25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

Kuudesta metristä ei ole todennäköistä putata reikään, mutta kolme puttia siltä matkalta on liikaa

Adam Scott luottaa pitkään putteriin. Harrastajapelaajien normaalit putterit ovat monesti väärän mittaisia, kuten tuoreimmasta Golfpiste podcastin jaksosta ilmenee. Kuva: Getty Images

Puttaaminen on peli pelin sisällä. Menestyksekäs puttaaminen kulminoituu kolmeen perusasiaan.

Väitän, että jokainen golfari tunnistaa griinillä tilanteen, jossa jokin muutamien metrien putti ”olisi pitänyt mennä reikään”. Mikä fakta tukee sitä, että näin pitäisi tapahtua?

Tällä kaudella PGA Tourin paras puttaaja noin 3–4,5 metristä on ollut Adam Scott. Hän on putannut tältä etäisyydeltä 79 kertaa, joista pallo on mennyt reikään 34 kertaa. Osumaprosentiksi muodostuu näin hieman yli 43%.

Kiertueen keskiarvo tältä matkalta on 30,61%. Joka kolmas yritys muutaman metrin puteissa kolahtaa siis kuppiin.

Kun mennään vähän pidemmälle noin 6–7,5 metriin, niin kiertueen keskiarvo putoaa jo 12% tuntumaan. Selvennettynä, maailman parhaat pelaajat upottavat puttinsa seitsemästä metristä joka kymmenennellä yrittämällä.

Harrastajapelaajat ovat tasoltaan luonnollisesti kaukana huippuammattilaisista pelin joka osa-alueella. Draiveissa asian ymmärtäminen on tietyllä tavalla helppoa. Puttaaminen tekee poikkeuksen, kuten artikkelin ensimmäisessä kappaleessa viittasin. PGA Tourin reikään menneiden puttien keskiarvo 1,5–3 metrin matkalta on 56%. Joka toinen pari-kolmemetrinen menee ohi, joten ei ole mikään yllätys, että harrastajillakaan muutaman metrin putit eivät uppoa reikään.

Tapio Pulkkanen käyttää luotilankaa, jonka avulla hän opettelee yksinkertaisesti puttaamaan suoraan

Olennainen asia puttaamisessa kiteytyy siihen, että on matka sitten kolme tai seitsemän metriä, niin puttien määrä on maksimissaan kaksi. Tämän tiedostaminen säästää kentällä hermoja ja ennen muuta lyöntejä.

Oikotietä onneen puttaamisessa ei ole, mutta jo pienellä vaivannäöllä kulmaraudan kanssa operoimisen saa paremmaksi. Lyhyetkin harjoitustuokiot putterin kanssa kannattaa tehdä tehokkaasti.

Puttaamisen perusasiat ovat vauhdinhallinta, pallon lähettäminen haluttuun suuntaan ja griinien lukeminen.

”Mielestäni puttaamisen harjoittelussa pitää saada aina palaute siitä mitä tekee. Jos vaikka parin metrin putti on vauhdiltaan hyvä, se lähtee linjaan, mutta ei mene reikään, niin silloin griinin lukemisessa on petrattavaa”, sanoo puttaamiseen erikoistunut valmentaja Henrik Karvinen.

Yksinkertaisia apuvälineitä puttaamisen harjoitteluun on lukuisia. Puttipeiliä käyttämällä voi opetella tähtäämään paremmin. Suomen ykkösammattilaisista Tapio Pulkkanen käyttää luotilankaa, jonka avulla hän opettelee yksinkertaisesti puttaamaan suoraan. Luotilangan käyttäminen kuuluu Pulkkasen päivittäisiin harjoitusrutiineihin.

”En näe, että harrastajien pitäisi käyttää puttigriineillä tuntitolkulla aikaa vaikkapa ennen kierrosta. Silti sen ajan, jonka siellä käyttää, voi hyödyntää tehokkaasti”, Karvinen kertoo.

Tapiola Golfissa opettava Karvinen kävi vieraana Golfpiste podcastissa. Hän antoi muun muassa vinkit puttaamiseen, sopivan putterin valintaan ja siihen, mitä harrastaja voi oppia huippuammattilaisten griinityöskentelystä.

Kuuntelemaan pääset alla olevasta linkistä.

Golfpiste Podcast · #214 – Puttispesiaali – Mistä hyvä putti koostuu ja miten sitä kannattaa harjoitella?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje