14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][13]
KilpailuaSuomalaista

14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][13]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - SM-kilpailut

Tiesitkö? Golfissa on pelattu useita SM-kisoja, joista on jäljellä muisto vain

Aulangon kentällä käytiin menneinä vuosikymmeninä monia Golfliiton ohjelmasta poistuneita SM-kisoja. Kuva: AGK:n kuva-arkisto

Maaseudun mestaruuskilpailut perustettiin Helsingin Golfklubin pelaajien ylivoimaisuuden vuoksi.

Golfissa on pelattu Suomen mestaruuksista 1950-luvulta lähtien. Miesten ja naisten lyöntipelin SM-kilpailut olivat seuraavan vuosikymmenen jälkipuolelle saakka ainoat turnaukset, joissa jaettiin SM-mitaleita.

Nuorten harrastajamäärän kasvettua ohjelmaan tuli 1960-luvulla junioreiden lyöntipelin SM-kilpailut ja vähitellen joukko muitakin SM-kisoja, joista monet ovat poistuneet Suomen Golfliiton kilpailukalenterista kauan sitten.

Vuonna 1969 Golfliitto perusti Maaseudun mestaruuskilpailut. Nimi antaa olettaa, että kisat olisi pelattu kaukana kaupungeista maalaismaisemissa, mutta tuohon aikaan ei golfkenttiä Suomen maaseudulla tai pienillä paikkakunnilla edes ollut.

Maaseudun mestaruuskilpailut oli tarkoitettu pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevien seurojen jäsenille. Ajatus kisojen perustamisesta syntyi Helsingin Golfklubin pelaajien ylivoimaisuuden takia. Kun talilaiset rohmusivat vuodesta toiseen mestaruudet ja valtaosan himmeimmistä mitaleista, haluttiin myös Kehä III:n ulkopuolella olevien seurojen pelaajille mahdollisuus päästä nauttimaan SM-menestyksestä.

Vuonna 1978 Maaseudun mestaruuskisoihin perustettiin naisten sarja ja pari vuotta myöhemmin joukkuekisa, kunnes vuonna 1981 kilpailu lakkautettiin. Muun muassa Aulangon Golfklubin ja Lahden Golfin pelaajat olivat alkaneet saavuttaa menestystä yleisen sarjan SM-kisoissa, joten tällaiselle turnaukselle ei nähty enää tarvetta.

Pelaajat osoittivat tyytymättömyyttä ratkaisuun, ja nelinpelin SM-kilpailut palasivat vielä 1980-luvulla kolmeksi vuodeksi ohjelmaan.

Kaikissa seuroissa oli innokkaita kilpapelaajia, joiden rahkeet eivät riittäneet SM-tasolle saakka. Syntyi idea B SM-kilpailuista, jotka tulivat ohjelmaan samanaikaisesti Maaseudun mestaruuskilpailuiden kanssa.

1981 lakkautusten vuosi

Vuonna 1972 perustettiin myös C SM-kilpailut. ”C-kisat” jäivät Golfliiton kalenterista pois yhdeksän vuotta myöhemmin. Tätä vauhditti etenkin vuoteen 1987 saakka pelattujen B SM-kisojen nopeasti kasvanut osallistujamäärä. B- ja C-kisojen tasoitusrajat 12 ja 17 kuulostavat SM-statuksen omaavissa kisoissa korkeilta, mutta ne ilmentävät noiden aikojen pienehköä harrastajamäärää.

Nelinpelin (foursome) SM-kilpailut käynnistyivät vuonna 1978, mutta niistäkin luovuttiin vuonna 1981. Pelaajat osoittivat tyytymättömyyttä tähän ratkaisuun, ja nelinpelin SM-kilpailut palasivat vielä 1980-luvulla kolmeksi vuodeksi ohjelmaan.

Martti Ranttila voitti B-mestaruuden kaudella 1981. Kuva: SGL:n kuva-arkisto

Junioreilla oli 1960–1970-lukujen vaihteessa hetkellisesti sekajoukkueiden SM-kilpailut. Kokeilu jäi vuoden mittaiseksi. 1980–1990-luvuilla Golfliiton kisakalenterissa oli nuorten Reikäpeli Cup, jolla tosin oli ainakin viimeisinä vuosinaan epävirallisen SM-kilpailun arvo.

Epävirallinen SM-status oli myös vuosina 1998–2009 käydyllä Sotiemme veteraanit -kilpailulla, jonka tilalle osallistujamäärän putoamisen vuoksi perustettiin viime vuosikymmenen puolivälissä M80 lyöntipelin SM-kilpailut.

Tällä hetkellä Golfliiton kalenterista löytyy miehissä, naisissa, paragolfissa, mideissä ja junioreissa yli 30 virallista SM-tapahtumaa. Kun mukaan lasketaan 50–80-vuotiaat seniorit, on kauden ohjelmassa kaikki sarjat huomioiden reilut 50 SM-statuksen omaavaa kilpailua. Näistä ylivoimaisesti vanhimmat turnaukset ovat miesten ja naisten SM-lyöntipeli, jotka on pelattu vuodesta 1957 lähtien.

Vuosittain pelataan myös hikkorigolfin ja speedgolfin SM-kisoja, mutta näillä koitoksilla ei ole virallisen SM-turnauksen arvoa. Sama koskee muun muassa Pohjois-Suomen mestaruuskilpailuja sekä erilaisten ammattialojen mestaruusturnauksia.

Olisiko par 3 SM-kilpailulle tilausta?

Entä mahtuisiko SM-kisojen viralliseen tarjontaan jotain uutta? Toistaiseksi ei ole vielä kokeiltu par 3 SM-turnausta, mutta tälle saattaisi olla tilausta, etenkin kun par 3 -kenttien määrä on kasvanut mukavasti vuosien varrella.

Debyyttiturnauksen osuvaksi pitopaikaksi sopisi vuonna 2025 valmistuva Pickala Rock -kenttä, jonka komeat puitteet epäilemättä houkuttelisivat paikalle kovatasoisen pelaajajoukon kamppailemaan SM-mitaleista.

SM-kilpailuja pelataan kesä-syyskuun välisenä aikana. Kauden ensimmäiset mitalit jaetaan reikäpelin SM-kilpailuissa Tawast Golfissa juhannuksen alla. 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)