30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]

[11][5]

Pulkkanen top 15:een kauden avauskilpailussaan − "Positiivisia juttuja pitkän tauon jälkeen”

Tapio Pulkkasen kausi käynnistyi Randpark Golf Clubilla, josta hänellä on kokoelma hyviä sijoituksia. Kuva: Getty Images

Tapio Pulkkanen ei saanut viikonlopun kierroksilla koneitaan kunnolla käyntiin. Louis Oosthuizen joutui taipumaan kärjessä päätöskierroksen hole-in-onestaan huolimatta.

Tapio Pulkkanen (-10) suoriutui hyvin kauden 2020 ensimmäisestä kilpailustaan European Tourilla. Hän paransi Johannesburgissa saldoaan edelliseen päivään nähden lyönnillä, joskin menetti sijoitustaan tulosluettelossa yhdellä pykälällä. Pulkkanen jakoi kilpailussa vuodentakaisen South African Openin tavoin 15. sijan.

”Hattu-Tapio” aloitti 71 lyönnin kierroksensa tuplabogilla, mutta sai hetken kuluttua juonen päästä kiinni. Hän teki etuysillä vielä kaksi birdieä ja yhden bogin, kunnes kehitteli pientä kiriä sisääntulon puolivälissä kahden peräkkäisen birdien muodossa. 16. reiän bogey oli viimeinen parista poikennut reikätulos, eikä toivottua nousua top 10:een nähty.

Pulkkasella oli päätöspäivänä paljon pelissä. Vaikka nousu kuumimpaan voittokamppailuun näytti olevan kovan työn takana, oli hänellä yhä kohtalaiset mahdollisuudet taistella ensi kesän Open Championship -paikasta. Tämä tavoite karkasi Pulkkasen ulottumattomiin jo kierroksen alkupuolella.

Kolmannen kauden ET-pelaajalta saattoi odottaa kovempaa suoritusta kahden ensimmäisen kierroksen perusteella. Hän oli kilpailun puolivälissä paalupaikalla, mutta ei saanut viikonloppuna koneitaan pieniä väläyksiä lukuun ottamatta missään vaiheessa kunnolla käyntiin. Kaksinumeroisesti alitettu neljän päivän par oli joka tapauksessa hyvä näyttö Pulkkasen tallella olevasta iskukyvystä.

”Vähän eilisen kaltainen päivä oli tänään. Ei oikein putti kolissut ja muutenkaan lyöminen ei ollut ekojen päivien veroista. Vähän tuli ehkä paluuta vanhoihin tekniikkavirheisiin. Positiivisia juttuja kuitenkin kauden aloituksessa pitkän tauon jälkeen”, Pulkkanen sanoi.

Pulkkaselle Randpark Golf Clubin kisa-areenat tuntuvat sopivan tavallista paremmin, sillä hänellä on kenttäkeskuksesta kahden 15. sijan ohella yksi jaettu kolmas tila vuoden 2018 joulukuussa pelatusta Joburg Openista.

South African Openin toisen suomalaisen, Sami Välimäen (-4/T51) käyrä oli läpi kilpailun laskeva. Tulos heikkeni päivästä toiseen, ja sunnuntain kierrokseen hän käytti 72 lyöntiä. Välimäki oli kierrostaan 14 reiän jälkeen vielä kaksi alle, mutta teki neljän viimeisen reiän jaksossa kolme bogia.

”(Kierroksen) alku oli hyvä, mutta sitten kääntyi väärään suuntaan. Lopussa oli pari huonoa pomppua, mutta sellaista se välillä on”, Välimäki sanoi.

Branden Grace otti makean voiton kotiyleisönsä edessä. Kuva: Getty Images

Jatkoonpääsy oli toinen peräkkäinen ja kaikin puolin kunniakas saavutus nuorelta kiertuetulokkaalta.

”Ei ole vielä riittävällä tasolla lyöminen, että olisi pystynyt taistelemaan hyvistä sijoituksista”, hän jatkoi.

Välimäellä ei ole pääsyä ET:n kolmeen seuraavaan, Lähi-idässä pelattavaan turnaukseen. Hänen kalenterissaan seuraava kilpailu on Australian Victoriassa helmikuun alkupuolella käytävä ISPS Handa Vic Open.

Etelä-Afrikan avoimen mestaruuskilpailun voitto meni sunnuntaina hurjaan esitykseen yltäneelle Branden Gracelle (-21), joka iski sopivaan paikkaan kisan kovimman tuloksen, 62. Eroa kakkoseksi sijoittuneeseen toiseen eteläfrikkalaiseen, kisan voittoa puolustaneeseen Louis Oosthuizeniin kertyi kolme lyöntiä.

Grace, 31, teki melkoisen urakan kammetakseen vanhan mestarin nurin, sillä Oosthuizen teki koko kilpailussa vain yhden bogin. Sunnuntaina vuoden 2010 Open-voittajan korttia koristi lisäksi Firethorn-kentän kahdeksannella reiällä tullut hole-in-one.

Gracelle iso menestys kotikonnuilla oli myös siksikin merkityksellinen, sillä se katkaisi hänen kohdallaan yli kaksi vuotta kestäneen kuivan kauden. Gracella on nyt koossa yhdeksän voittoa Euroopan kiertueelta, joista vain yksi − vuoden 2012 Alfred Dunhill Links Championship − on tullut vanhan mantereen puolella.

Kilpailussa jaossa olleet kolme Open-paikkaa menivät Gracen ohella edellisen kanssa kisan parasta kierrostulosta jakaneelle, kolmanneksi sijoittuneelle Englannin Marcus Armitagelle (-16) sekä neljännen sijan jakaneelle Etelä-Afrikan Jaco Ahlersille.

Armitagen pääsy kauden viimeiseen majoriin varmistui 18. reiän hienolla birdie-putilla. Tämän johdosta Englannin Jack Senior jäi nuolemaan näppejään, sillä saman tuloksen pelanneen Ahlersin maailmanlistasijoitus on kahdeksan pykälää korkeampi.