25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Joko tappioputki katkeaa?

Kovakuntoinen Thomas Björn jahtaa manner-Euroopan joukkueelle pisteitä viikonvaihteen Seve Trophyssä. © Getty Images

Toukokuussa kuolleen Severiano Ballesteroksen nimeä kantava Vivendi Seve Trophy pelataan vuorovuosina toisen joukkueturnauksen, Ryder Cupin kanssa. Vaikka Seve Trophy ei saa maailmanlaajuisesti samanlaista huomiota kuin nimekkäämpi Ryder Cup, on se ainakin eurooppalaisesta näkökulmasta varsin mielenkiintoinen kilpailu.

Seve Trophy pelataan tänä vuonna Pariisissa, ja sen kunniaksi manner-Euroopan joukkueen kapteenin vastuun on saanut kannettavakseen Jean Van de Velde. Ranskalainen on voittanut urallaan kaksi turnausta Euroopan kiertueella, mutta parhaiten Dubaissa asuva pelaaja tunnetaan ”Carnoustien surullisen hahmon ritarina”. Vuoden 1999 British Openissa Van de Veldelle olisi riittänyt voittoon saakka tuplabogi viimeisellä reiällä…

”Tehtävä tuo minulle aivan uudenlaisen kokemuksen. Valinta kapteeniksi on hieno kunnianosoitus, vieläpä tutulla kentällä. Olen varma, että saamme ranskalaisyleisöltä mahtavan kannustuksen”, Van de Velde sanoi.

Seve Trophyn tilastot eivät imartele manner-Euroopan joukkuetta. Ryhmän ainoa voitto on peräisin vuodelta 2000, jolloin Iso-Britannian ja Irlannin yhdistelmä kaatui pisteen marginaalilla. Voiton kruunasi Ballesteroksen kaksinpelivoitto Colin Montgomeriestä viimeisenä pelipäivänä. Sunningdalessa kapteenin roolissa toiminut parivaljakko kipparoi joukkueitaan myös kahdessa seuraavassa turnauksessa.

Nyt tai ei koskaan

Iso-Britannian ja Irlannin joukkuetta Pariisissa luotsaa vuoden 2009 tapaan Paul McGinley. Irlantilaisen peliuraa ovat varjostaneet lukuisat polvivammat, vaikka menestystäkin on tullut Euroopan kiertueella neljän voiton verran. Niin tai näin, loppuvuodesta 45 vuotta täyttävän McGinleyn parhaat avut lienevät tulevaisuudessa Seve Trophyn kaltaisissa luottotehtävissä.

Manner-Euroopan joukkueeseen on valikoitunut viisi pelaajaa maailmanlistan top-50:stä. Kolme turnausta tällä kaudella voittaneen Thomas Björnin lisäksi ryhmän kuumimpiin nimiin kuuluvat hänen maanmiehensä Anders Hansen, Matteo Manassero, AlexanderNoren sekä Miguel AngelJimenez. ”Mekaanikko” on Seve Trophyn todellinen konkari jo seitsemännellä osallistumisellaan.

Vakiojäsen.

Vakiojäsen. Miguel Angel Jimenez on ollut jokaisella kerralla mukana vuodesta 2000 pelatussa joukkueturnauksessa. &copy Getty Images

Kotijoukkueen muut jäsenet ovat Nicolas Colsaerts, Peter Hanson, Raphael Jacquelin,Pablo Larrazabal sekä Francesco Molinari. Nyt tai ei koskaan on vahvan tuntuisella miehistöllä mahdollisuudet kaataa sinnikäs vastustajansa.

McGinleyn sikermän ehdoton vetonaula on maailmanlistan kakkonen Lee Westwood, jota säestävät mukavasti British Open -sankari Darren Clarke, Hollannissa kauden toisen turnauksensa voittanut Simon Dyson sekä nykyään enimmäkseen PGA Tourilla pelaava Ian Poulter.

Iso-Britannian ja Irlannin yhdistelmässä pelaavat myös Ross Fisher, Robert Rock, Jamie Donaldson, Scott Jamieson, David Horsey sekä Mark Foster. Kolme jälkimmäistä kuuluvat vierasjoukkueessa uuden polven pelaajakaartiin, vaikka Fosterilla on ikää jo 36 vuotta. Mainittakoon, että kapteeni McGinleytä lukuun ottamatta joukkueessa ei ole tällä kertaa yhtään edustajaa Irlannista.

Seve Trophyssä pelataan torstaina ja perjantaina viisi best ball -ottelua. Lauantai-aamuna on vuorossa neljä greensomea ja lauantai-iltapäivänä neljä nelinpeliä. Päätöspäivänä sunnuntaina on jäljellä vielä kymmenen kaksinpeliä. Joukkue tarvitsee siis 28 jaossa olevasta pisteestä vähintään 14,5 pistettä voittaakseen turnauksen.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje