- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Huijarin työkalu vai uusi välinehitti? – putteri joka seisoo itsestään

John Smoltz tarkistaa tähtäyksensä puttilinjan takaa.

USGA:n alustavan lausunnon mukaan John Smoltzin käyttämä putteri on laillinen.

LPGA Tourin kauden avauskilpailu on vielä voittouusinnan ratkaisua vaille kesken. Voiton ratkaisevat maanantaina Gaby Lopez ja Nasa Hataoka, mutta riippumatta siitä kumpi voittaa, kilpailun puheenaihe on jo selvillä.

Viime kauden voittajien ja tunnettujen julkkispelaajien pro-am-turnauksena pelattavan kisan amatöörisarjan vei nimiinsä jo toisena vuotena peräkkäin baseballin MLB-liigan entinen syöttäjä John Smoltz. Varsinainen puheenaihe ei kuitenkaan ollut Smoltzin voitto, vaan hänen käyttämänsä putteri.

Bloodline-merkkinen putteri on painotettu siten, että mailan voi asettaa seisomaan itsenäisesti paikoillaan. Se taas mahdollistaa sen, että pelaaja voi käydä itse tarkistamassa lyönnin suuntauksen puttilinjan takaa.


Smoltz kertoo käyttäneensä putteria harrastekierroksillaan jo vajaan vuoden verran, ja putti on Smoltzin mukaan uponnut.

”Kaikki pelikaverini sanovat, että ’Tuo on laitonta’”, Smoltz sanoo.

Mutta onko todella?

Yhdysvaltain ylin sääntöauktoriteetti USGA on ainakin toistaiseksi toista mieltä. Se kertoi lausunnossaan, että itsestäänseisovat, pelaajaa asennon ottamisessa ja linjan suuntaamisessa auttavat putterit ovat sallittuja, mutta vain siinä tapauksessa, että ne on asetettu aivan pallon viereen – eli siten kuin Smoltz juuri tekee.

Smoltz vakuuttaa, että putterista on ollut hänelle todella apua.

”Linjaa ei aina tule lukeneeksi oikein, mutta se että voi luottaa lyövänsä pallon valitsemaansa linjaan, on jo puoli voittoa”, Smoltz sanoo.

Puoli voittoa on myös Smoltzin kautta tullut julkisuus mailanvalmistaja Bloodlinelle. Smoltzin mukaan hänen pelikaverinsa ovat laillisuusihmettelyistään huolimatta olleet mailasta kovasti kiinnostuneita.

Ammattilaispelaajien bägeissä mailaa ei vielä ole nähty, mutta kenties on vain ajan kysymys, milloin ainakin Bryson DeChambeau ottaa mailan testattavakseen – nyt kun USGA:kin on antanut sille alustavan hyväksyntänsä.

USGA:n laillisuutta puoltavaa lausuntoa voi pitää sikäli erikoisena, että välineteknologiaa koskevien sääntöjen ja säädösten takana on ollut vaatimus pallon lyömisen taidon säilymisestä, edellytys siitä, ettei itse lyöntisuoritusta helpoteta teknisin apuvälinein. Lyöntisuorituksen on myös edellytetty olevan yhtenäinen liikesuoritus.

Nyt keskusteltavaksi tulee se, kuuluuko pallon tähtääminen itse lyöntisuoritukseen. Jos kuuluu, itsestäänseisovan putterin laillisuus vaikuttaa vähintäänkin kyseenalaiselta.

Lue seuraavaksi: Käsityön taidonnäyte ja mainio lahjaidea: kaunis – ja kestävä putteri puusta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • KL1 says:

  Onhan tuo USGA:n näkemys perin erikoinen ottaen huomioon, että uusitut säännöt kieltävät avustavan henkilön seisomisen pallon akana pelaajan ottaessa lyöntiasentoaan. Sääntömuutoksen perusteluissa nimenomaan sanottiin, että tähtääminen on osa pelitaitoa ja pelaajan tulee suoriutua siitä itse eikä jonkun toisen henkilön avustuksella. No, eihän tuossa mitään avustajaa käytetä, jos putteri seisoo itsekseen, mutta samasta asiasta on mielestäni kyse.

  Riiteleehän tuo myös vahvasti säännön 10.2b(2) kanssa, joka kieltää minkään esineen asettamisen viheriölle osoittamaan pelilinjaa. Tuon itsestään seisovan putterin nimenomainen tarkoitus on osoittaa pelilinjaa ja se on esine.

 • Bunkkeripete says:

  Putteri varmasti on ihan laillinen, mutta sen käyttö tuolla tavalla näyttäisi olevan sääntöjen vastaista kuten KL1 perusteli. Tämä vaatisi samanlaisen ratkaisun kuin pitkien putterienkin käyttö, joita vaadittiin kiellettäväksi. Ei kielletty, mutta niiden käyttö säänneltiin tarkoin.

 • Night Driver says:

  Ei kai tuo nyt niin kovin uusi keksintö ole kun Janne Kaskellakin oli samantyyppinen käytössä jo lähes 10 v sitten https://golfpiste.com/kilpagolf/janne-kaskella-salainen-ase-bagissaan/

  Pallossa saa käyttää viivaa, merkkarissa voi olla suuntaviiva, miten tämä nyt oikein olisi kiellettyä?

 • Bryson says:

  Mitä merkitystä tuolla on kun pelaajan arviontikykyä ei tarvita ollenkaan kun kaikki on tuumalleen ennakkomitattu ja greeneistäkin on kaikki breakit laserin kanssa mitattu pelaajien käyttöön. Amatöörillä näitä ei ole. PGAn valta kasvaa koko ajan ja aina enemmän menee pieleen. Ainoa golffari jota arvostan enää tänä päivänä on Bobby Jones. Hän sanoi aikanaan, että on kaksi eri golffia, tour golf ja amateur golf. Tarkoittaen, että jälkimmäinen on ainut oikea golf.

 • KL1 says:

  Night Driver, lukaisepa tuo sääntö 10.2b(2). Sen teksti ja USGA:n päätös eivät ole linjassa keskenään.