21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Golfbuumi kirvoitti alalle uutta liiketoimintaa – ”Minulla on kädentaitoja, niin miksipä ei”

Jasu Ahonen innostui golfvälineistä hurahtaessaan golfiin.

Koronapandemian aikana golf koki Suomessa ennennäkemättömän nosteen sitten 80–90-lukujen taitteen. Se poiki uutta liikehdintää myös varustepuolelle.

Kaverini laittoi keväällä viestiä ja kysyi, olenko kuullut tällaisesta kuin Jag Putters. Kuulemma Tampereelta käsin toimiva firma, jolla on ”ihan siistejä” puttereita. En ollut kuullut, joten asiaan täytyi lähteä perehtymään lisää.

Jasu Ahonen, mies Jag Puttersin takana, innostui golfista pandemian aikaan tuhansien muiden tavoin. Vahva urheilutausta toimi hyvänä lähtökohtana golfin opetteluun. Muutamassa vuodessa tasoitus tippui viiden paikkeille, joten hän on viettänyt aikaa kentällä ja harjoitusalueilla.

Huolimatta sujuvasti liikkeelle lähteneestä harrastuksesta ja onnistumisista pelikentillä, Ahonen oli ja on edelleen kaikista eniten kiinnostunut siitä, millaisilla välineillä peliä pelataan.

”Pandemian aikaan selasin todella paljon käytettyjen välineiden ja ennen kaikkea puttereiden markkinoita, ja jotenkin tyylikkäiden ja hienojen puttereiden tarjonta oli heikkoa”, Ahonen sanoo.

Tampereen ammattikorkeakoulussa ohjelmistoinsinööriksi opiskelevalla Ahosella heräsi ajatus, että mistä saisi hankittua sellaisen putterin kuin haluaa, maksamatta siitä maltaita. Maailmassa on loppu viimein muutamia tehtaita, jotka valmistavat mailoja tunnetuille golfmerkeille. Ahonen otti erääseen valmistajaan yhteyttä, josta löytyi lopulta mieleinen.

”Hyvin pitkälti idea lähti Scotty Cameronin Newport 2 -putterin pohjalta, joka on mielestäni tyylikäs putteri. Viime vuoden alussa sain ensimmäisiä prototyyppejä. Laitoimme ne kavereiden kanssa bägiin ja totesimme, että tämähän on loistava tuote.”

En usko, että iso osa opiskelijoista ostaa uuden Scotty Cameronin tai Toulonin putterikseen.

Jag Puttersin mailojen lavat tulevat Kiinasta, varret ja gripit Yhdysvalloista. Ahonen kasaa putterit omalla pajallaan, josta lähettää ne eteenpäin.

”Olen pienestä pitäen saakka tehnyt kaikkea käsillä, joten puttereiden kasaaminen lähti aika luontaisesti. Alkuun katsoin YouTubesta ohjeita, miten mailoja korjaillaan, vaihdetaan grippejä ja niin edelleen. Mietin, miksi en tekisi näitä itse, kun kädentaitoja näyttää olevan”, Ahonen kertoo.

Ahosen omasta tarpeesta lähteneen putterin hankinnasta kiiri sana eteenpäin. Ensimmäinen tilauserä myytiin loppuun parissa viikossa. Tänä vuonna ennen golfkauden kunnollista alkamista puttereita on myyty saman verran kuin viime vuonna yhteensä.

Urheiluvälineissä golfmailat mukaan lukien pystyy kilpailemaan hinnalla. Poistamalla prosessista välikädet, puttereiden jälleenmyyntihinta saadaan verrattain kohtuulliseksi. Newport 2:n hinta on 500 euron paikkeilla. Jag Puttersin kolmea eri putterimallia myydään 140 eurolla ulos.

”Golfiin tulee nyt nuorempaa väkeä, jotka haluavat tehdä bägistä omannäköisensä. Heille hinta vaikuttaa ostopäätökseen varmasti merkittävästi. En usko, että iso osa opiskelijoista ostaa uuden Scotty Cameronin tai Toulonin putterikseen.”

Putterin lapaan saa painettua halutessaan oman nimensä.

Golfvälinemarkkinoilla on hyvin vakiintuneet isot brändit, jotka kollektiivisesti hallitsevat ainakin toistaiseksi suurinta osaa myydyistä mailoista. Tähän väliin kiilan lyöminen ei ole helppo tehtävä. Jag Puttersilla se ei tässä vaiheessa siinnä silmissä.

”Pääajatus ei ole lyödä läpi jenkkimarkkinoille ja tehdä tästä megaisoa bisnestä. Ennemminkin, jos saisi laitettua nättejä kulmarautoja kentille.”

”Olen joutunut laittamaan tähän jonkun verran omaa pääomaa, joten ensimmäisenä olisi kiva, jos tämä pyörisi omillaan ja saisi niin sanotusti ilmaisen harrastuksen. Golf on ylipäätään minulle henkireikä. Kavereiden kanssa on kiva mennä pelaamaan ja välineiden kanssa kikkailu rauhoittavaa toimintaa”, Ahonen niputtaa.

Suomalaisista uusista golfvälinemarkkinoille lähteneistä yrityksistä Takomo on näyttänyt saaneen lyhyessä ajassa varsinkin USA:ssa jalkansa ovenväliin. Ahonen luonnollisesti tunnistaa Takomon esimerkin, mutta kuten hän sanoi, Jag Puttersin päämäärä ja toimintatapakin ovat erilaisia.

”Kun tilaa meiltä putterin, niin se lähtee postiin samana tai seuraavana päivänä. Uutta mailaa ei tarvitse odotella viikkoja.”

Kaverini kysymyksestä lähtenyt uuden, Suomessa toimivan putterimerkin, selvitystyö sai tässä vaiheessa päätöksensä. Kesän yhteisillä pelireissuilla on mielenkiintoista nähdä, miten hänen Jaginsa toimii käytännössä.

Lue seuraavaksi: Takomo Manufacturing Companysta tulee tänä vuonna Suomen suurin golftoimialan yritys

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)