30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

"Jos teet kompromisseja treenaamisessa, älä jätä voimaharjoittelua, vaan juokseminen", sanoo valmentaja Jouni Bergdahl

Harvan aika riittää kaikkeen. Jouni Bergdahlin mukaan golfarin ei välttämättä kannata hikoilla ja nostaa sykettä, vaan treenata mieluummin voimaa.

Jouni Bergdahl, entinen huippupainija, oppi omalta urheilu-uraltaan treenaamisesta lähinnä sen, miten ei pidä harjoitella. Saattaa kuulostaa aika kovalta väitteeltä, mutta se on yhä arkipäivää monessa lajissa. Valmennusosaaminen ja tietämys on kuitenkin mennyt Suomessa isoin harppauksin eteenpäin, joten enää kenenkään ei tarvitse harjoitella mutu-tuntumalta, ellei sitten välttämättä halua.

Kaikki treenaaminen ja painoharjoittelu on hyväksi, mutta jotta rehkimisestä saisi parhaan tuloksen, eikä keho hajoaisi, kannattaa miettiä hetki, mitä oikeastaan on tekemässä ja miksi.

”Varsinkin meillä ikääntyvillä miehillä on harhainen käsitys voimistamme ja samalla on unohtunut liikkuvuuden ylläpitämisen tärkeys”, täräyttää Jouni Bergdahl Golfpisteen vieraana. Ilmeisesti studiossa nyökytellään, ainakaan vastaväitteitä ei kuulu.

Bergdahl kiirehtii kuitenkin keventämään tunnelmaa paljastaen, että määritelmä sopii myös häneen. Bergdahlille valmennus on työ, mutta myös kutsumus. Hän haluaa viedä valmennettaviaan eteenpäin ja olla mahdollistamassa muutosta.

”Yksilöiden kohdalla se on mahdollista”, sanoo joukkue-urheilunkin parissa vuosikausia töitä tehnyt ammattilainen.

Bergdahl on innokas golfari ja siksikin tutustunut lajin fyysisiin vaatimuksiin tarkasti. Hänen mukaansa lajia tukevan fysiikkaharjoittelun on hyvä lähteä lajianalyysistä. Yksi ei kuitenkaan sovi kaikille. Ihmiset ovat yksilöitä, samoin heidän tavoitteensa ja valmiutensa.

Mitkä lihasryhmät sitten ovat golfarille tärkeitä?

”Jos alhaalta lähdetään niin jalat ja varsinkin pakarat. Ne mahdollistavat jykevän alkuasennon ja antavat potkua rotaatioon. Sitten core, vinot ja syvät vatsalihakset. Ranteiden rooli on tärkeä ja yläselkä kokonaisuudessaan.”

”Vielä niin tehtynä, että tehdään yhden käden tai jalan suorituksia. Helposti vahvempi raaja dominoi voimantuotossa ja kun golf on toispuolinen laji, sitäkin kannattaa kompensoida voimaharjoittelussa”, Bergdahl näkee.

Jokainen harrastegolfari kuitenkin hyötyy Bergdahlin mukaan voimatreenistä. Lajin vaatimuksia ajatellen kovan hikoilun voi jättää vähemmälle.

”Jos teet kompromisseja urheilussa, niin kannattaa voimailla. Mieluummin kannattaa lopettaa juokseminen. Samalla tavalla kova, sykettä nostava urheilu on harrastegolfarille turhaa. Sen hyvän peruskunnon saa kävelemällä golfkentällä”, Bergdahl sanoo.

Alla on linkki tuoreimpaan podcastiin, jossa myös Bergdahlin haastattelu kokonaisuudessaan.

Jouni Bergdahl on jakanut oppejaan Golfarin fysiikkatreeni -juttusarjassa läpi kevään. Toukokuun jälkeen sarja jää tauolle palatakseen taas syksyllä. Kaikki julkaistut jutut löydät opetusvideot-alalehdeltä osoitteesta:www.golfpiste.com/kategoria/opetusvideot/

Golfpiste Podcast · #117 – Huippuonnistumisia, comebackeja ja vahvoja pakaroita – Ajanvarauksessa alkoi uusi aikakausi
Lue seuraavaksi: Luetuimmat 2021: Miten golfarin kannattaa salilla treenata? Amatöörihuippuja treenaava fysiikkavalmentaja Jouni Bergdahl kertoo

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje