11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Saako valmentajan huippukuntoon hioma Xander Schauffele majorissa vihdoin kuivan kautensa poikki?

Xander Schauffelella oli täydellinen päivä kentällä. Kuva: Getty Images

Pitkän voitottoman kauden päättyminen majorissa olisi Schauffelen uran täyttymys.

Ärsytetty. Sillä sanalla voisi kuvailla Xander Schauffelea, joka pamautti Valhalla Golf Clubin kenttäennätyksen, 62 (-9), torstaina käynnistyneessä PGA Championshipissä. Hän johtaa kauden toista major-kilpailua kolmella lyönnillä 18 reiän jälkeen.

Yhdeksän birdieä iskenyt Schauffele on tahkonnut heinäkuusta 2022 lähtien 39 turnausta ilman voittoja, mutta tähän epäkohtaan hän on erityisen tarmokkaasti koettanut viime aikoina hakea korjausta.

Maailmanlistan kolmonen johti PGA Championshipin kenraalia Wells Fargo Championshipiä kolme ensimmäistä päivää, mutta neljän lyönnin johto mureni käsiin. Rory McIlroy paineli finaalikierroksella vaivatta ohi, ja voitti kisan viidellä lyönnillä päätösreiän tuplabogista huolimatta.

Schauffele on sijoittunut kauden 11 kilpailussaan kahdeksan kertaa top 10:een, joten yritys palata voittokantaan on ollut kiitettävällä tasolla.

Balsamia haavoille olisi tarjolla nyt erityisen hehkeässä paikassa. Kuivan kauden päättyminen Louisvillessä merkitsisi myös uran ensimmäistä major-titteliä.

”Hieno alku turnaukselle, mutta nyt on vasta torstai”, hän muistutti kierroksensa jälkeen.

Schauffele, jos joku, on viisastunut monista pettymyksistään. Asioiden edelle ei kannata mennä, kun maraton on vasta alussa.

Lähtökohdat kilpailun toisen päivän alla ovat Schauffelen leirissä hehkeät. Kenttäennätyksen ohella hänestä tuli torstaina ensimmäinen pelaaja, joka on pelannut major-turnauksissa kahdesti tuloksen 62. Edellinen tuli viime kesäkuun U.S. Openin avauskierroksella. Tuolloin kuutosella alkava tulos jäi Schauffelen osalta kisan ainoaksi, ja hän joutui tyytymään kymmenenteen sijaan.

Se saa tuntemaan, että olisin itse käyttänyt miljoona lyöntiä kentällä.

Samalla kun seitsemän ykköstilaa PGA Tourilla saavuttanut Tokion kultamitalisti on koettanut löytää kadonnutta voittoreseptiä, valmentaja Chris Como on räätälöinyt hänestä valmiimpaa pakettia.

Tulokset ovat kohentuneet monella strokes gained -tilastoinnin osa-alueella. Lyönnit ovat nyt entistä pidempiä ja tarkempia, ja esimerkiksi torstaina hänen tee to green -tilastonsa oli lähes 5,5 lyöntiä plussalla.

”Yksi helpoimmista yhdeksän alle -kierroksista, joita olen koskaan nähnyt. Se saa tuntemaan, että olisin itse käyttänyt miljoona lyöntiä kentällä”, samassa ryhmässä pelaava Justin Thomas sanoi.

Thomasin kuiva kausi on hieman pidempi kuin Schauffelella. Hänen viimeisin voittonsa on tasan kahden vuoden takaa, PGA Championshipistä.

Yliyrittäminen kummittelee taustalla

Schauffele kertoi Valhallassa, että pitkä voitottomuus on saanut hänet tahtomaan voittoa yhä enemmän ja enemmän. Hän on paiskinut pelinsä kanssa entistä ahkerammin töitä, ja Chris Comon taidot timantin hiojana tunnetaan. Vallitsevassa tilanteessa on kuitenkin vaaransa, jota kutsutaan yliyrittämiseksi.

PGA Championshipissä toista sijaa jakavat tuloksen 65 pelanneet Tony Finau, Sahith Theegala ja Mark Hubbard. Skotlannin Robert MacIntyre, Pohjois-Irlannin Rory McIlroy ja Belgian Thomas Detry (-5) jakavat parhaina eurooppalaisina viidettä sijaa, viisi lyöntiä kärjestä.

McIlroyn kanssa suurinta voittajasuosikin viittaa kantava Scottie Scheffler aloitti komeasti, ja oli neljän reiän jälkeen kolme alle. Kierroksen jatko sujui rauhallisemmin, ja tulos 67 (-4) pitää kaksinkertaisen Masters-voittajan sijalla T12.

Tasapainoisesti kilpailun aloittanut Sami Välimäki (-1) on jaetulla 47. tilalla. Välimäen ryhmässä pelaava Jeremy Wells (-2) oli avauspäivän paras mukana olevista 21 opettavista ammattilaisista. Hän jakaa sijaa 32.

PGA Championshipissä jatkoon pääsee 70 parasta ja samassa tuloksessa olevat pelaajat. Siihen olisi tulostason säilyessä samanlaisena riittämässä tulos par.

Lue seuraavaksi: Välimäki onnistui Valhallassa, jonka kenttäennätyksen Xander Schauffele murskasi heti kättelyssä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje