Näin pääset pelaamaan St Andrewsin legendaariselle Old Courselle - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Näin pääset pelaamaan St Andrewsin legendaariselle Old Courselle

Swilcan Bridge on St Andrewsin Old Coursen tunnetuin maamerkki, jolla niin maailmantähdet kuin turistitkin mieluusti kuvauttavat itseään. Kuva: Getty Images

Tiiajan saaminen Old Courselta vaatii hieman vaivannäköä, mutta vaihtoehtoja on useita.

Skotlannin itärannikolla sijaitseva St Andrewsin Old Course isännöi viime viikolla Open Championshipiä 30. kerran. Historiallisen kentän vetovoima on ehtymätön, ja myös monet major-kilpailua seuranneet suomalaiset golfin harrastajat jäivät pohdiskelemaan, miten tuolle upealle kentälle mahdollisesti pääsisi pelaamaan.

Toisin kuin saattaisi kuvitella, Old Course on kaikille avoin golfkenttä. Sekä miesten että naisten maksimitasoitus on 36. Kenttä on pelattavissa kaikkina muina viikonpäivinä paitsi sunnuntaina, jolloin se toimii yleisenä puistona.

St Andrewsin seitsemää kenttää hallinnoiva St Andrews Links Trust käsittelee joka syksy hakemuksia seuraavan vuoden tiiaikoihin Old Courselle. Hakuaika on yleensä avoinna muutamia viikkoja elo- ja syyskuussa, ja lokakuun loppuun mennessä selviää, miten oman toiveen kanssa on käynyt.

Ehkä helpoin tapa saada tiiaika Old Courselle on valtuutetun palveluntarjoajan kautta. St Andrews myöntää vuosittain tietyn määrän tiiaikoja valtuutetuille palveluntarjoajille, jotka myyvät ajat suurelle yleisölle. Nämä tiiajat ovat tyypillisesti osana räätälöityä matkaa, johon liittyy kierroksia myös alueen muille kentille.

Tähän vaihtoehtoon tarttuminen takaa varman tiiajan Old Courselle, joskin kyseiset matkat myydään nopeasti loppuun ja ovat tyypillisesti kalliita. Valtuutetun palveluntarjoajan tiiajat tulevat normaalisti markkinoille huhtikuussa, vuotta ennen räätälöityä matkaa.

Talvikaudella edullista

Valtaosa Old Coursen lähes 50 000 vuosittaisesta kierroksesta pelataan kesäkuukausina ”high season” -nimikkeellä. Tarjolla on myös talvipaketteja niille, jotka haluavat pelata kentällä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Kesäkuun alusta alkaen 2–16 hengen ryhmät voivat tavoitella peliaikaa tulevalle talvelle. Mikäli onni suosii, pakettiin sisällytetään Old Coursen ohella kaksi muutakin kierrosta hakijan itsensä valitsemilla St Andrewsin muilla kentillä. On kuitenkin tärkeätä muistaa, että Old Coursella on käytettävä marras- ja maaliskuun välisenä aikana mukana kuljetettavaa mattoa lyödessä väyliltä.

Old Course jättää joka päivä sunnuntaina lukuun ottamatta huomattavan määrän peliaikoja arvontaan.

Vaikka matoilta lyöminen ei takaa täysin autenttista tunnelmaa ja Skotlannin talvilämpötilatkin liikuskelevat helposti alle 10 asteessa, on talvipaketin kustannus varsin kohtuullinen eli reilut 200 euroa. Old Coursen ”high season” -hinta on 270 puntaa eli noin 320 euroa. Tulevan talven osalta paketteja on saatavana vielä joulu- ja tammikuulle.

Niille, jotka eivät halua tai voi tarttua edellä mainittuhin vaihtoehtoihin, jää jäljelle päivittäinen arvonta. Se edellyttää luonnollisesti tiiaikaa toivovien pelaajien pikaista paikallaoloa. Old Course jättää joka päivä sunnuntaina lukuun ottamatta huomattavan määrän peliaikoja arvontaan.

Osallistuaksesi arvontaan, ryhmässäsi pitää olla vähintään kaksi ja enintään neljä henkilöä. Arvontaan osallistuvat antavat kaksi päivää ennen toivomaansa ajankohtaa ryhmän pelaajien nimet, kotiseuran ja tasoitukset joko netissä, puhelimitse tai yhdessä St Andrewsin klubitaloista. Arvonta päättyy kello 14, ja se julkistetaan samana iltapäivänä kello 16.30.

Jonosta kentälle

Jos yksikään mainituista vaihtoehdoista ei onnistu, jää jäljelle vielä yksi. Joka aamu Old Coursen ykköstiin vieressä on pelaajia jonossa odottamassa avoimia paikkoja kahden ja kolmen pelaajan lähtöihin. Jako tehdään, kun aamuvuorossa oleva startteri on saapunut paikalle. Koska tarjolla on mahdollisesti vain hajapaikkoja, joutuvat samassa ryhmässä paikalle saapuvat ja kentälle pääsevät pelaamaan eri ryhmissä.

Hyvänä neuvona, aamujonotukseen kannattaa tulla ajoissa. Parhaimmillaan pelaajia on ilmestynyt Old Pavilionin kulmille jo keskiyöllä tavoittelemaan mahdollisesti vapaaksi jäänyttä myöhäisen iltapäivän lähtöä. Joka tapauksessa yksinäisten pelaajien jonosta on kohtalainen mahdollisuus saada viime hetken tiiaika tälle legendaariselle kentälle.

Miten matkustaa Skotlantiin?

Finnairilla on suora lentoyhteys useana päivänä viikossa Helsingistä Edinburghiin. Päivät ja lentojen tarjonta saattavat hieman vaihdella vuodenajasta riippuen. Edinburghin lentokentältä ajaa St Andrewsiin ilman isompia ruuhkia hieman toista tuntia.

Greenfee-hinnat 2022:

18.4.–16.10. 270 puntaa
17.10.–31.10. 190 puntaa
1.11.–31.3.2023 135 puntaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje