16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

Vähäiset pelimahdollisuudet DPWT:llä ovat yllättäneet Lauri Ruuskan: "Karsintaan mennään sillä ajatuksella, että pääsee pelaamaan"

Lauri Ruuska sai karsinnoista pelioikeuden pääkiertueelle. Kuva Getty Images.

Lauri Ruuska ei ole mahtumassa kategoriallaan mukaan tammi–helmikuun pikkukisoihin. Kiertue kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä.

DPWT:n karsinnoista kiertueen pelioikeuden saanut Lauri Ruuska on päässyt pelaamaan kuluvalla kaudella vasta kaksi kilpailua, eikä pelimahdollisuuksia välttämättä ole avautumassa myöskään lähiviikkoina.

Ei ollut yllätys, ettei Ruuska mahtunut viimeviikkoisen Dubain Rolex Series -kisaan, mutta jääminen 12. varasijalle tällä viikolla Ras Al Kaimah Championshipissä on paitsi yllättävää myös huolestuttavaa. Pahimmillaan se enteilee, että pelimahdollisuuksia ei ole luvassa niin paljon kuin on toivottu.

”On tämä yllättänyt. Katsoin viime vuoden kategorioita, niin minun kategoriallani pääsi viime vuonna pelaamaan näitä kisoja”, Ruuska kertoo.

”Joku arveli, että nyt mennään lähemmäs sitä, mikä tilanne oli ennen koronaa. Tietenkin se on harmi minun kannaltani”, hän jatkaa.

Tällä viikolla pelattavassa Ras Al Kaimah Championshipissä on jaossa 3000 R2DR-pistettä ja 2,5 miljoonaa dollaria. Kisa lukeutuu kiertueen pienimpiin. Silti Ruuskan kategoria ei riitä lähimainkaan mukaan koitokseen. Ensi viikolla pelataan Bahrainissa. Bahrainin jälkeen kurvataan Qatariin. Näiden kisojen suhteen Ruuska on luottavaisempi.

”Veikkaan, että iso osallistujamäärä liittyy rytmittämiseen. Moni pelasi Dubaissa ja he jäävät siksi seuraavaan kisaan. Bahrainiin on varmaan paremmat saumat, ja Qatariin veikkaan, että tulen pääsemään, koska harva pelaaja kuitenkaan pelaa neljää viikkoa putkeen”, Abu Dhabissa kahden viikon mittaisella harjoitusleirillä ollut Ruuska kertoo.

On se vähän nihkeää, kun ensimmäisiin 15:een kisaan pääsee pelaamaan kolme tai neljä.

Ruuska arvelee, että vaikutuksensa on silläkin, että kisakalenteri on rakennettu tälle kaudelle niin, että taukoja on vähemmän. Uutena asiana DPWT:lle tuli lisäksi katergoria pelaajille, jotka eivät onnistuneet uusimaan pelioikeuttaan PGA Tourilla.

Yhdessä muutokset ovat näkyneet kasvaneena osallistumishalukkuutena. Alkukauden kisoissa se on näkynyt armottomasti, sillä osassa kilpailuista on tavallista 156 miehen osallistujamäärää pienempi, 126 tai 132 miehen field. Pienempi pelaajamäärä taas johtuu DPWT:n mukaan siitä, että Lähi-Idän maissa ei tällä hetkellä vuotta riitä valoisia tunteja niin paljon, että täyden fieldin kisoja ehdittäisiin viedä läpi valoisan aikana.

”On se vähän nihkeää, kun ensimmäisiin 15:een kisaan pääsee pelaamaan kolme tai neljä, ihan maksimissaan viisi. Karsintaan kuitenkin mennään sillä ajatuksella, että jos on 25:den joukossa, niin pääsee pelaamaan DPWT:lle. Se ei nyt ihan vastaa realiteetteja, ja se on vähän turhauttavaa”, Ruuska myöntää.

Ehdollinen pelioikeus

Alkukauden perusteella pelimahdollisuudet ovat olleet tavallista tiukemmassa, mutta karsinnoista ansaittu pelioikeus ei koskaan ole tarkoittanut täyttä pelioikeutta kiertueelle. Itse asiassa pelioikeus on määritelty ehdolliseksi pelioikeudeksi (conditional membership) kiertueen säännöissä.

DPWT:n mukaan karsintojen voittaja on keskimäärin päässyt pelaamaan kauden aikana 27 kisaa. Viimeiselle kortin saaneelle startteja on siunaantunut 18. Viime vuonna määrät olivat 30 ja 17.

”Seuraamme tilannetta joka vuosi ja tarvittaessa teemme muutoksia kategorioihin”, DPWT:ltä kerrotaan.

Täksi kaudeksi DPWT:n kisaohjelma jaettiin kuuteen ”swingiin”. Jokaisen swingin jälkeen karsinnasta pelioikeuden saaneiden pelaajien sijoitus kategorian sisällä niin sanotusti re-rankataan eli sijoitus kategorian sisällä voi muuttua pelisuoritusten mukaan. Ennen kauden viimeistä Closing Swingiä koko kategoria re-rankataan uudelleen sen hetkisten pistelistasijoitusten perusteella.

Kortin sai karsinnoista 33 pelaajaa. Karsintojen lopputuloksissa sijaa 22 jakoi 12 pelaajaa. Pelaajien lopullinen sijoitus määräytyi viimeisen kierroksen tuloksen perusteella. Ruuskan viimeisen kierroksen tulos (66) oli toiseksi paras, joten hänen sijoituksensa oli lopulta 23. Kategorian sisällä hän kuitenkin kuuluu nokkimisjärjestyksessä heikompaan puolikkaaseen.

Bahrainin ja Qatarin kisan suhteen toivoa pelipaikasta vielä on, mutta tällä hetkellä todennäköisimmältä näyttää se, että varmasti Ruuska pääsee seuraavan kerran viivalle Keniassa vasta 22. helmikuuta.

Tapio Pulkkasen tilanne on asteen Ruuskaakin tukalampi. Pulkkanen karsiutui viime kauden päätteeksi pääkiertueelta. Hänellä on kategoriassa 19 (sijoille 117–131 DPWT:n rankingissa kaudella 2023 sijoittuneet) sija 15, ja näyttää siltä, että pelimahdollisuudet ovat jäämässä hyvin vähiin.

Ainakaan toistaiseksi suomalaiset eivät ole ilmoittautuneet hakemaan pelituntumaa haastajakiertueen kisoihin. Challenge Tour starttaa helmikuun alussa Etelä-Afrikasta, mutta kauden ensimmäisessä kilpailussa ei nähdä mukana Pulkkasta tai muita suomalaisia.

Ruuska ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että jos pelimahdollisuuksia pääkiertueelle ei avaudu, hän pelaa joitain kisoja haastajakiertueen puolella. Tähtäin on kuitenkin tiukasti pääkiertueella.

”Nyt pitää sitten onnistua niissä kisoissa, joihin pääsee”, hän näkee.

Lue seuraavaksi: Lauri Ruuska istuu täydellisesti DPWT:n kortin saaneen pelaajan prototyyppiin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)