[10][12]

[10][12]
Amatöörigolf - Kilpagolf

Saulo sinetöi eaglella Erkko Trophyn voiton – Riihijärvi täysin omaa luokkaansa naisten kilpailussa

Ilari Saulon meriittilista täydentyi lauantaina vuoden 2020 Erkko Trophyn voitolla. Kuva: SGL

Viimeisellä reiällä tuplabogin tehnyt Saku Halonen tasoitti Ilari Saulon tietä mestaruuteen.

Helsingissä Talin kentällä 55. kerran käyty Finnish Amateur Championship päättyi lauantaina dramaattisten vaiheiden jälkeen Ilari Saulon (-9) voittoon. Keimola Golfia edustava Saulo kukisti kilpailun playoffissa Viron Carl Hellatin tehtyään ensimmäisellä uusintareiällä (18/par 5) komean eaglen chippaamalla pallon viheriön edestä sisään.

Koko kilpailun ajan kärjessä tai sen tuntumassa häärinyt Saku Halonen otti tiukan otteen mestaruudesta siirryttyään 15. reiän birdiellä kokonaistilanteeseen -11. Tätä seurasi bogey, mutta Halosella oli viimeisellä lyöntipaikalla yhä kahden lyönnin etumatka jo maalissa olleeseen Sauloon.

Kun 19-vuotias yllättäjä sortui 18. reiällä tuplabogiin, nousi birdien tehnyt Hellat Saulon seuraksi nopeasti päättyneeseen uusintaan. Master Golfia edustava Halonen, jakoi lopulta kolmannen sijan kotikentällään pelanneen Martin Plukan kanssa jääden lyönnin päähän playoffista.

Voitto maistui jokaisella kierroksella tuloksen 68 pelanneelle Saulolle, joka jäi vuodentakaisessa kilpailussa kakkoseksi Eemil Alajärven jälkeen.

”Vau, aika tyhjä olo! En osannut lopetettuani arvata että riittäisi uusintaan. Voittaminen vaatii välillä vähän tuuriakin, ja sitä oli tänään mukana”, Saulo kertoi.

Voitto tuli Saulolle myös SM-reikäpelistä, Finnish Tourin kilpailussa Vihdissä hän oli puolestaan kolmas.

”Avain tasaisuuteen tänä vuonna on ollut pysyä kärsivällisenä läpi kilpailun, eikä lähteä liian aggressiivisesti porteista. Kärsivällisyys palkittiin viimeisessä chipissä”, Saulo kertoo.

Erkko Trophy oli 23-vuotiaalle pelaajalle viimeinen amatöörikisa Suomessa, ja syksyllä odottaa ammattilaisuus.

Olen erittäin ylpeä saavuttaessani sen, ja tietysti siitä, että miehet jäivät taakse.

”Upeaa lopettaa Erkon voittoon ja juuri Talissa, arvostan sitä suuresti. Kuun vaihteessa pelaan British Amateurin ja European Amateurin, sitten vaihtuu status.”

Kiira Riihijärvelle voitto Erkko Trophyssä oli toinen peräkkäinen, Ilari Saulolle ensimmäinen. Kuva: SGL

Naisten sarjassa perjantaina upean kenttäennätyksen, 62, tehneen Kiira Riihijärven mestaruudelle ei ilmaantunut päätöspäivänä minkäänlaista uhkaa. Kuuden lyönnin karkumatkalla 36 reiän jälkeen ollut Riihijärvi otti toisen peräkkäisen mestaruutensa peräti yhdeksän lyönnin erolla saman kilpailun seitsemän vuotta sitten 14-vuotiaana voittaneeseen Kanavagolfin Anna Backmaniin.

Virpiniemi Golfia edustavan Riihijärven koneet lämpenivät kilpailuun hitaasti. Hän jakoi ensimmäisen päivän jälkeen viidettä sijaa tuloksellaan 72, mutta esitti tämän jälkeen kansainvälisiä otteita. Oululainen teki kahdella viimeisellä kierroksella yhden eaglen, 12 birdieä ja yhden bogin. Lopputulos 201 (-12) oli kolme lyöntiä parempi kuin miesten kärkikaksikolla.

”Sovittiin valmentajan kanssa, että -12 olisi hyvä tavoite myös kansainvälisesti, jos miettii LPGA:ta tai Symetra Touria. Olen erittäin ylpeä saavuttaessani sen, ja tietysti siitä, että miehet jäivät taakse”, Riihijärvi sanoi.

Talin kenttää ja Erkon ainutlaatuista tunnelmaa Riihijärvi kehui vuolaasti.

”Kenttä on erilainen kuin muut pelaamani, ja pidän siitä erittäin paljon – tänne on aina kiva tulla. Viime vuoteen verrattuna griinit olivat vastaanottavammat, mikä helpotti lähestymisiä.”

Heinäkuussa myös lyöntipelin SM-kultaa voittaneella Riihijärvellä on elokuussa edessä mahdollisesti vielä British Amateur, ja jossain vaiheessa syksyllä hän saattaa palata Yhdysvaltoihin jatko-opintojen pariin.

Aura Golfin Petra Salko jakoi kolmannen sijan päätöspäivän kovimman tuloksen (66) pelanneen Tahkon Golfseuran Henni Mustosen kanssa. He jäivät Riihijärvestä 12 lyöntiä.

Lue seuraavaksi: Kiira Riihijärvi hurjasteli Erkko Trophyssä Talin uuden kenttäennätyksen