23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Tapahtumat

Kiekkojuniorit täyttivät Messilän rangen

Yli 200 Kiekkoreippaan jääkiekkojunioria tutustui golfiin Hollolan Messilässä Kansallisella Golfviikolla. Paikalla olleiden Pelicansin liigakiekkoilijoiden mukaan golf on hyvä tapa hoitaa sosiaalisia suhteita entisiin ja nykyisiin pelikavereihin.

Messilä Golfissa järjestettiin osana Kansallista Golfviikkoa nelipäiväinen lajitutustuminen Lahden Kiekkoreippaan junioreille. 1,5 tunnin sessioihin osallistui viisi ryhmää, joissa kussakin oli 30–50 vuosina 2002–2007 syntynyttä F-, E- , D- tai C-junioria.

”Puuhailin viime kesänä enemmänkin junioreiden kanssa Messilässä. Sitten heräsi kysymys, miten saataisiin nuoria paremmin innostumaan lajista. Esitin ajatuksen Kiekkoreippaan 40-vuotisjuhlissa Tapani Aleniukselle ja seuran muille vastuuhenkilöille, jotka syttyivät ideasta”, junioritapahtumasta vastannut MikaelSuominen sanoo.

Jääkiekon ja golfin toisiaan tasapainottava vaikutus on houkutellut kiekkoilijoita jo pitkään viheriöiden äärelle. Messilän kentän syntyhetkistä lähtien eli 25 vuotta golfia pelannut Alenius vahvistaa tämän tosiasian.

”Golf sopii hyvin jääkiekon harjoittelun lomaan. Tietysti silloin kun kiekkoilijalla on päälajinsa kanssa kaikista tiukinta aikaa, golf jää vähemmälle. Mutta laji tarjoaa sopivaa vaihtelua ja kivaa liikuntaa ja yhdessäoloa”, Kiekkoreippaan varapuheeenjohtaja Tapani Alenius sanoo.

Golfissa palloilutaustasta ja pallosilmästä on luonnollisesti hyötyä. Tämä oli Aleniuksen mukaan nähtävissä nopeasti kiekkojunioreiden rangeharjoittelussa.

”Nekin juniorit saivat puolessa tunnissa pallon lentämään sujuvasti, vaikka he koskivat täällä ensimmäisen kerran golfmailaan. Lisäksi joukkueen toimintatavat omaksuneet 10-vuotiaat eivät sählää omiaan, vaan tekevät niin kuin valmentaja käskee.”

Viime kesänä pidetyn golfleirin osallistujat olivat erilaisista taustoista lähtöisin olevia nuoria. Siihen verrattuna harjoittelemaan tottuneet kiekkoilijat omaksuvat jo fyysistenkin valmiuksiensa puolesta golftaitoja keskimääräistä paremmin. – Mikael Suominen

Myös jääkiekkoliiton liittovaltuustoon kuuluvan Aleniuksen korviin ei ole kantautunut tietoa, että muualla Suomessa olisi vastaavassa laajuudessa viety kiekkojunioreita saman viikon aikana golfkentän rangelle ja lähipelialueille ohjattuun lyöntiharjoitteluun.

”Me pyrimme tekemään yhteistyötä muiden lajien kanssa, emmekä ole kateellisia siitä, jos nuori haluaa harrastaa mahdollisimman pitkään monia lajeja. Se ei haittaa, jos jääkiekko jää lopulta kakkoseksi. Näin kävi myös oman poikani kohdalla.”

Suominen muistuttaa, että golfin edullisuus on yksi valttikortti juniorin lajivalintaa pohdittaessa.

”Tietojeni mukaan golf ei kuulu nuorten harrastuksena kymmenen kalleimman lajin joukkoon Suomessa. Tietysti kilpapuolella kulut jonkun verran nousevat, mutta jääkiekkoon verrattuna golf on huomattavan edullista.”

Hyvän käsiotteen opetteleminen on yksi golftekniikan tärkeimmistä asioista.

Hyvän käsiotteen opetteleminen on yksi golftekniikan tärkeimmistä asioista.

Tapahtuman viimeisenä päivänä Messilän rangella oli myös muutamia Lahden Pelicansin liigajoukkueen pelaajia.  Fyysisistä otteistaan jäällä tunnettu Taavi Vartiainen sai ensikosketuksensa golfiin toistakymmentä vuotta sitten.

”Meidän joukkue kävi tutustumassa lajiin Kanavagolfissa, kun oltiin 10-vuotiaita. Tykkäsin paljon käydä lyömässä, mutta lopulta joukkuekaverit oikeastaan pakottivat pelaamaan. Nyt suunnilleen kolmasosa Pelicansin pelaajista harrastaa golfia ja ehkä puolet on sitä jossain vaiheessa käynyt vähintään kokeilemassa”, Vartiainen sanoo.

Jääkiekossa pelaajat vaihtavat usein seuraa ja maisemia, mutta golf on Vartiaisen mielestä hyvä tapa pitää yhteyksiä nykyisten ohella myös vanhoihin kavereihin.

”Golf on hyvä keino tasoitella tilit, myös muutenkin kuin henkisesti – siinä aina joku häviää rahansa. Varsinkin kesällä saadaan aikaan hyviä retkiä, ja jotkut käy ulkomaillakin asti pelaamassa.”

Vartiainen on laittanut merkille, että lajin huiput ovat nykyään yhä voimakkaampia. Tämä fysiikka-aspekti saattaa myös nostaa nuorten urheilijoiden kiinnostusta golfia kohtaan.

”Golfin pelaajat eivät ehkä ennen olleet erityisen vahvoja, mutta nyt lajin ammattiurheilijoilta kysytään eri tavalla fysiikkaa. Keskivartalon ja käsien voimaa tarvitaan tehokkaan svingin tekemiseen.”

Ja vaatiihan 18 reiän kierros hyvää kuntoa − itse olin ensimmäisen pelikierrokseni jälkeen aika puhki. – Taavi Vartiainen

”Matalatehoinen aerobinen liikunta jää joskus turhan vähälle, ja tämän kautta sekin asia tulee hoidettua. Välillä sanotaan, että itselläni huppu ei tahdo aina kestää jäällä. Golf onkin hyvä laji kehittää omaa mielenhallintaa.”

Vartiaisen vieressä palloja lyövä Juhani Tyrväinen sai kipinän golfiin lajia jo pienestä pitäen harrastaneen ystävänsä myötävaikutuksella. Nyt hän pyrkii lähtemään kentälle, aina kun vain vapaa-aikaa löytyy.

”Golf tarjoaa vastapainoa ja on hyvä tapa saada aivot pois jääkiekosta. Meillä on joukkueessa sen verran kilpailuintoista porukkaa, että saadaan aikaan hyviä iltatapahtumia ja pelejä. Samalla tulee hoidettua sosiaalisia suhteita kavereihin. Aina yritän päästä kentälle, kun se on mahdollista.”

Suomen golfseuroissa vietettiin 6. –12.6. Kansallista Golfviikkoa.

Haastattelut: Juha Taskinen ja Ilkka Varmavuo
Kuvat: Juha Taskinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje