11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Vuosikymmeniksi lopettanut pro sai paikan PGA Championshipiin – Myös viime vuoden sensaatio mukana

Tracy Phillips toteuttaa PGA Championshipissä lapsuuden unelmansa. Kuva: Getty Images

Joka vuosi 20 opettavaa ammattilaista pelaa kauden toisessa major-turnauksessa.

PGA Championship poikkeaa muutamalla tavalla kauden muista major-turnauksista. Koska kyseessä on ammattilaisjärjestön mestaruusturnaus, kilpailuun ei kutsuta amatööripelaajia. Se on myös Mastersin ohella ainoa major-kilpailu, jota lajin kattojärjestöt tai kiertueet eivät organisoi. Järjestelyvastuu on PGA of America -järjestöllä, minkä vuoksi opettavilla ammattilaisilla on turnauksessa oma kiintiönsä.

Huhti-toukokuussa pelattavan PGA Professional Championshipin 20 parhaalle avautuu joka vuosi pääsy PGA Championshipiin. Tämänvuotisessa valmentajien mestaruusturnauksessa päähuomio kiinnittyi Tracy Phillips -nimiseen ammattilaiseen. Hän jakoi kilpailussa kahdeksannen sijan ja lunasti paikan Valhalla Golf Clubilla käytävään major-turnaukseen.

Phillips, 61, oli nuorena lupaava pelaaja, joka voitti muun muassa Junior PGA Championshipin. Häntä kiusasi college-vuosina erilaiset loukkaantumiset, mutta ydinongelmaksi muodostui draiveihin iskenyt hermostollinen vaiva, eli kansankielellä jipsi. Avausten saaminen väylille kävi ylivoimaiseksi, ja ammattilaisurasta haaveillut Phillips menetti mielenkiintonsa lajiin.

Hän lopetti golfin yli 20 vuodeksi, eikä pelannut koko aikana ainuttakaan kierrosta.

”Lopettaminen oli helpotus. Tuntui siltä, että olisin mennyt mieluummin hammaslääkäriin kuin golfkentälle”, Phillips kertoi taannoin Golf Digestissä.

Phillips ryhtyi sittemmin opettavaksi ammattilaiseksi. Pelaaminenkin alkoi taas maistua, ja hänet on nähty useita kertoja PGA Professional Championshipissä. Reilut kaksi viikkoa sitten hän onnistui toteuttamaan lapsuudenunelmansa pelaten itsensä Louisvillen major-kilpailuun lajin kirkkaimpien tähtien joukkoon.

”Tuntuu jännittävältä. Joudun ottamaan monta kertaa puumailansuojan pois lavan päältä. Luvassa on paljon pitkiä etäisyyksiä ja vaikeita lyöntejä”, Tulsassa Cedar Ridge Country Clubilla työskentelevä Phillips totesi Golf Oklahomalle.

Friscossa Texasissa käydyn PGA Professional Championshipin voitti tänä vuonna Ben Polland. Hän osallistuu PGA Championshipiin neljännen kerran.

Block ryösti show’n Oak Hillissä

PGA Championshipissä pelaa tällä viikolla poikkeuksellisesti 21 opettavaa ammattilaista. Se johtuu siitä, että viime vuoden kilpailussa klubipro Michael Block ylsi sensaatiomaisesti jaetulle 15. sijalle. Upea suoritus Oak Hill Country Clubilla tuotti hänelle kutsun vuoden 2024 turnaukseen.

Kyseessä on ainoa major-kilpailu, mihin maailmanlistan top 50 -pelaajilla ei ole korvamerkittyä pääsyä.

Michael Blockin esitys ihastutti vuodentakaisessa PGA Championshipissä. Kuva: Getty Images

PGA Championshipin pääsykriteerit poikkeavat muullakin tavalla muista majoreista. Kyseessä on ainoa major-kilpailu, mihin maailmanlistan top 50 -pelaajilla ei ole korvamerkittyä pääsyä. Kutsuja saavat hieman laveammin sadan parhaan joukkoon rankatut pelaajat, mikäli he eivät ole onnistuneet muuta reittiä saamaan paikkaa kilpailuun.

Turnaukseen pääsevät muun muassa kaikki edelliset mestarit, muiden majoreiden viisi viimeisintä voittajaa sekä edellisen PGA Championshipin jälkeisten PGA Tourin kisojen voittajat. Isoin joukko, 70 pelaajaa, tulee PGA Championshipin pistelistalta perustuen vuoden sisällä jenkkitourilla koottuihin tienesteihin.

Paikan PGA Championshipiin saavat myös:

• Kolme edellistä Players Championshipin voittajaa.
• International Federation Rankingin top 3 -pelaajat.
• Senior PGA Championshipin hallitseva mestari.
• Maailmanlistalla top-sataseen mahtuvat edellisen Ryder Cupin pelaajat.

Lisäksi PGA of America -järjestöllä on oikeus lähettää pelaajille erikoiskutsuja turnaukseen.

Lue seuraavaksi: Brooks Koepka piti sanansa, ja nousi major-voittonsa myötä kahden legendan rinnalle

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje