[14][27]

[14][27]
DP World Tour - Kilpagolf

Jälleen eaglen par-nelosella kaukaa iskenyt Välimäki nousi huipputuloksella Irish Openin parhaaksi suomalaiseksi

Yhden finaalikierroksen parhaimmista tuloksista pelannut Sami Välimäki kiri Irlannin avoimissa top 30:een. Kuva: Getty Images

Adrian Meronk teki historiaa ottamalla ensimmäisenä puolalaisena voiton DP World Tourilla.

Sami Välimäki (-7) oli rautaisessa vedossa Irlannin Thomastownissa pelatun DP World Tourin kilpailun viimeisellä kierroksella. Hän iski Irish Openissa sunnuntaina tuloksen 66, ja nousi toisena peräkkäisenä viikonloppuna turnauksen parhaaksi suomalaiseksi.

Etuysillä kaksi kahden peräkkäisen birdien sarjaa tehneen Välimäen sisääntulo käynnistyi bogilla, mutta paras vaihe oli vielä edessäpäin. Mount Julietin kentän 13. ja 15. reiän birdiejä seurasi päivän loppuhuipennus Välimäen täräytettyä 16:lla (par 4) 125 metristä komean eaglen 52-asteisella wedgellään.

Viikko sitten Välimäen pallo löysi niin ikään tiensä reikään toisella lyönnillä par-nelosella. Tuolloin matkaa oli vajaat 90 metriä.

Välimäen kierros päättyi bogiin, kuten monella muullakin kilpailijalla sunnuntaina. 18. reikä oli päivän vaikein noin 4,5 lyönnin keskiarvollaan. Tuloksellaan 66 Välimäki jakoi päivän toiseksi kovinta noteerausta edellään vain kakkoseksi sijoittunut Ryan Fox (64).

”Tänään oli hyvää peliä. Mukavaa saada vähän onnistumisia. Kisa nyt ei ollut mitenkään spesiaali, mutta viimeinen rundi paransi mukavasti”, 30. sijan jakanut Välimäki totesi.

Viime sunnuntaina Münchenissä neljänneksi sijoittuneelle Välimäelle onnistumiset tekevät terää. Irish Openin ensimmäinen ja viimeinen kierros olivat Saksan turnauksen kaltaista suorittamista, ja viikonvaihteessa lähes 46 000 euroa kuitannut Välimäki on pitkän suvantovaiheen jälkeen löytämässä uudelleen omaa tasoaan.

Vielä toisen kierroksen jälkeen kärkihaminoissa ollut Mikko Korhonen (-6) sai hänkin vaisun kolmannen kierroksen jälkeen ryhtiä esitykseensä. 70 lyönnillä sujunut kierros tyydytti kolme birdieä ja yhden bogin tehnyttä Korhosta.

”Ihan hyvä päivä. Kiva oli lopettaa hyvää kierrokseen eilisen heikon päivän jälkeen. Olin taas pelin päällä ja tein hyviä ratkaisuja.”

”OK viikko taas, mutta tietenkin eilinen harmittaa. Hieno kilpailu ja tapahtuma, mahtava yleisö täällä Irlannissa”, Korhonen sanoi.

Sijan 37 jakanut Korhonen pelasi Irlannissa yhdeksännen peräkkäisen kerran kilpailun jatkokierroksilla. Tässä jaksossa hän on koonnut kaksi top 10 -sijoitusta. Näistä jälkimmäinen tuli toukokuussa British Masterissa, jonka kahdeksas tila on Korhosen kauden paras sijoitus.

Tapio Pulkkanen (par) onnistui tekemään neljännellä kierroksella viisi birdieä, mutta vastapainoksi hänelle kirjattiin myös kolme bogia ja yksi tuplabogey.

”Hankalaa oli taivallus viikonloppuna. Tänään tuli birdiejä ihan hyvä määrä, mutta bogeja liikaa. Griineihin en päässyt käsiksi missään vaiheessa ja se vaikutti tulokseen aika paljon. Täytyy viettää aikaa lähipelialueilla ennen Scottish Openin torstaita”, 73:nneksi sijoittunut Pulkkanen kertoi.

Meronk teki historiaa

Irish Openin voitti suvereenin esityksen jälkeen Adrian Meronk (-20). Eroa toiseksi sijoittuneeseen ja reilun neljän kuukauden sisällä viidennen kerran top 3:een yltäneeseen Ryan Foxiin kertyi kolme lyöntiä. Meronk tuli samalla tehneeksi DP World Tourin historiaa kiertueen ensimmäisenä puolalaisena voittajana.

Lyönnin johtoasemassa päätöspäivään lähtenyt Meronk putosi viiden reiän jälkeen lyönnin päähän takaa-ajajaksi, mutta hänellä riitti kärsivällisyyttä ja ruutia ratkaista peli edukseen kierroksen loppusuoralla. Meronk upotti pitkät birdie-putit 15. ja 16. reiällä ja teki ratkaisevan iskun pyöräyttämällä toiseksi viimeisellä noin kahdeksanmetrisen eagle-putin sisään.

”Melkoinen helpotus totta puhuen. Olen ollut tänä vuonna pari kertaa lähellä voittoa, ja onnistuin vihdoin avaamaan oven. Onhan tämä toiveiden täyttymys. Oli uskomaton tunne lyödä niin hyvä lyönti viimeisellä reiällä. Tunnen ylpeyttä itsestäni ja caddiestani.”

”Aion jatkaa puskemista eteenpäin. Tulin nyt saavuttaneeksi yhden tason. Olen niin innossani voitosta juuri Irlannissa, jossa on mahtava historia”, rahakkaassa kilpailussa vajaat miljoona euroa tienannut Meronk sanoi.

Race to Dubai -pistetilastossa seitsemänneksi kiivennyt Meronk, 29, on pidempään ollut ensimmäisten joukossa jonottamassa debyyttivoittoaan pääkiertueella. Hän on vuodesta 2020 lähtien ottanut 14 top 10 -sijoitusta DP World Tourilla. Näistä kahdeksan on top-kolmosia.

Maailmanlistalla ensimmäisen kerran sadan parhaan joukossa toukokuussa käynyt Meronk tulee tekemään seuraavassa listapäivityksessä uuden sijoitusennätyksensä.

Irish Openissa oli jaossa kolmelle parhaalle pelaajalle, joilla ei vielä paikkaa ollut, pääsy vajaan kahden viikon kuluttua pelattavaan kauden viimeiseen major-kilpailuun Open Championshipiin. Paikat menivät neljännen sijan jakaneille John Catlinille, David Lawille sekä Farbrizio Zanottille (-15).

Lue seuraavaksi: Valmentajaa vaihtanut Välimäki pitkästä aikaa huippusijoitukseen – suomalaisilla mainio kokonaispanos Münchenissä