetty koskemaan kaupungin vaikutusaluetta, jotta tarkastelusta tulisi mielekästä. Esimerkiksi Kuopion rajojen sisäpuolella ei sijaitse yhtään golfkenttää, ja Jyväskylässäkin on vain yksi 9-reikäinen kenttä.

Helsinki (asukasluku 664 028, 31.12.2022)
Paras kenttä: Helsingin Golfklubi, sijoitus Kenttärankingissa 92.

Pääkaupunkimme parhaan golfkentän tittelistä kamppailevat koko maan vanhin kenttä Helsingin Golfklubi, Vuosaari Golf ja toistaiseksi yhdeksänreikäinen HIFK Golf (Paloheinä). Talissa jo vuodesta 1932 sijainnut HGK vie pisimmän korren. Sen sijoitus koko maan vertailussa on vaatimaton. Talissa on menossa mittava peruskorjaussuunnitelma, jonka jälkeen kentän pitäisi olla eheämpi vuonna 2025. Sen onnistuessa toivotulla tavalla, kentällä on mahdollisuus parantaa reilusti sijoitustaan tulevien vuosien Kenttärankingeissa.

Master Planin toteutuksesta vastaa tanskalainen kenttäarkkitehti Philip Spogard, jonka ansiokas kädenjälki näkyy Kenttärankingin ykköseksi ylivoimaisesti kivunneessa Ålands Golfklubbin Slottsbananilla.

Espoo (305 274)
Master Golf Club – Forest, 23.

Bodomjärven idylliseltä rantakaistaleelta alkunsa ja loppunsa saava Master Golfin Forest on Espoon ykköskenttä. Forest saa yhtä vaille kaikissa kategorioissa hyviä, yli kahdeksan pisteen arvosteluita. Pelattava, palkitseva ja hyväkuntoinen metsäkenttä on suomalaisten mieleen.

Edellisestä Kenttärankingista Forest parantaa kuusi pykälää. Parannus tulee kentän kunnon myötä. Pienten parannusten lisäksi Forest nousisi kolkuttelemaan jopa top 10:ä, jos se saisi paremmat arvostelut hinta-laatusuhteessa. Varsinaisesti kenttänä siihen ei ole mitään esteitä.

Tampere (249 009)
Lakeside Golf – Pirunpelto, 12. Sastamala.

Tampereen kohdalla joudutaan ensimmäisen kerran venyttämään kaupungin rajoja. Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on yksi täysimittainen 18-reikäinen golfkenttä, mutta sen ympäriltä niitä löytyy viisi lisää.

Tampereen alueen kentistä Lakeside Golfin Pirunpelto on selkeä ykkönen, ja on lähellä puskea itsensä maan top 10:een, johon riittää tunkua. Hieman alle yhden pisteen parannuksella Pirunpelto olisi yksi top 10 -kentistä.

Pirunpelto on top 10 -kamppailussa kilpailijoitaan heikompi ravintolan sekä klubitalon ja oheispalveluiden osalta.

Vantaa (242 819)
Keimola Golf – Kirkka, 40.

Kirkka on yksi koko Kenttärankingin suurimpia onnistujia. Parannusta edelliseen listaukseen on komeat 25 sijaa. Näidenkin sijojen välillä erot ovat pieniä ja parantaminen kenttää mittaavissa kategorioissa tuo nousua. Näin myös Kirkan kohdalla.

Keimola Golfin ”harrastajaystävällisemmällä” kentällä on tehty viime vuosien aikana onnistuneita remontteja viheriöalueisiin ja lyöntipaikkoihin. Pelikokemuksen nostaminen uudelle tasolle on onnistunut Kenttärankingin perusteella.

Oulu (211 848)
Virpiniemi Golf, 7.

Oulun ykköskentästä ei ole kahta sanaa. Virpiniemi Golf on Kenttärankingissa kaukana edellä Oulun Golfkerhon molempiin kenttiin. Virpiniemen kuntoa on ylistetty alueen golfareiden keskuudessa, ja saman ovat havainneet Oulun pohjoispuolella sijaitsevalla kentällä vierailleet. Kenttärankingissa vain viisi kenttää saa paremmat pisteet kunto ja viimeistely -kategoriassa.

Virpiniemi Golfin onnistuminen kentänhoidossa palauttaa sen takaisin top 10:een. Kenttiä arvioitaessa luonnollinen psykologinen ilmiö on, että jos kenttä on hyvässä kunnossa, annetaan muillekin kriteereille parempia pisteitä.

Ylipäätään Virpiniemessä kokonaisuus on niin hyvä, että sitä on vaikea haastaa pohjoisemman Suomen ykköskentän tittelistä.

Virpiniemi Golf on koko Pohjois-Suomen paras kenttä. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Turku (197 900)
Aura Golf, 33.

Ruissalon kenttäylpeys on tasaisen hyvä kaikissa kategorioissa paitsi hinta-laatusuhteessa. Kaupungin toinen kenttä, Harjattula Golf, jää reilusti taakse kuin myös naapurikuntien kentät.

Aura Golf on Varsinais-Suomen perinteinen luottopakki, joka on keikkunut top 30:n tuntumassa edelliset Kenttärankingit. Tällä kerralla se teki viiden sijan parannuksen.

Jyväskylä (145 887)
Laukaan Peurunkagolf, 48. Laukaa.

Kuten jo aiemmin mainittiin, Jyväskylän kaupungin rajojen sisällä on yksi 9-reikäinen kenttä. Kaupungin pohjoispuolella Laukaassa on Peurunkagolf ja eteläpuolella Muurame Golf. Nämä kaksi kävivät äärimmäisen tasaisen kamppailun alueen ykkösen paikasta. Peurunkagolf oli parempi vain 0,25 pisteen turvin.

Vaikka Peurunkagolf hiuksenhienosti Muurame Golfin pesikin, se tippui Kenttärankingissa 29 pykälää.

Kuopio (122 594)
Tahko – Old Course, 3. Nilsiä.

Kuopion kohdalla voidaan puhua ennemminkin Pohjois-Savosta, sillä Suomen kahdeksanneksi suurimmassa kaupungissa ei ole yhtään golfkenttää. Tässä vertailussa Tahkon Old Course on Kenttärankingin palkintopallisijoituksellaan Pohjois-Savon paras.

Old Course on ollut Kenttärankingin takuumenestyjä. Jos se olisi saanut samat pisteet kaksi vuotta sitten, mitä se tällä kerralla sai, olisi Old Course kruunattu koko maan ykköskentäksi vuosimallia 2021.

Tahkon Old Course on jokaisessa kategoriassa tasaisen vahva. Leppoisa lomakenttä, jossa on kodikas ympäristö ja näkymät upealle Syvärille, saavat suomalaispelaajat kerta toisensa jälkeen nostamaan Old Coursen yhdeksi suosikikseen.

Lahti (120 175)
Messilän Golf, 37. Hollola.

Päijät-Häme on perinteistä golfseutua, jonka ykköskenttä on kymmenen kilometriä Lahdesta Hollolan puolella sijaitseva Messilän Golf. Se teki hienon 21 sijan parannuksen peitoten samalla muut päijäthämäläiset kentät.

Pori (83 205)
Yyteri Golf, 28.

Porissa Yyteri Golfille ei löydy tällä hetkellä todellista haastajaa, kun se jättää Porin Golfkerhon kauas taakseen. Yyteri Golf on monen muun samoilla sijoilla Kenttärankingissa olevien kenttien tavoin tasaisen hyvä kaikissa kategorioissa.

Suomen yhdeksän suurinta kaupunkia erottuvat selvästi yli 100 000 asukkaan väkiluvuillaan. Kymmenenneksi suurimmasta kaupungista käydään paljon tasaisempi kamppailu. Kouvolassa ja Joensuussa asuu vain muutamia tuhansia asukkaita vähemmän kuin Porissa. Jos näiden välillä tapahtuu liikehdintää, muuttuu edellä käyty listaus viimeisen kaupungin osalta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

  heikki j juntunen says:

  Nilsiä on nykyään Kuopiota.

  Chip Greenside says:

  Haluaisin tietää myöskin Suomen kymmenen pienimmän kunnan parhaat kentät.

  Night Driver says:

  Jutun otsikko ei vastaa sisältöä. Laukaan kenttä ei ole Jyväskylässä eikä Pirunpelto Tampereella. Tehkää juttu parhaita kenttiä lähellä olevista kaupungeista niin alkaa kiinnostamaan enemmän.

  PG says:

  Haluaisin tietää myöskin Suomen kymmenen pienimmän kunnan parhaat kentät.

  Asukasluvultaan Suomen kymmenen pienimmän kunnan alueella ei ole golfkenttää. Asukasluvultaan kymmenen pienintä kuntaa, joiden alueelta kentt(i)ä löytyy, ovat Eckerö, Tervo, Puumala, Ypäjä, Pyhäjärvi, Lappajärvi, Virolahti, Rautajärvi, Paltamo ja Rantasalmi.

  Kunta Asukasluku Kunnan paras
  kenttä/seura
  Eckerö 939 Eckeö Golf
  Tervo 1441 Eerikkala Golf
  Puumala 2110 Puumala Golf
  Ypäjä 2237 Loimijoki Golf
  Pyhäjärvi 2270 St.Lake Golf Club
  Lappajärvi 2820 Järviseudun Golf
  Virolahti 2927 Kaakon Golf
  Rautajärvi 3032 Käki Golf
  Paltamo 3041 Paltamo Golf
  Rantasalmi 3308 Rantasalmi Golf

   PG says:

   Edit: Rautajärvi on kylä Pälkäneellä, jonka väkiluku on yli 6000. Rautajärvi ja Käki Golf jäävät siis pois ja niiden tilalle tulee Kuortaneen kunta (3382 as) ja Kuortane Golf.

    PG says:

    Vieläkin korjattavaa 🙁 Pyhäjärven kunnassa on yli 4700 asukasta. Liian paljon, joten se jää St.Lake-kenttineen listalta pois. Tilalle Hartolan kunta (2529 as.) ja Hartola Golf.

    Tästähän tuli varsinainen vitsi, mutta vitsiksi Chip kai kysymyksensä tarkoittikin. Alla vielä kymmenen Suomen pienintä golfkentällistä kuntaa. Väkilukutietojen ajankohta on 31. joulukuuta 2023.

    Eckerö 941
    Tervo 1410
    Puumala 2110
    Ypäjä 2207
    Hartola 2529
    Lappajärvi 2729
    Virolahti 2927
    Paltamo 3041
    Rantasalmi 3295
    Kuortane 3382

  Uno says:

  Aihe on mielenkiintoinen, mutta kirjoittajan maantiedosta en tiedä?

  Ehkä myös sisällön syvyyteen olisi voinut keskittyä.

  mm.Tammergolf on Tampereella ja Pirkkala ja Nokia on lähempänä kuin Sastamalan kenttä.

  olisiko määritteeksi voinut ottaa esim. torilta 15-20 km säde. Toimii muualla paitsi Vantaalla ja Espoossa.

  Muutaman ison kaupungin lähikenttä ei ole riittävän hyvässä kunnossa.

  smartt says:

  Valitettavasti kirjoittajan tieto on ala-arvoisen heikko ja äidinkielessä puutteita. Ilmeisesti kukaan ei tarkista hänen tekstejään. Loistavat erikoiset listat golfpisteen lukijoilta. Harmi että golfpisteen haussa ei voi hakea Kristerin nimellä, muistan ainakin kaksi tekstiä, missä sama haasteellisuus oli, Gogolfin konkurssi ja Golfliiton valmentajien valinta, onko liian haasteellista aihetta vai kirjoittajalla liian kiire. Se mitä kirjoittajan pitäisi oppia on pyytää anteeksi kun tekstissä virheitä ja golfpisteen lukijat korjaa.