30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][9]
KilpailuaSuomalaista

30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Sääntökohun keskelle joutunut Patrick Reed näytti luonteensa lujuuden ja voitti ylivoimaisesti

Patrick Reed antoi voittonsa kunniaksi kunnon halauksen caddielleen Kessler Karainille. Kuva: Getty Images

Reed on voittanut vuodesta 2013 lähtien vähintään yhden turnauksen jokaisella kaudella.

Patrick Reed (-14) otti suvereenin voiton viikonvaihteessa Kaliforniassa San Diegon seudulla käydyssä PGA Tourin kilpailussa. Hän lähti Farmers Insurance Openin päätöspäivään jaetulta kärkipaikalta, mutta venytti voittomarginaalinsa lopulta viiteen lyöntiin.

Tuloksen 68 lyönyt Reed näytti saavan etuysillä hyvin pelanneesta Viktor Hovlandista kunnon vastuksen voittotaisteluun. Eroa oli pitkään Reedin eduksi yksi lyönti, kunnes Hovland teki sisääntulon puolivälin tietämillä kaksi peräkkäistä bogia. Tämän jälkeen voittajasta ei ollut liiemmin epäselvyyksiä.

Uransa ylivoimaisimman voiton ottaneen Reedin tuoretta saavutusta varjosti lauantain kierroksen sääntökohu. Hän löi pallonsa 10. reiän väyläbunkkerista vasemmalle karheikkoon, ja tulkitsi pelivälineen uponneen osittain maan sisään. Kun kukaan peliryhmään kuuluneista, eikä lähellä pallon putoamiskohtaa seissyt vapaaehtoinen havainnut pallon pomppaamista, Reed sai tuomarin päätöksellä vapaan dropin.

Myöhemmin julkistetusta videosta kävi kuitenkin ilmi, että pallo pomppasi kerran pudottuaan, mikä aiheutti melkoisen polemiikin sosiaalisessa mediassa. Näistä lähtökohdista oli joidenkin mielestä tulkittavissa, ettei pallo voinut matalahkon pompun jälkeen upota.

Pallonsa mailan mitan päähän pudottanut Reed löi pitchin neljän metrin etäisyydelle reiästä, ja laittoi par-putin sisään.

Reedin voiton keskeiseksi pohjustajaksi muodostui kuudes reikä, missä hän upotti viikonlopun kierroksilla 12-ja 14-metriset eagle-putit. Texasilaisen peli oli ratkaisukierroksella lisäksi lähes virheetöntä, sillä ainoa bogey tuli U.S. Openia kesäkuussa isännöivän Torrey Pinesin South-kentän kahdeksannella reiällä.

Ykköstila oli maailmanlistalla takaisin top 10:een nousseelle Reedille, 30, yhdeksäs PGA Tourilla. Reed on voittanut vuodesta 2013 lähtien vähintään yhden turnauksen jokaisella kaudella tehden hänestä yhden kiertueen menestyneimmistä pelaajista mainitulla aikaraamilla. Reedin edellinen voitto oli peräisin viime vuoden helmikuussa pelatusta Meksikon WGC-turnauksesta.

Eurooppalaisten panos turnauksessa oli mainio, sillä Norjan Viktor Hovland (-9) jakoi Ruotsin Henrik Norlanderin (-9) kanssa toista sijaa. Lisäksi Espanjan Jon Rahm (-8) jakoi seitsemättä ja Italian Francesco Molinari (-7) kymmenettä sijaa.

Sunnuntain parhaimmistoon 66 lyönnin tuloksellaan kuulunut Molinari on ollut viime aikoina piristymään päin. Torrey Pinesin kisassa tuli toinen peräkkäinen top 10 -sijoitus, jota ei ole tapahtunut hänen kohdallaan sitten vuoden 2019 Masters Tournamentin.

PGA Tour jatkuu alkaneella viikolla torstaina käynnistyvällä Phoenix Open -turnauksella.

Golfpiste Podcast · #104 – Studiotiimi avaa Patrick Reedin sääntöjupakan – Samoojan onnistuminen ei yllättänyt
Lue seuraavaksi: Luetuimmat 2021: Patrick Reed ajautui jälleen sääntöselkkaukseen: "Kukaan ei nähnyt pallon pomppaavan"

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (15 kpl)

    paavo says:

    Tuomarin päätöksellä syntynyt lopputulos. Pitkän lyönnin alastuloa on pelaajan useimmiten lähes mahdoton nähdä tarkasti. Reed löi pallonsa KARHEIKKOON!
    Tällaisilla jälkikäteen videolta tehdyillä tarkistuksilla Golf tuhoaa itse itsensä. Pääsääntö muuten on, että golfissa pelaaja toimii itse itsensä tuomarina. Myös golfuutisoinnissakin pitäisi median ymmärtää oma vastuunsa olla nostamatta kohua mistä tahansa.

    Vertailu tenniksen sääntöihin. Jokaisen pelatun pisteen jälkeen, kun seuraava piste on pelattu, edellisiin pelattuihin pisteisiin ei palata. On tässä golfilla oppimista ; (

      KL1 says:

      Golfia on tässä suhteessa liki mahdotonta verrata tennikseen tai ylipäätään moniin muihinkaan palloilulajeihin. Jälkimmäisissä tuomari tai tuomarit näkevät koko tapahtumapaikan koko ajan toisin kuin golfissa, jolloin ratkaisutkin tehdään reaaliajassa. Toisaalta niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin (kuten muuten tenniksessäkin…) on yhä enemmän siirrytty videotarkistuksiin tai muihin teknisiin vempaimiin, joiden tuottamaa materiaalia tarkastellaan vasta jälkeenpäin.

      Golfin ominaispiirteisiin kuuluu myös se, että pelaaja voi hakea ratkaisua tuomarilta vielä kierroksensa jälkeen ennen tuloskorttinsa palauttamista. Tälä mahdollisuutta ei tietääkseni ole missään muussa palloilulajissa ja hyvin ymmärrettävistä syistä.

    Bryson says:

    paavon kanssa samaa mieltä. Medialla on niin paljon opittavaa ettei tule koskaan oppimaan ollakseen oikeaa journalismia. Jos tuomari päättää, että näin oli niin kirjoittakaa tuomareista, ei pelaajasta. Aina ollaan Reedin kimpussa. Se on kuin alakoulun koulukiusaamista.

    Bunkkeripete says:

    Totta. Tuomaroinnista pitäisi kirjoittaa. Tämän tapauksen tuomari ei montaa sekuntia käyttänyt päätöksen tekemiseen saati ko. paikan tarkkaan tutkimiseen. Muuten, milloin pallon tulkitaan olevan omassa alastulojäljessään? Riittääkö, että siellä on millin parin painuma maassa vai pitääkö olla pallon muotoinen jälkikin? ET:llä olen nähnyt pelaajan ja tuomarin olevan eri mieltä asiasta tarkan tutkistelun jälkeen. Nyrkkisääntö näissä tilanteissa näyttää olevan se (kuten Reedinkin tapauksessa), että mitä paksumpi raffi, sitä todennäköisemmin pallo on pelaajan mielestä ”uponnut” omaan alastulojälkeensä. Harmi, jos tuomarit ovat pääsääntöisesti samaa mieltä.

    Putti-Possu says:

    Miten voikin sattua noita epäiltyjä sääntörikkeitä samalle miehelle toistuvasti. Vähemmästäkin saa huijarin leiman otsaansa. Eikä aikaisemmat epäilykset ole olleet aiheettomia, esimerkiksi se wastelandin hiekan lanaaminen näytti ihan tahalliselta. Kun pallo ei voinut olla omassa alastulojäljessään, miten se tuomari sen kykeni myöhemmin toteamaan? Olisiko niin, että Reed on amerikkalaisten lemmikki, joten hänen tekemisiään katsotaan läpi sormien – tyyliin ”onko se nyt niin nöpön nuukaa”

    Pärre_M says:

    Tuomari(t) päättivät asiassa sen perusteella, mitä heille kerrottiin. Siis mitä Reed kertoi tapahtuneen. Se, joka on nähnyt Reedin pallon alastulon ja sitä seuranneen pompun raffissa ymmärtää, ettei pallo sellaisesta jää ’embedded’ sanan mukaiseen kuoppaan. Videoista näkee Reedin tuhertavan kyykyssä sen verran pitkään ’merkatessaan’ pallonsa paikkaa, että jos siinä kohtaa sitten oli kuoppa niin se on miesvoimin aikaansaatu.

    KL1 says:

    Ylivoimainen enemmistö pelaajista ei oikeasti tiedä milloin pallon on embedded raffissa. Perin helposti otetaan vapautus sellaisestakin makuusta, josta vapautusta ei sääntöjen mukaan kuulu saada. Vähänkin paksummassa ruohossa sitä jälkeä saa tutkia aika hartaasti ennen kuin asiaan saa varmuuden, jos ylipäätään saa. Varmuuden vuoksi vapautusta ei saa, kyllä pallon tulee olla painunut nimenomaan maan pinnan sisään, ruohoon uppoaminen ei ole säännön tarkoittama embedded.

    Sergio says:

    Roryn tapaus oli varmaankin selvä, pallo ei pompannut alastullessaan lainkaan. Se tarkoittaa raffissakin melko varmaa uppoamista. Minusta on aika outoa, että jotkut ovat valmiita ”kaukonäköisesti” tuomitsemaan niin Reedin kuin tuomarinkin tekemiset. Fabel on sen tason viheltäjä, että varmasti tietää milloin pallo on alastulojäljessä sääntöjen edellyttämällä tavalla. Toisaalta jos joku kuvittelee Reedin painaneen pallollaan alastulojäljen, niin siitä voisin lahjoittaa foliohatun palkinnoksi. Sille on varmasti käyttöä.

      KL1 says:

      Kyllä tuossa PGA:n jutussa sanotaan Roryn pallon pompanneen.

      Erona noissa kahdessa tilanteessa on se, että Roryn maahanpainumista ei käynyt kukaan tuomari tarkistamassa, ryhmän muut pelaajat vain. Raffikaan tuskin on ollut täydin identtistä. Lisäksi Reed hyörii aika lailla sen pallonsa kanssa ennen tuomarin kutsumista paikalle. Maineensa vanki tai ei, itse olisin ensin pyytänyt tuomarin paikalle ennen kuin olisin lähtenyt hipelöimään palloa. Etenkin kun mainetta on.

        KL1 says:

        Jahah, tuosta toisesta jutusta saa sen käsityksen, ettei kukaan muu kuin Rory todennut pallon uponneen. Kova luotto on kanssapelaajilla, ja niinhän tietysti pitäisikin olla, paino sanalla pitäisi.

    pirdie says:

    Ainakin minun videoklipissä Roryn pallo pomppasi. Katsokaapas video virkeillä silmillä uudelleen.