Lauri Ruuska istuu täydellisesti DPWT:n kortin saaneen pelaajan prototyyppiin

Lauri Ruuska käytti karsintafinaalissa 414 lyöntiä. Se oli yleisin lopputulos pelioikeuden lunastaneiden keskuudessa. Kuva: Getty Images

DPWT:n karsintafinaali tuotti runsaasti tuoreita kasvoja pääkiertueelle.

DP World Tourin karsintafinaali päättyi suomalaisittain iloisesti, kun Lauri Ruuska onnistui kirimään keskiviikkona kortin lunastaneiden joukkoon. Myös Oliver Lindell pelasi erinomaisen karsintaturnauksen, mutta jäi lopulta yhden lyönnin pääkiertueen pelioikeudesta.

Isossa kuvassa joukossa on ilahduttavan paljon tuoreita kasvoja, mikä tekee hyvää DP World Tourin pelaajiston uusiutumiselle. Tyypillinen kortin saanut pelaaja on keskimäärin (pelioikeuden lunastaneiden keski-ikä on 29,4 vuotta) 29-vuotias eurooppalainen, jolla on hieman kannuksia hankittuna Challenge Tourilta ja/tai satelliittikiertueilta.

Ruuska osuukin täydellisesti näihin raameihin.

Espanjan Tarragonassa käydyn karsintafinaalin ykköseksi nousi viimeisen reiän eaglen ansiosta Freddy Schott (-27). Saksalainen oli 32 turnauksellaan DPWT:n ahkerin kilpailija kaudella 2023, mutta jäi Race to Dubai -listalla sijalle 144. Paras sijoitus oli Tanskan turnauksen jaettu 10. sija.

Paratore oli oppinut läksynsä

Yksi tunnetuimmista kortin saajista on Kiradech Aphibarnrat, jolta löytyy neljä pääkiertuevoittoa. Thaimaalainen on pelannut DPWT:llä yli 200 kilpailua ja ansainnut lähes 10 miljoonaa euroa palkintorahaa. Hän sinetöi korttinsa pelaamalla päätöspäivänä vakuuttavan tuloksen, 64.

Kolme sijaa Aphibarnratia korkeammalle, 11:nneksi, ylsi Renato Paratore. Italialainen koki kaudella 2022 kovia jäätyään ensin Race to Dubai -listalla yhden sijan päähän kortin uusimisesta. Karsintafinaalissa lensi märkä rätti uudemman kerran vasten kasvoja, kun Paratore olisi lyönnin verran paremmalla tuloksella saanut pelioikeuden. Tällä kertaa kaksinkertainen DPWT-voittaja ei jättänyt mitään sattuman varaan.

Freddy Schott juhli Tarragonassa DP World Tourin karsintafinaalin voittoa. Kuva: Getty Images

Ruotsalaisista ainoana kortin otti samaan tulokseen Ruuskan kanssa päätynyt Kristoffer Broberg. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2015 BMW Mastersissa, jonka voittotaistelussa kakkoseksi jäi USA:n Patrick Reed. Brobergin uran toinen DPWT-voitto tuli kahden vuoden takaisesta Dutch Openista.

Uusista kortin saajista eniten on yleensä englantilaisia. Niin tälläkin kertaa. Briteistä parhaiten pelasi kuudenneksi sijoittunut Tom Lewis, joka vastasi Infinitum Golfin Lakes Coursella kilpailun kovimmasta kierrostuloksesta, 61. Lewis on voittanut kahdesti Portugalin avoimet ja saavutuksiin kuuluu myös USA:n kakkoskiertueen, Korn Ferry Tourin finaalikisan voitto vuodelta 2019.

Broholt Lindiltä vaadittiin viimeisellä reiällä eaglea, ja tässä hän myös onnistui.

Suurimmasta yllätyksestä vastasi Joshua Berry, joka oli yksi karsintafinaalin kolmesta amatööristä. Sijalle 20 päätynyt 18-vuotias englantilaisnuorukainen esitti päivästä toiseen hienoja otteita, ja nappasi kortin kahden lyönnin turvin. Berry löytyy maailman amatöörilistalta sijalta 560. Suomalaisista hänen edellään rankingissa ovat Markus Luoma ja Elias Haavisto.

Karsintafinaaliin liittyy aina draamaa. Hyvää kilpailua pelanneen Søren Broholt Lindin unelma oli jo karkaamassa takaysin kahteen bogiin, mutta tanskalainen ei antanut periksi. Broholt Lindiltä vaadittiin viimeisellä reiällä (par 5) eaglea, ja tässä hän myös onnistui.

Broholt Lind ja Berry kuuluivat niiden seitsemän pelaajan joukkoon, jotka selvittivät menestyksekkäästi kaikki karsinnan kolme vaihetta.

Nuorimman ja vanhimman kortin saaneen ikäero 30 vuotta

Toni Hakulan vuoden 2013 British Amateurin finaalissa voittanut Englannin Garrick Porteous tarvitsi 18. reiällä birdien saadakseen kortin. Hän hoiti hommansa hienosti päättämällä kilpailun Broholt Lindin tavoin eagleen.

DP World Tourin pelioikeuden saaneista eniten pääkiertuevoittoja on 48-vuotiaalla Darren Fichardilla. Eteläafrikkalaisen viidestä ykköstilasta ensimmäinen tuli 22 vuotta sitten. Fichard on tämänvuotisen karsinnan läpäisseistä pelaajista vanhin. Ikäeroa joukon kuopukseen Joshua Berryyn on 30 vuotta!

Illinoisin yliopistojoukkueessa college-golfia pelannut Belgian Matthis Besard oli yksi karsintojen iloisimmista yllättäjistä. Kuva: Getty Images

Karsintafinaalia pisimpään johtanut, lopulta kakkoseksi sijoittunut Filippo Celli voitti vuoden 2022 European Amateur Championshipin ja sijoittui samalla kaudella St Andrewsissa pelatussa Open Championshipissä 47:nneksi. Openissa parhaana amatöörinä hopeamitalilla palkittu Celli oli voittamassa pari kuukautta myöhemmin Italialle kultaa Pariisin MM-joukkuekilpailuissa.

Pohjoismaalaisia kortin saajia oli kuusi, joista puolet tanskalaisia. DPWT:lle paluun tekee Tokion olympiaturnauksessa kaksi vuotta sitten pelannut Kristian Krogh Johannessen, joka sai ensimmäisen kerran pääkiertueen pelioikeuden karsinnoista vuonna 2018. Norjalainen sijoittui tämänvuotisessa karsintafinaalissa yhdeksänneksi. Hänellä oli myös kilpailun korkein maailmanlistasijoitus, 297:s.

Tanskalla oli kilpailussa peräti 13 pelaajaa, joista kahdeksan ylsi kahdelle viimeiselle kierrokselle. Se kertoo maan yhä laventuneesta huippugolfin tasosta.

Catlin horjui lopussa

Ilman korttia jääneistä pettyneimpiin pelaajiin kuului kolminkertainen DPWT-voittaja John Catlin. Yhdysvaltalainen teki kolmen viimeisen reiän aikana kaksi bogia, ja jäi yhtä monta lyöntiä pelioikeudesta.

Samalle osastolle kuuluu myös Alexander Levy. Viidesti pääkiertueella voittanut ranskalainen kieräytti Qatar Mastersin toisen kierroksen lopussa kaksi puttia, ja karsiutui niukasti. Se vei hänet karsintafinaaliin, jossa puhti ei riittänyt hyvästä loppukiristä huolimatta kortin uusimiseen.

Kortin saaneiden ulkopuolelle jää karsinafinaalissa aina tunnettuja ja ansioituneita huippupelaajia. Ilman kattavaa DPWT-kategoriaa seuraavaan kauteen valmistautuvat muun muassa Gregory Bourdy, Wil Besseling, Thomas Aiken, Marc Warren, Tapio Pulkkanen, Joakim Lagergren, Gregory Havret ja David Howell.

Lue seuraavaksi: "Käsittämätön fiilis" − Lauri Ruuska hurjalla loppukirillä DP World Tourille!