23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Tapahtumat

“On järjestäjän vastuulla, että kisa tuntuu isommalta kuin normikierros” – hyvässä golftapahtumassa pelaaja on kuningas

Kokkola Golfissa järjestettiin yksi neljästä Golfpisteen Ford Electrified Golf Tourin kilpailusta.

Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia golftapahtumia. Mitä hyvä golftapahtuma pitää sisällään?

Tämä päivä poikkeaa normaalista golfkierroksestasi. Nyt on kisapäivä! Saavut klubitalolle ilmoittautumaan kilpailuun. Sinua ei ole vastaanottamassa kukaan, vaan kävelet suoraan tiskille ja hoidat pakolliset velvollisuudet ennen rangea tai kupillista kahvia.

Mitäpä jos kaikki alkaisikin siitä, että jo ennen klubitalon oven aukaisua tapaat kilpailun järjestäjän, joka toivottaa sinut tervetulleeksi tapahtumaan. Kertoo, mitä teet seuraavalla askeleella ja saa sinut muutenkin tuntemaan olosi vastaanotetuksi.

Golftapahtuma voi lähteä oikeille tai väärille raiteille lähes välittömästi golfkentälle saavuttuasi. Pieneltä tuntuvalla asialla voi olla valtaisa vaikutus koko päivästä jäävään mielikuvaan, ja päätökseen siitä, osallistuuko pelaaja jatkossa golftapahtumiiin.

Ennen pelaamaan lähtemistä pidetään kilpailuinfo, jossa viimeistään kerrotaan päivän pelimuoto ja muita pelaamiseen vaikuttavia asioita, kuten vaikkapa tietyiltä alueilta vapautuminen. Jälleen yksi normaalilta tuntuva asia, jonka voi hoitaa hyvää tunnelmaa nostattaen tai sitten vasemmalla kädellä sinne päin. Ei varmaan tarvitse arvuutella, minkälaisessa tilanteessa haluaisi golfarin olevan.

“Kisan järjestäjillä on iso mahdollisuus sopivat sanat valitsemalla antaa hyvä saate sinne kentälle”, sanoo Lauri Leppänen, joka osallistuu 5–10 eri tapahtumaan kauden aikana.

Hyvin hoidetussa kisassa pelien vetäjien työ ei keskeydy siinä vaiheessa, kun pelaajat ovat kentällä.

“Silläkin on iso merkitys, jos ’hostit’ kiertävät kentällä ja pitävät huolen pelaajien viihtyvyydestä vaikka kaikilla ei peli kulkisikaan. Varsinkin yhteislähtökisoissa näkee joskus heti, että kierros tulee tänään kestämään kauan. Tässä olisi parannettavaa niin yritystapahtumissa kuin muissakin kilpailuissa”, Motonetin digitaalisen myynnin myyntipäällikkönä toimiva Leppänen sanoo.

Scratch-pelaajat arvostavat omissa kisoissaan eri asioita, kuin johonkin teemaan hauskasti pukeutuvat scramble-hassuttelijat

Golftapahtumiin osallistumisen syitä on varmaan niin paljon kuin on osallistujiakin. Palkinnot ovat perinteisesti olennainen osa onnistunutta golfkisaa. Niillä on mahdollista saada jatkumoa kisoille. Himoittu ykköspalkinto tai varsinkin sen puuttuminen herättää keskustelua golfkenttien terassiparlamenteissa vielä pitkään kilpailun jälkeenkin.

“Hyvässä golftapahtumassa on aina hyvät palkinnot. Mitä paremmat palkinnot ovat, niin sitä enemmän pelaaja jännittää omassa pelissään, että onnistuuko siinä vai ei”, sanoo Golfpisteen tapahtumatuottaja Veli-Pekka Hakala.

Hakala on ollut järjestämässä lukuisia tapahtumia golfareille. Niistä saadun palautteen perusteella hän uskoo Golfpisteellä olevan hyvä käsitys siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä golftapahtumissa.

“Palkintojen lisäksi on hyvä olla kaikille jotakin. Esimerkiksi give away -tuotteet. Sellaisia on mukava saada, kun osallistuu johonkin kisaan. Useampi erikoiskilpailu tuo myös lisäjännitystä pelaamiseen.”

Leppäselle palkinnot ovat mukava bonus. Niitä merkittävämpänä hän pitää pelattavaa kenttää.

“Kyllä minä aina hyvien pintojen perässä lähden. En kaipaa lyömistä sumopuku päällä tai lätkämaila kädessä. Hyvä peliseura on myös tärkeä.”

Monesti juuri kuuleekin milloin minkälaisia virityksiä, mitä kisaan on lähdetty hakemaan. Se ei välttämättä ole se elementti, jolla saadaan golfarit pidettyä päivässä intohimoisesti kiinni.

”Se on fine line sen suhteen, että mitä kaikkia erikoisuuksia kierroksella voi olla, ettei pelaajan mahdollisuus pelata hyvä tulos lähde pois. Perinteisestä golfin konseptista ei saa poiketa liian kauas”, Hakala sanoo.

Pelimuoto näyttelee suurta roolia golfkilpailussa. Tämän päivän kuumin trendi on erilaiset joukkuepelimuodot.

“Kun laittaa ilmoittautumisen auki johonkin scramble-kisaan, niin se on täynnä parissa päivässä. Henkilökohtaisiin pistebogeykisoihin ei meinaa saada porukkaa mukaan. Niitä pelattiin joskus ennen enemmän”, Pickala Golfin palvelupäällikkö Kirsi Helin sanoo.

Pickalassa järjestetään paljon erilaisia golftapahtumia kauden aikana. Kolmen 18-reikäisen kentän kokonaisuudessa on käytännössä hyvin tilaakin järjestää tapahtumia. Helinin mielestä hyvässä tapahtumassa tiedetään kenelle sitä ollaan tekemässä.

“Se täytyy ottaa huomioon, että millaista kisaa ollaan järjestämässä. Scratch-pelaajat arvostavat omissa kisoissaan eri asioita, kuin johonkin teemaan hauskasti pukeutuvat scramble-hassuttelijat. Tämä täytyy tuoda ilmi kisan ennakkomarkkinoinnissakin.”

Oli tapahtuma sitten millainen tahansa, niin pelaajille on hyvä jäädä sellainen mieli, että heidät huomioitiin päivän aikana.

“Hyvässä tapahtumassa asiakas otetaan haltuun heti ensi hetkestä lähtien ja aletaan tuottamaan hänelle lisäarvoa päivään. Moni pelaaja haluaa kilpailulta enemmän kuin normaalilta golfkierrokselta. Tällöin järjestäjän vastuulla on, että kisa tuntuu isommalta kuin normikierros”, Hakala sanoo.

Loppuviimein onnistunut golftapahtuma ei ole rakettitiedettä tai viidakon tuomista pohjoisnavalle. Yksinkertainen on monesti kaunista ja se pätee myös golfissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

  Golf-Mörtsjöön says:

  Juurikin näin. Golfkisat, kuten mitkä tahansa tapahtumat, ovat pohjimmiltaan kreatiivisia ilmiöitä ja vaikka ei ole mitään ehdottomia sääntöjä tapahtuman järjestämiseen, on hyvä pitää kiinni muutamista perspektiiveistä.
  1. Jokainen golfkisa on uniikki ja kertoo oman tarinansa. Tämän takia toisten liika kopioiminen ja riskinoton puute ovatkin syitä, minkä takia kisoihin ei enää tulla uudestaan.
  2. Kaikkia pelaajia ei voi miellyttää, vaan pitää pitää linjastansa ja kilpailun ”sielusta” kiinni. Tietynlaisten yleisöjen miellyttäminen tuo kisoista erilaisempia ja saa kentälle asennetta. Mm. LadyGolf ja senioritapahtumat.
  3. Elämme vuotta 2022, joten digitaalisetkin ympäristöt ovat läsnä ja kisoja kannattaisikin enemmän laajentaa digitaalisille alustoille. Esim aktiivista tulosseurantaa ja parhaimman golfvideon ottamista kilpailun aikana.
  4. Kannattaa varoa ettei tosin ota liikaa ohjelmaa kisaan.

  Putti-Possu says:

  Hakala toivoo kisoihin parempia palkintoja ja mikäpä siinä, jos maksaja löytyy. Kannattaisi varmaan aloittaa Finnish Tourista tai LETistä, joissa palkintopotit ovat hyvin vaatimattomia. Golfkenttien avoimiin kisoihin voidaan myös saada hulppeat palkinnot, mutta jälleen katse kääntyy sponsoreihin tai vaihtoehtoisesti rahoitetaan isolla kilpailumaksulla … mikä osaltaan karsii osallistujia.

  Mikäli kisassa on rahanarvoisia isoja palkintoja, kisat eivät voi olla tasoituksellisia kisoja – muutoin kisan voittajat voidaan arvata jo etukäteen (varsinkin parikisoissa). Jos taas pelataan scr-kisoja, niin voittajaehdokkaita ei ole kovin montaa – ellei puhuta valtakunnallisista toureista.

  Myös ajatus siitä, että palvelu sisältää vastaanoton, startterin, forecaddiet ja valvojan, se edellyttää kallista henkilökuntaa tai vapaaehtoisten armeijaa. Vapaaehtoisia ei tahdo saada samalla tavoin mukaan kuin ennen, joten jälleen kerran puhutaan rahasta – sponsorin syvät taskut tai kilpailumaksu.

  Uno says:

  Yrityskisassa oleellisia tekijöitä.

  ilmoittautuminen, kuka on tullut ja kuka on jättänyt ilmoittautumatta.
  Gamebook on hyvä, mutta kaikki ei käytä yrityksen sähköpostia.
  Rangelle muutama kori palloja, erityisesti kentille jossa range on kaukana.

  Yksinkertainen aamupala, ehkä muutama yllätys, mutta liian erikoisesta on harvoin lisäarvoa.

  Pelaajamäärä 40..70, isoissa kisoissa on aikataulujen pitävyys on tärkeää ja myöhästymiset voivat aiheuttaa turhaa negatiivista palautetta.
  Järjestäisit, vaikka kaksi pienempää kisaa

  Kokoontumisessa selkeät ohjeet kuuluvalla äänellä kerrottuna. Keskitalon oli aikoinaan hyvä, kun ymmärsi äänenkäytön.
  ”Rehellisyys kentän kunnosta, mutta taisi olla tämän kauden ilmiö” turha selittely pois.
  Kilpailussa mm. Lähimmäksi lippua. Mitta? Liian usein hukassa.
  Itse vaihtarin pisin driven, lähimmäksi lippua kahdella. Nopeuttaisi peliä.

  Palkinnot, jotka voi vaihtaa tai lahjakortit 50..100 e. Bägit, kärryt jne. arvokkaampia, mutta yleensä voittajille nämä on jo.
  Palloja on kaikilla ja palkintona huonoja.

  ei liikaa yksittäisiä kilpailuja, koska kierroksen kesto silloin pitenee.
  Ehkä yllätysarvonta, kun loppuun asti jääneille.

  5 h ehdottomasti maksimi kesto
  Huolehtisi, ettei mene enempää aikaa esim. kenttähenkilökunnan kanssa tai oma markkinointihenkilö kiertämään autolla.
  Peruslounas usein riittää, tärkeintä, ettei se myöhästy.

  Järjestävän yrityksen toimari tai vastaava, niin harkitsisin kannattaako pelata.
  Esim jää parille reiälle juttelemaan kisailijoille.
  Tiedät enemmän kilpailijoista, tilaisuus on hienovaraista markkinointia.

  esim. Bestball joukkuekisa ja kaksi parasta per reikä, niin saat helposti joukkue ja yksilökisat samaan kilpailuun.
  Pelaajat hakevat helpommin toisten palloja raffista.

  Aurinkoinen ilma, mutta joskus sataa, joten varautuisin etukäteen siihen.

  Ihminen says:

  kun kilpaillaan tasoituksilla, niin palkinnon arvo ei saisi ylittää 100€

  Chip Greenside says:

  Golf-Mörtsjöön:

  ”Elämme vuotta 2022, joten digitaalisetkin ympäristöt ovat läsnä ja kisoja kannattaisikin enemmän laajentaa digitaalisille alustoille. Esim aktiivista tulosseurantaa ja parhaimman golfvideon ottamista kilpailun aikana.”

  En kannata digitaalisuuden lisääntymistä ollenkaan, sitä on nyt jo liikaa. Olishan se mielenkiintoista, jos isossa scramlessa olisi 144 videokuvaajaa kentällä. Kierrosajat venyisivät 8:aan tuntiin nykyisen 5,5:n tunnin sijaan, kun kaikki kuvaisivat videoita ja katselisivat toisten kuvaamia sellaisia.

  Päinvastoin varsinaisia kilpailutapahtumia pitäisi yksinkertaistaa ja sitä muuta hulinaa järjestää clubilla ja terassilla kisan jälkeen.