12.– 19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Asiantuntemukselle, perinteille ja osaamiselle on tilausta golfvälinekaupassa, uskotaan ABC Golfissa Lahdessa

Lahden Golfissa toimiva perinteinen golfvälineliike ABC Golf sai pari vuotta sitten uudet vetäjät. Omistajakaksikko uskoo mahdollisuuksiinsa ja tekee työtä tunteja laskematta.

Golfvälinemyynti on Suomessa keskittynyt yhä enemmän suurten toimijoiden ja erikoisliikkeiden varaan. Suuret liikkeet ovat lisänneet repertuaariinsa myös golfkenttien pro shopien pyörittämisen, ja yhä vähenevissä määrin kentillä pro shopeja pyöritetään paikallisen pienyrittäjän voimin.

Yhden poikkeuksen kaavaan tekee Lahden Golfissa toimiva ABC Golf Oy, joka on varustanut alueen golfareita jo vuodesta 1991. Marraskuusta 2017 lähtien yrityksen toimintaa on pyörittänyt kaksikko Riku Aarnio – Seppo ”Peku” Pekkarinen.

Pystymetsästä parivaljakko ei ABC Golfin peräsimeen etsiytynyt, vaan molemmat ovat olleet mukana yrityksessä pienosakkaina ja työntekijöinä vuodesta 2003 alkaen. Kun ABC Golfin perustajat Esa ja Sari Mykkänen vajaat pari vuotta sitten päättivät astua syrjään, oli Aarnion ja Pekkarisen luontevaa siirtyä vetäjien paikalle.

”Tässä ovat olleet käynnissä nyt Ollin oppivuodet. Monta uutta asiaa on tullut ja opettelemista riittää”, Aarnio naurahtaa.

Tieto svingin lainalaisuuksista pitää olla olemassa, silloin kun mailoja fitataan.

Kaksikon tavoitteena on pitää myynti ja toiminta samalla tasolla kuin tähänkin asti ja hiljalleen kääntää se kasvu-uralle. Asiakaskunnasta suurin osa tulee Lahden seudulta, mutta myös kauempaa etsiydytään kaupoille.

”Olemme myös uudistaneet tuotevalikoimaa. Tarjolla on jatkossa vanhojen merkkien kuten Titleistin ja TaylorMaden lisäksi mm. Clevelandilta pari eri wedge-mallia, Mizunon rautoja, Eccon kenkiä ja Srixonin palloja. Hauska nähdä, miten tämä ensimmäinen täysi sesonki menee, kun kahdestaan on mietitty tämä paletti”, Aarnio jatkaa.

Räätälöiden, testaamalla ja isolla vastuulla

Pienten erikoisliikkeiden vahvuus on vahva asiantuntemus. ABC Golfissa se on, mikäli mahdollista, vieläkin tärkeämmässä roolissa. Niin Aarnio kun Pekkarinenkin ovat päteviä golfopettajia. Lajitekniikan lisäksi he ovat erittäin perehtyneitä välineisiin ja juuri tämän yhdistelmän ansiosta he pystyvät tarjoamaan asiakkailleen poikkeuksellisen vahvan ammattitaidon välineostosten tueksi.

”Mailoista on varmasti tietoa monilla, mutta jollakin tavalla se tieto pitäisi yhdistää asiakkaan svingiin. Tieto svingin lainalaisuuksista pitää olla olemassa, silloin kun mailoja fitataan”, Aarnio näkee, ja antaa esimerkin siitä, miten osaava PGA Pro voi auttaa asiakasta välinemyyjän roolissa.

”Jos ihminen on 25 vuotta lyönyt samalla tavalla, eikä hänellä ole intoa kehittää lyöntiään, niin sekin pitää ottaa huomioon. Setti voidaan toisaalta räätälöidä niinkin, että se ohjaa kehittymään ja tekemään oikeita juttuja. Pelaaja ja hänen tapansa pelata pitää osata huomioida.”

”Koen, että golfopettajina meillä on vielä isompi vastuu välineistä kuin kauppiaalla. On täysin poissuljettua, että lähdemme tyrkyttämään asiakkaalle alennuksella jotain tuotetta, jota meillä on reilusti varastossa, jos se ei ole hänelle sopiva. Se ei voi mennä niin.”, Aarnio intoutuu.

ABC Golfin tiloissa hoituvat myös mahdolliset välineiden säädöt, grippien vaihdot ja kulmien tarkistukset sekä muut välineisiin liittyvät asiat helposti ja nopeasti. Mailojen testaamisen voi hoitaa rangella, johon tulevaisuudessa on suunnitteilla myös testikäyttöön soveltuva lyöntikatos, josta palloa voi singota taivaalle satoi tai paistoi. Myös oman testistudion piirustukset ovat jo valmiina.

Lahden Golfin liikkeen lisäksi ABC Golf vastaa pro shopeista Aulangon Everstillä ja Hugolla.

”Everstillä on isompi liike, Hugolla pienempi. Valikoimassa kaikkia golfharrastajan tarvitsemia golfvälineitä mailoista tarvikkeisiin. Mailojen testaaminen onnistuu myös Aulangolla, jossa pidämme kesän mittaan useammankin demopäivän”, Aarnio valottaa.

Töitä yrittäjillä riittää. Liikettä on pidetty talvella auki kymmenestä kolmeen, jonka lisäksi ennakkotilaukset, logopallojen toimitukset ja muiden juoksevien asioiden hoito työllistää tasaisesti.

Kesällä, kuumimman sesongin aikaan töitä tehdään kuusi päivää viikossa. Kesällä apuna on neljä kesätyöntekijää, jotka hoitavat myös Lahden Golfin caddiemaster -palvelut. Talvikaudella ABC Golf tekee yhteistyössä OnGolfin kanssa opetus- ja pelimatkoja.

Kisälli-kenttä avaa mahdollisuuksia

Lahden Golfissa valmistui 2015 kenttäuudistus, jonka jälkeen käytössä on ollut 18-reikäinen Mestari-kenttä ja yhdeksänreikäinen, tasoituskelpoinen Kisälli-kenttä. Kisällillä on neljä par-kolmosta ja viisi par-nelosta. Pelaamaan sille pääsee myös ilman green cardia, kun ryhmässä on mukana yksi alle 36 tasoituksella pelaava golfari.

Aarnion mukaan Kisällin mahdollisuudet on löydetty ja se on kovassa käytössä.

”Alkeiskursseja myydään paljon aloituspaketin osana. 249 euron paketti sisältää liittymisen Lahden Golfin jäseneksi, jäsenyyden ja sen mukana tulevan vakuutuksen, green card -kurssin ja pelikokeen suorituksen sekä viisi pelilippua Kisälli-kentälle. Se on loistava paketti aloittelijalle.”

Lahden Golfin toiminta on aktiivista ja uusia golfareita ilmestyy klubille tasaisesti. Alueen muut kentät, Messilä ja Vierumäki sekä Kanava Golf, täydentävät osaltaan tarjontaa. Alueen kentät ovat poikkeuksellisen vahvasti profiloituneita omanlaisikseen. Aarnion mukaan on hyvä, että kentät ratsastavat omilla vahvuuksillaan ja profiloituvat rohkeasti. Samalla kaavalla töitä tehdään myös ABC Golfissa.

Lue seuraavaksi: ABC Golf seilaa myötätuulessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje