11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Cobra rakensi pienilapaiset 3D-raudat, joiden anteeksiantavuus yllätti valmistajansakin

Cobra valmisti ensimmäisen 3D-tulostetun rautasettinsä. Kuva: Cobra Golf

Tuhansia euroja maksavia Cobra Limit3D -rautoja tuodaan markkinoille vain pieni määrä.

Cobra lanseerasi syksyllä 2020 ensimmäisen 3D-tulostetun putterin. Sittemmin yhtiö on tuonut markkinoille yhä edistyneempiä 3D-puttereita, jotka perustuvat monimateriaalirakenteisiin. Uusin putterimallisto julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Samanaikaisesti Cobran insinööritiimi on kehitellyt 3D-tulostettuja rautoja. Yksittäisiä 3D-rautoja on jo nähty muun muassa Lexi Thompsonin ja Bryson DeChambeaun bägissä, mutta nyt merkki tuo markkinoille kokonaisen rautasetin.

Cobra Limit3D on kompaktin oloinen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu rauta. Mailat näyttävät päällisin puolin perinteisiltä raudoilta, mutta lavan sisällä avautuu toisenlainen maailma.

3D-tulostus on additiivinen valmistusprosessi (komponentti valmistetaan 3D-datasta kerros kerrokselta ilman koneistusta). Sen avulla on mahdollista tehdä rautamailoja, joissa on sisäinen ristikkorakenne. Se tekee yksittäisistä osista sekä kevyempiä että kestävämpiä.

Kolmasosa lavan painosta jaettu uudelleen

Limit 3D -raudan ristikkorakenteen avulla kolmasosa painosta on pystytty jakamaan uudelleen: 100 grammaa volframia on sijoitettu lavan kantaan ja kärkeen. Tämä on lisännyt tuntuvasti mailan MOI-arvoa, ja nostanut yhtiön mukaan anteeksiantavuuden uudelle tasolle.

Iso merkitys lopputuloksen kannalta on ollut nTop-nimisen yhtiön valmistamalla suunnitteluohjelmistolla. Sen avulla insinöörit pystyivät automatisoimaan suunnitteluprosessin ja valmistamaan nopeasti prototyyppejä. Niillä testattiin erilaisia ristikkorakenteita painon jakautumisen sekä osumatuntuman ja äänen optimoimiseksi.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön COBRA Golf (@cobragolf) jakama julkaisu

Cobra kertoo, että prosessi mahdollisti valmistaa taotulta raudalta näyttävän ja tuntuvan mailan, joka toimii kuin isokokoisempi anteeksiantava rauta.

”Kukaan ei ole valmistanut tällä tavalla mailoja aiemmin. Olemme täynnä intoa voidessamme esitellä nämä raudat maailmalle”, Cobran innovaatio- ja tekoälyjohtaja Mike Yagley sanoi.

Kysymys ei ole massamarkkinatuotteesta, sillä rautoja on tulossa maailmanlaajuisesti myyntiin vain 500 settiä. Näistä 20 settiä yhtiö välittää Pohjoismaiden markkinoille. Niukkaa tuotantomäärää selittää mailojen hulppea hinta: seitsemän raudan (4-PW) suositushinta on 3000 euroa.

Kesäkuun alkupuolella myyntiin tulevissa rautaseteissä on pohjoismaalainen kädenjälki, sillä ne kootaan Cobran kokoonpanotehtaalla Helsingborgissa, Ruotsissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje