21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Minkälaiset golfvälineet ovat sopivat? Vilkaise vinkit golfvälineiden osto-oppaasta

Itselle sopivan setin valitseminen voi tuntua vaikealta uutuusmailojen tarjonnan vyöryessä silmille.

Golfari on välinetarjonnan runsauden edessä helposti hämillään. Nämä yleisohjeet auttavat välinehankinnoissa.

Jokakeväisessä uutuusvälineiden paljoudessa tavallinen tallaaja menee helposti pyörälle päästään. Joka merkillä on tarjolla jotain jokaiselle. Luvassa on häkellyttävän paljon lisää mittaa, laupiasta anteeksiantavuutta, herkkää tunnokkuutta ja aistikasta lyöntiääntä. Ja kaikkea enemmän kuin vuosi sitten. Rahat vain tiskiin ja nautinto on taattu! Vaan onkohan noin?

On ja ei. Välineet todella kehittyvät koko ajan, ja uusimmilla teknisillä innovaatioilla tuotteiden ominaisuuksia pystytään hitusen parantamaan vuodesta toiseen. Vuodessa tai parissa ei kuitenkaan tehdä ihmeitä, joten kauppojen alennuslaareista voi hyvin löytää huomattavan edullisia laatutuotteita – kunhan tietää mitä etsii. Golfkaupan välinetarjonta alkaa näyttäytyä huomattavasti hallittavammalta, kun tarjolla olevista malleista osaa sivuuttaa itselleen epäsopivat.

Vaihtoehtoja jää toki senkin jälkeen paljon, eikä asiantuntevan myyjän apua kannata ylenkatsoa. Se säästää lopulta selvää rahaa, ja lupaamme sen säästävän hermojakin, sekä liikkeessä että kentällä.

Oikeanlaisilla välineillä peliä on mahdollista helpottaa ja mukavoittaa. Ja kääntäen: toiveikkaana hankitut, viiltävän kauniit mutta itselle hitusenkin liian vaikeat blade-raudat saattavat viedä harrastuksesta viimeisetkin onnistumisen elämykset.

Pihistelijä törmää puolestaan väistämättä siihen, ettei ikivanhoilla, keskenään huonosti yhteensopivilla välineillä saa omasta pelistä ja osaamisesta parasta mahdollista irti. Parhaatkaan välineet eivät silti opeta sinua pelaamaan hyvää golfia. Sopivilla välineillä nautit kuitenkin pelaamisesta enemmän.

Laadimme viidelle eri pelaajatyypille suunnatun yleisluontoisen ohjeistuksen parempiin välinehankintoihin. Asiantuntija-apuna jutussa on käytetty Golf Balancen välinegurua, Henri Pyykölää.

Esimerkkejä aloittelijalle sopivista mailoista. Draiveri: Wilson Staff D7 / Hybridi: TaylorMade M6/M6 D-Type / Rautamailat: Cobra King F9 Speedback / Wedget: Cleveland CBX / Putteri: Ping Sigma 2 / Pallo: Srixon Softfeel

Aloittelija

Vähemmän pelanneiden harrastajien kohdalla anteeksiantavuus on avainsana. Svingissä on harvoin niin paljon nopeutta, etteikö lyöntipituuden kasvattaminen välineiden avulla olisi hyvä idea. Kevyen varren sekä kehäpainotteisen ja pallon helposti ilmaan nostavan lavan yhdistelmä on innovaatio, josta tämän harrastajaryhmän pelaajat hyötyvät poikkeuksetta.

Harrastuksensa alkumetreillä olevan ei kannata väheksyä sopivien välineiden merkitystä. Ajatus siitä, että hyviin välineisiin satsaa vasta sitten, kun on oppinut pelaamaan, kannattaa haudata. Pelaamaan nimittäin oppii nopeammin, kun välineet ovat kohdallaan.

 • Hanki heti riittävän laadukkaat välineet, niin pääset harrastuksessasi helpommin alkuun.
 • Osta rautamailat, joissa on kevyt varsi + kehäpainotteinen lapa.
 • Avainsana välinehankinnoissa: anteeksiantavuus.

Esimerkkejä seniorille sopivista mailoista. Draiveri: TaylorMade M6/M6 D-Type / Puumaila: XXIO X Series / Hybridi: Mizuno Fli Hi / Rautamailat: Cleveland Launcher HB / Wedget: Ping Glide 2.0 / Putteri: Scotty Cameron Selext Squareback 1.5 / Pallo: Callaway Magna

Seniori

Varttuneempien golfareiden kohdalla lyöntipituuksien lyheneminen on väistämätön osa kehityskaarta. Taistelu metreistä käydään kevyempien varsien sekä pituutta tuottavien rautamailojen, hybridien ja erilaisten combo-settien keinoin, eikä sitä onneksi ole tuomittu hävityksi.

Seniori-ikäisillä harrastajilla välineiden päivittäminen itselle paremmin sopiviin on tärkeää. Etenkin varren paino ja jäykkyys on syytä säätää kohdilleen svingin hiljalleen hidastuessa ja lyhentyessä. Myös pallo kannattaa valita ytimeltään pehmeämmästä päästä.

Golf on mahtava harrastus kaikenikäisille ihmisille, ja eniten siitä saa iloa oikeanlaisilla välineillä.

 • Suosi hybridejä pitkien rautojen sijaan.
 • Varmista, että varren paino ja jäykkyys ovat svinginopeuksillesi sopivia.
 • Käytä ytimeltään pehmeää palloa.

Esimerkkejä miesharrastajalle sopivista mailoista. Draiveri: Ping G410 Plus/SFT / Hybridi: Cobra King F9 Speedback Hybrid / Rautamailat: Mizuno JPX 919 Hot Metal / Wedget: Titleist Vokey Spin Milled 7 / Putteri: TaylorMade Spider X / Pallo: Bridgestone E6

Aktiivi­harrastaja, mies

Golfia aktiivisesti harrastavan ja taitotasoltaan jo hieman edistyneemmän miesharrastajan mailoissa on oltava riittävästi anteeksiantavuutta. Jos ongelmana on lyöntipituus, nykyteknologian avulla lyönteihin saadaan reilusti lisää mittaa. Erilaiset progressiiviset rautasetit, joissa lyhyiden rautojen suunnittelussa on keskitytty tarkkuuteen sekä lyöntien työstettävyyteen ja pitkien rautojen kohdalla lyöntipituuteen, ovat harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja.

Monen aktiiviharrastajankaan bägistä ei löydy optimaalisesti hänelle sopivia wedgejä, jotka täydentävät hyvin bägin muuta sisältöä. Sopivat wedget ovat tärkeitä, kun halutaan tehdä tulosta. Niiden valinnassa kannattaa huomioida tyypillinen pelialusta sekä oma svingityyppi.

 • Tunnista ja tunnusta pelitasosi. Suosi anteeksiantavuutta, etenkin pitkissä raudoissa.
 • Harkitse progressiivisen rautasetin hankkimista
 • Hanki svingityyppiisi ja tavalliselle pelialustallesi sopivat wedget.

Esimerkkejä naisharrastajalle sopivista mailoista. Draiveri: Cobra F9 Speedback / Hybridi: Wilson Staff D7 / Rautamailat: Ping G700 / Wedget: Callaway Mac Daddy 4 / Putteri: Wilson Infinite / Pallo: Titleist Velocity

Aktiivi­harrastaja, nainen

Golfia aktiivisesti harrastavien naisten keskimääräinen tasoitus on melko korkea. Single-tasoituksella pelaavia naisia on suhteellisen vähän, ja heidän kannattaakin vilkuilla välinevinkkejä single-pelaajien valikoimasta. Seniori-ikäisille naisille vinkkejä löytyy myös seniori-kategoriasta.

Naisille sopivissa tuotteissa modernit tekniset innovaatiot pääsevät oikeuksiinsa. Lyönteihin saadaan reilusti enemmän mittaa, kun bägiin poimitaan mailat, jotka nostavat pallon helposti korkealle ja tuottavat hieman enemmän kierrettä, joka pitää pallon pidempään ilmassa.

Naisten kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisen varren valintaan. Jos mailanpäännopeus svingissä ei ole riittävän suuri, voi oikea ratkaisu olla kevyt grafiittivarsi myös rautamailoissa.

Erityisesti naisille suunnatuissa tuotteissa värimaailma on naisellisempi. Se voi olla mukava lisäarvo, mutta kuten kaikkien välineiden kohdalla, on ulkonäkö sittenkin sivuseikka.

 • Kiinnitä huomiota varren valintaan.
 • Hitaammin svingaaville kevyt grafiittivarsi voi olla hyvä ratkaisu.
 • Suosi mailoja, jotka nostavat pallon helposti korkealle ja tuottavat enemmän alakierrettä.

Esimerkkejä single-pelaajalle sopivista mailoista. Draiveri: Titleist TS3 / Väyläpuu: Callaway Epic Flash Sub Zero / Rautamailat (mies): TaylorMade P 760 / Rautamailat (nainen): Srixon Z 785 / Wedget: Cleveland RTX 4 / Putteri: Toulon Design (Odyssey) Stroke Lab / Pallo: TaylorMade TP5

Single-pelaaja

Himoittuun yksinumeroiseen tasoitusluokkaan noustakseen golfarin on osattava lajin perusteet hyvin. Single-pelaajissa, niin naisissa kuin miehissäkin, on erilaisia harrastajia, joista osa tekee tulosta loistavalla lähipelillä, osa pitkillä avauksilla ja osa tarkalla rautapelillä. Yhteistä heille on se, että lyönti on melko vakiintunut ja suorittaminen teknisesti hyvällä tasolla.

Välinehankintoja ajatellen tilanne on hedelmällinen. Lyönti tuskin enää muuttuu merkittävästi lyhyessä ajassa, joten osuvat hankinnat voivat palvella tämän ryhmän pelaajia pitkään.

Single-pelaajien kohdalla mailojen varren sopivuus omaan lyöntiin korostuu, jotta lyönnin profiili ja kaari olisi halutunlainen. Edistyneidenkin pelaajien kannattaa kuitenkin muistaa, ettei anteeksiantavuutta välineissä kannata ylenkatsoa.

 • Lyöntisi on melko vakiintunut, joten voit ajatella välinehankintojasi pitkän ajan investointeina.
 • Lyönnin profiiliin ja lyöntikaareen vaikutat helpoiten varsivalinnoillasi.
 • Älä ylenkatsoa anteeksiantavampia mailoja.
 • Kokeile eri pallovaihtoehtoja. Huippupalloja löytyy lukuisilta eri merkeiltä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019. Julkaisemme sen uudestaan kauden alla.

Lue seuraavaksi: Golfpisteen Pörssi on entistä turvallisempi kauppapaikka

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  Palmerin Arska says:

  Olikohan tullut virhe? naisille en suosittelisi velocityä koska on aika kova pallo ja siten sopii noin 150 km/h mailanpään nopeuksille ja yli sen. Naisille Lady pallo, sehän on suunniteltu naisia varten,(lady/woman) sehän lukeekin palloissa. Tai joku super soft ennemmin kuin velocity.