[13][26]

[13][26]
DP World Tour - Kilpagolf

Rahm ylsi ensimmäisenä pelaajana hattutemppuun Dubain finaalissa – McIlroy rankingin ykkönen

Jon Rahm saavutti sunnuntaina ennätyksellisesti kolmannen DP World Tour Championship -voittonsa. Kuva: Getty Images

Turnauksen ja kokonaiskisan voittotaistelussa kolme kierrosta ollut Matt Fitzpatrick hiipui pahasti sunnuntaina.

Jon Rahm (-20) taisteli lopulta Arabiemiraateissa sunnuntaina päättyneen DP World Tourin finaalikilpailun voittoon. Hän pelasi turnauksen neljännellä kierroksella tuloksen 67, ja jätti toisen sijan jakaneet Tyrrell Hattonin ja Alex Norénin kahden lyönnin päähän.

Asetelmat päätöspäivän alla lupailivat kireää kamppailua finaalin ja Race to Dubai -tittelin voitosta. Hyvissä ajoin kävi kuitenkin ilmi, ettei Rory McIlroyn kanssa kiivaimmin Harry Vardon Trophysta taistellut Matt Fitzpatrick pysty laittamaan ensin mainitulle hanttiin.

Kun viikonloppuna tasapainoisesti pelannut McIlroy varmisti sunnuntaina varhaisessa vaiheessa rankingin kuninkuuden, siirtyi varsinainen huomio siihen, miten DP World Tour Championshipissä käy. Viimeisessä ryhmässä pelannut Jon Rahm otti nopeasti muilta luulot pois tekemällä kierroksen alkuun kolme peräkkäistä birdieä.

Earth Coursen nelosella lipsahtanut bogey nostatti pahimpien kilpakumppaneiden toiveita, mutta Rahm ei sortunut jatkossa sellaisiin virheisiin, jotka olisivat tuottaneet paria heikompia reikätuloksia. Reiällä 15 tullut birdie oli lopullinen niitti muiden pyristelyille.

Voitto oli Rahmille, 28, kolmas tänä vuonna ja kaikkiaan 15. pääkiertueilla. Hänestä tuli myös ensimmäinen pelaaja DP World Tourin historiassa, joka yltää kolmeen voittoon Dubain finaalissa. Rahmin 72 reiän tulos alitti parin 20 lyönnillä. Tämä oli finaaliturnauksen kovin voittotulos seitsemään vuoteen.

McIlroy on saavuttanut urallaan nyt neljä Race to Dubai -titteliä ja kolmesti hänet on kruunattu FedEx Cupin mestariksi.

Ainutlaatuinen oli viikko myös Rory McIlroylle, joka maailmanlistan ykkösen arvolle sopivalla tavalla tuli ottaneeksi rankingin voiton DP World Tourilla. Vajaat kolme kuukautta aiemmin hän juhli PGA Tourilla FedEx Cupin ykköstilaa. Tähän temppuun on aiemmin pystynyt vain Henrik Stenson, yhdeksän vuotta sitten.

Rory McIlroy otti tänä vuonna kolme turnausvoittoa ja oli molempien pääkiertueiden ranking-ykkönen. Kuva: Getty Images

McIlroy on saavuttanut urallaan nyt neljä Race to Dubai -titteliä ja kolmesti hänet on kruunattu FedEx Cupin mestariksi. Pohjoisirlantilaiselta löytyy kaikkiaan 30 ykköstilaa pääkiertueilta, mutta yllättäen ei ainuttakaan voittoa DP World Tourin Rolex Series -kilpailuista.

Tämänvuotiselle kilpailulle leimallista oli, että parhaiten sijoittuneet pelaajat ovat haalineet isoa menestystä Rolex-sarjan turnauksissa. Neljänneksi viikonvaihteessa sijoittunut McIlroy (-16) oli turnauksen kärkikuusikosta ainoa pelaaja, jolla ei ole voittoja Rolex-sarjasta.

Jumeirahin golfkeskuksessa pelattu DP World Tour Championship oli palkintoarvoltaan 10 miljoonan dollarin kilpailu, josta voiton vienyt Rahm kuittasi kolme miljoonaa. Lisäksi rankingin viisi parasta jakoivat keskenään viiden miljoonan dollarin bonussumman. Tästä McIlroyn osuus oli kaksi miljoonaa.

Kilpailussa 19:nneksi sijoittunut Ryan Fox (-5) ei syttynyt missään vaiheessa kamppailemaan kokonaiskisan voitosta. Panokset vaikuttivat alusta alkaen olevan hänelle liian suuret, mutta hienosti sujunut kausi toi joka tapauksessa rankingin kakkostilan ja 700 000 dollaria bonusrahaa.

Jaetulle viidennelle sijalle Tommy Fleetwoodin seuraksi pudonnut finaalikisan kaksinkertainen voittaja Matt Fitzpatrick ei saanut peliään toimimaan sunnuntaina. Vaikeinta oli kierroksen keskivaiheilla, jossa hänelle kirjattiin tuplabogey ja kaksi bogia. Englantilaiskaksikko pääsi viimeisinä osalliseksi rankingin bonuspottiin.

Rankingissa kolmanneksi noussut Rahm oli viikonvaihteen ylivoimainen taalakuningas, sillä bonussumma huomioiden hänen tienestinsä kohosivat 3,7 miljoonaan dollariin.

Kauden 2022 finaaliturnaus pelattiin ensimmäisen kerran viiteen vuoteen ilman suomalaisväriä. Sitä on jälleen nähtävissä ensi viikolla, kun DP World Tourin kausi 2023 käynnistyy samanaikaisesti Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Sami Välimäki on mukana torstaina alkavassa Johannesburgin kilpailussa.