16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

St Andrewsissa siirrytään nykyaikaan – ei enää Old Coursen aamujonoja

Old Coursen hämärät hetket jäävät golfareilta jatkossa useammin kokematta. Kuva David Cannon/R&A

Golfin kotikaupunki hylkää yhden tradition pyrkiessään parantamaan asiakaskokemusta.

Yksi aikakausi golfkenttien kehdossa, St Andrewsin Old Coursella, on päättynyt. Huomisesta alkaen golfareiden ei tarvitse enää jonottaa aamuöisin Old Courselle tiiaikaa. St Andrews siirtyy digiaikaan.

Lähtöajat ikoniselle Old Courselle ovat olleet vuosikausien ajan erittäin kortilla ja varauslistat täynnä jo kuukausia etukäteen. Toisin kuin monille maailman huippukentistä, joille on miltei mahdotonta päästä pelaamaan, golfin kehtoon matkustavalla on kuitenkin ollut kohtuulliset mahdollisuudet päästä Old Courselle pelaamaan – ainakin, jos on yrittänyt yksin.

Jos arpaonni kahta päivää etukäteen suoritettavassa niin kutsutussa ballot-arvonnassa ei ole suosinut, yksin pelaavilla on ollut mahdollisuus liittyä konkreettiseen lähtöaikajonoon ja toivoa, että irtopaikka päivän lähdöistä löytyy.

Jonottaminen on käytännössä tarkoittanut pitkää ja usein kylmääkin yötä Old Coursen ykköstiin viereisen paviljongin tuntumassa. Irtopelaajia on sijoitettu jonotusjärjestyksessä päivän sellaisiin lähtöryhmiin, joissa on ollut alle neljä pelaajaa. Hyisissä olosuhteissa tunnelmaa ja ainakin mieliä on lämmittänyt kutkuttava odotus siitä, aukeavatko Old Coursen portit päivän aikana ja jos aukeavat, mihin aikaan ja millaisen ryhmän seurassa.

Monille jännittävä ja ehkä joskus epämukavakin aamuöinen jonotus on ollut yksi St Andrewsin vierailun kohokohtia.

Jonotuskäytäntö on ollut osa St Andrewsin ja Old Coursen mystistä viehätystä, mutta sillä on ollut myös kääntöpuolensa. Vierailu golfpyhätössä on pelaajille aina erityinen kokemus, monelle ainutkertainenkin, ja siksi myös elämyksen huippuunsa virittämiseen on St Andrewsissa voimakkaasti panostettu.

Jonotuskäytännöllä on kuitenkin ollut toisinaan asiaan kielteisiäkin vaikutuksia. Öiset olosuhteet Skotlannin rannikolla ovat usein olleet kurjat, eikä pitkäkään jonottaminen ole aina taannut pelaajalle lähtöaikaa. Ikävimmillään jonottaminen on latistanut koko kokemuksen golfin kotikaupungissa.

Tiistaista alkaen käytäntö muuttuu. Jatkossa pelaajat voivat ilmoittautua edeltävänä päivänä samassa paikassa klo 9–17 välisenä aikana halukkaiksi seuraavan päivän lähtöihin. Illan aikana suoritetaan satunnaisarvonta, jonka jälkeen onnekkaimmat saavat tekstiviestitse ilmoituksen seuraavan päivän lähtöajasta. Ilmoittautuminen on kuitenkin edelleen tehtävä fyysisesti Old Coursen ykköstiin vieressä, sillä ilmoittautumisen yhteydessä pelaajista otetaan myös valokuva, jolla varmistetaan, että pelaaja on paikan päällä ja varaamassa lähtöaikaa itselleen.

Uusi käytäntö takaa sekä onnekkaille että epäonnisille paremmat yöunet ja jälkimmäisille myös paremmat mahdollisuudet järjestellä peliaikoja St Andrewsin muille kentille, mikäli arpaonni ei heitä suosi. Links Trustin toimitusjohtaja Neil Coulsonin mukaan muutoksella pyritään nimenomaisesti parantamaan golfareiden asiakaskokemusta.

Uudella käytännölläkin on tietysti kääntöpuolensa. Monille jännittävä ja ehkä joskus epämukavakin aamuöinen jonotus on ollut yksi St Andrewsin vierailun kohokohtia. Jotain sellaista, mitä muilla maailman huippukentillä ei ole kokemuksena tarjota. Nyt siihen ei seikkailuhenkisimmilläkään golfareilla ole enää mahdollisuutta. Jatkossa Old Course -jonoista kuullaan kylässä vain caddien ja pubeissa jälkipelejään pelaavien tarinoita.

Lue seuraavaksi: Näin pääset pelaamaan St Andrewsin legendaariselle Old Courselle

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  Pekka Pelimies says:

  Ehdottomasti väärin toimittu!

  Kaksi kertaa jonottaneena, ensimmäisen ja ainoani pidän jonotuskäytäntöä yhtenä pyhätön keskeisimmistä, legendaarisimmista jutuista.

  Ballotista jäätiin porukassa paitsi, mutta himo oli hirveä. Niinpä reippaassa alppihiihtovarustuksessa paviljongille jo aamuyöstä. Yksi oli ehtinyt huhtikuun alussa ennen, mutta koska minulla oli pelikamat mukana ja varustus sään mukaan ja hänelle alettiin jäsentää vuokravarustusta, pääsin ensimmäisessä flightissa ulos.

  Kokemuksena ihan toista luokkaa, exclusiivinen, kuin edellisenä iltana satunnaisluvulla arvottu mahdollinen paikka.

  Puritaani pääsi ennen aikaan aina tultuaan paikalle ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa, nyt tilanne muuttuu samaksi kuin ryhmällä arvontaan osallistuminen.

  Taas yksi golfin hieno perinne siirtyy unholaan mukavuudenhaluisten ihmisten takia. Sääli.