16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Brooks Koepka piti sanansa, ja nousi major-voittonsa myötä kahden legendan rinnalle

Brooks Koepka sai jo kolmannen kerran Wanamaker Trophyn haltuunsa. Kuva: Getty Images

Viktor Hovlandin haaveet ensimmäisestä major-tittelistä haihtuivat 16. reiän bunkkeriin.

Brooks Koepka menetti kauden ensimmäisen major-kilpailun päätöspäivänä johtonsa ja katseli vierestä, kun Jon Rahm juhli Mastersin voittoa. Hän vakuutteli lauantaina virheistään oppineena, ettei antaisi major-voiton luisua käsistään toisen kerran peräkkäin.

Koepka (-9) piti sanansa ja otti uransa viidennen major-voiton sunnuntaina New Yorkin Rochesterissa päättyneessä PGA Championshipissä. Eroa toisen sijan jakaneisiin Viktor Hovlandiin ja Scottie Scheffleriin kertyi kaksi lyöntiä.

Kilpailun ratkaisevin hetki koettiin Oak Hill Country Clubin kentän 16. reiällä, jonka oikealla olevaan väyläbunkkeriin Hovland sivalsi avauksensa. Lyönnin päässä Koepkasta ollut norjalainen nappasi rautaysin käteensä ja pallo ajautui ohuen osuman seurauksena bunkkerin lipan alle.

Hovland sai paikasta vapaan dropin, mutta teki välilyönnin ja hieman lyhyeksi jääneen lähestymisen seurauksena tuplabogin. Koepka tehtaili samalla reiällä birdien painellen jo neljän lyönnin karkumatkalle.

Tapaus toisti vuorokauden sisällä toistamiseen itseään. Corey Conners toppasi lauantaina samassa bunkkerissa pallonsa lipan alle ja teki niin ikään tuplabogin. Kärjessä tuolloin ollut kanadalainen menetti seikkailunsa vuoksi pysyvästi johtonsa kilpailussa.

Ehkä urani makein major-voitto, kun ottaa huomioon, miten paljon töitä olen tehnyt tämän saavutuksen eteen.

Kahdella viimeisellä reiällä Koepka ei ottanut minkäänlaisia riskejä, ja 17. reiän bogey oli pelkkää kosmetiikkaa. Kisan kovinta tulosta, 65, sunnuntaina jakaneen Schefflerin takaysin oli sen verran vahva, että hän nousi jakamaan kakkossijaa Hovlandin rinnalle.

Major-titteli oli 3,15 miljoonaa dollaria palkintorahaa kuitanneelle Koepkalle viides ja kaikkiaan kolmas PGA Championshipeissä. Koepka pääsi kovaan seuraan, sillä nykymuotoisen PGA Championshipin olivat ennen häntä kolmesti voittaneet vain Tiger Woods ja Jack Nicklaus. Kilpailu pelattiin vuoteen 1957 saakka reikäpelinä.

”Ehkä urani makein major-voitto, kun ottaa huomioon, miten paljon töitä olen tehnyt tämän saavutuksen eteen”, sanoi viimevuosina monista vaivoista kärsinyt Koepka.

Voitto oli 33-vuotiaalle floridalaiselle yhdeksäs Yhdysvaltain kiertueella, edellinen tuli lähes 1,5 vuotta sitten Phoenix Openissa. Vuoden 2022 helmikuussa hän vakuutteli pysyvänsä PGA Tourilla, ja vain neljä kuukautta myöhemmin uutisoitiin Koepkan siirtymisestä LIV-kiertueelle, jolla hän on voittanut kahdesti.

Koepka näytti menevän konemaisilla otteillaan menojaan sunnuntain kierroksen alussa tehtyään neljän reiän aikana kolme birdieä. Kolmen lyönnin johto kuihtui kahden peräkkäisen bogin myötä yhteen, ja pelissä oli uutta jännitystä ilmassa. Hovlandin 16. reiän bunkkerivisiitin jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä.

Eurooppalaisista top 10:een mahtuivat myös seitsemännen sijan jakaneet Itävallan Sepp Straka sekä Pohjois-Irlannin Rory McIlroy (-2). Englannin Justin Rose (-1) jakoi viimeisten parin alittaneiden joukossa yhdeksännen sijan.

Oak Hill Country Clubilla oli menneellä viikolla näytön paikka. Kun kilpailu pelattiin edellisen kerran Rochesterissa kymmenen vuotta sitten, sen ajankohtana oli vielä elokuu. New Yorkin osavaltion pohjoisosissa sääolosuhteet eivät isommin poikkea esimerkiksi Etelä-Suomesta, joten sää voi toukokuussa olla toisinaan kylmä.

Ensimmäisen kierroksen vastaisena yönä kisamaisemissa olikin hallaa, ja lähtöjä jouduttiin siirtämään lähes kahdella tunnilla. Muutoin sää ei häirinnyt millään tavalla turnauksen läpivientiä.

Myös kattava kenttäremontti näytti onnistuneen erinomaisesti. Pelaajat olivat ajoittain melkoisessa mankelissa, kun paikoin viheliäinen, mutta tyylikäs East Course testasi lajin parhaita taitureita. Lopulta vain 11 pelaajan lopputulos alitti parin.

PGA Championshipeissä on juhlittu joskus turhankin kovilla voittotuloksilla, joten Oak Hillin kaltaiselle kentälle toivoisi major-isännyyksiä jatkossakin.

Juttua korjattu 23.5. klo 8.47. Viktor Hovlandille ei langetettu 16. reiällä rangaistuslyöntiä, vaan hän sai pudottaa bunkkerin lipan alle painuneen pallon peliin ilman seuraamuksia. 

Lue seuraavaksi: Klubipro iski holarin, joka auttoi varmistamaan paikan seuraavaan PGA Championshipiin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    cervelo says:

    Lainaus artikkelista: ”Kilpailun ratkaisevin hetki koettiin Oak Hill Country Clubin kentän 16. reiällä, jonka oikealla olevaan väyläbunkkeriin Hovland sivalsi avauksensa. Lyönnin päässä Koepkasta ollut norjalainen nappasi rautaysin käteensä ja pallo ajautui ohuen osuman seurauksena bunkkerin lipan alle.

    Kun pallo oli pelaamattomassa paikassa, joutui Hovland ottamaan yhden rangaistuslyönnin, ja teki lopulta tuplabogin. Koepka tehtaili samalla reiällä birdien painellen jo neljän lyönnin karkumatkalle.”

    *******

    Hovland ei ottanut 16. väylällä pelaamattoman paikan rangaistusta. Topattu bunkkerilyönti päätyi bunkkerin yläpuolelle, jossa se painui maahan yleisellä pelialueella. Tässä Hovland pääsi käyttämään sääntöä 16.3 (maahan painunut pallo) ja vapautui ilman rangaistusta yhden mailan mitan sisälle yleisellä pelialueella.