12.– 19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Made in Denmark – golfkilpailu kuin rokkifestari

Himmerlandin 14. reikä on pelaajille hyvin tavallisuudesta poikkeava kokemus. Yleisöä reiälle vetää myös ilmainen kalja.

Roskilden rokkifestivaali on käsite alallaan. Samanlaiseksi on hyvää vauhtia muodostumassa Euroopan kiertueen Made in Denmark -kilpailu. Kisan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Jotain selittämätöntä sen tenhossa on, sillä kisapaikka Himmerland sijaitsee keskellä ei mitään Jyllannin niemimaan pohjoisosissa.

Lähialueella on lähinnä pieniä kyliä ja pääkaupunki Kööpenhaminasta Himmerlandiin on 4–5 tunnin ajomatka. Yleisöä on silti paikalla jo torstaista alkaen tuhatmäärin ja viikonlopun kierroksilla määrä on useita kymmeniä tuhansia.

Myös palkintorahassa mitattuna kisa on kasvattanut painoarvoaan. Sitä suurempia kilpailuja on normikaudella vain muutamia. Kolmen miljoonan palkintopotti tarkoittaa noin kuuden ja puolen miljoonan euron kokonaisbudjettia. Se on paljon rahaa, ja tuntuukin erikoiselta, että Suomen kokoinen ja bruttokansantuotteeltaan vain hieman vauraampi Tanska pystyy taikomaan Made in Denmarkin kaltaisen menestystarinan.

Kisa on etenkin Jyllannissa jonkinlainen kansallinen projekti. Moni katsoja on sonnustautunut golfavaatteisiin, mutta joukossa on paljon sellaisia katsojia, joista näkee, etteivät he itse golfia harrasta. Kisakatsomossa viihdytään pitkään, mukana on usein oma tuoli, termospullo ja eväslaatikko, mutta kisa-alueelta saa hiukopalaa ja juotavaa jos jonkinlaista. Myyntikojuja on kymmeniä ja tunnelma muistuttaa paikoin karnevaalia.

Kentän laitamilla ihmiset seuraavat kilpailua hyväntuulisina ja kiireettöminä. Tanskan lippuja näkee kaikkialla, niitä on maalattu ihmisten kynsiin, korvakoruihin ja erilaiseen kisarekvisiittaan.

Silmiinpistävää on etenkin ihmisten hyväntuulisuus. Kaikki tuntuvat olevan liikkeellä rennolla ja kiireettömällä asenteella.

Eräänlainen huipentuma on reikä 14. Sillä pelaajat marssitetaan tiille kaljateltan läpi. Kaiuttimista pauhaa rokki Metallicasta Beastie Boysiin ja Queensista Cypress Hilliin. Reikä on 240 metriä pitkä par-nelonen, jonka pelaajat useimmiten pyrkivät lyömään yhdellä päälle.

”Jengi taputtaa siellä ja kaikilla on hauskaan. Ei ehkä ihan golfkilpailua muistuta, mutta erittäin hauskaa se on”, Kim Koivu luonnehti.

Yleisöllä riittää siis jännitettävää, varsinkin kun pelissä on ylimääräinen porkkana: jokaisen griinille jääneen lyönnin jälkeen pelaajan caddie saa heittää yleisölle pehmopalloja, jotka voi vaihtaa viereisellä myyntipisteellä olueen. Kahtena ensimmäisenä päivänä griiniosuman arvo oli kuusi palloa/tuoppia, viikonloppuna palkinto on tuplattu ja palloja sataa yleisöön 12 griiniosumaa kohden.

Seuraava, 15 reikä on pieni hengähdystauko ennen Himmerlandin kuuluisinta reikää, 16:tta, jossa pelaajia odottaa vellova yleisömeri. Siitä lisää sunnuntaina.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • golftintti says:

    Joku vertasi ”Made in Denmark” kisaa jenkkien hulinakisoihin ja jo tästä tesktistä selviää, että vertailu menee pahasti pieleen. Tanskan erikoisessa kisassa on hauskaa, ihmiset ovat iloisia ja kannustavia, ei huudella pelaajille rivouksia ja typeryyksiä eikä loukata heidän läheisiään sopimattomilla vihjauksilla.
    Olen muutamana vuotena kysynyt matkanjärjestäjiltä, eikö kannattaisi tarjota kisamatkaa Tanskaan. Matka on lyhyt, sen voisi tehdä pidennettynä vaikka laivalla ja bussilla vaihtoehtona lentämiselle. Edullista majoitustakin löytyy lukuisista Tanskan majataloista. Ensi vuoden kenttää ei kai ole vielä päätetty, mutta kilpailu on ja pysyy Tanskassa! Aivan huikea tapahtuma näin lähellä meitä, kannattaisi mennä nauttimaan tunnelmasta paikan päälle!