9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista

9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Hanson korjasi potin uusinnassa – Ryder Cup -paikka häämöttää

Peter Hanson tuuletti Tsekissä uransa neljättä voittoa Euroopan Tourilla. © Getty Images

Vielä muutama päivä sitten näytti siltä, ettei Euroopan tämänvuotiseen Ryder Cup -joukkueeseen yllä yksikään pohjoismaalainen. Peter Hansonin voitto Tsekissä pelatussa Euroopan Tourin turnauksessa saattaa kuitenkin tuoda tähän olettamukseen iloisen muutoksen: ruotsalaisen paikka kapteeni Colin Montgomerien ryhmässä on kiinni enää Gleneaglesissa ensi viikolla pelattavasta turnauksesta.

Asetelmat ennen Czech Openin finaalikierrosta puolsivat Hansonin menestystä, olihan hän hankkinut 54 reiän jälkeen itselleen neljän lyönnin etumatkan. Mutta kuten niin usein käy, oli takaa-ajetun karkumatka kurottu umpeen jo päätöskierroksen ulosmenossa. Tätä auttoi Hansonin kolme perättäistä bogia rei’illä 2-4.

Viidennellä ja kymmenennellä reiällä tulleet birdiet pitivät kuitenkin Hansonin tiukasti voittotaistelussa mukana, kunnes 12:nnen tupla toi synkkiä pilviä hänen ylleen. Kierroksen lopun Hanson pelasi tarkasti, ja nosti itsensä 16:nnen birdiellä takaisin jaetulle kärkipaikalle.

Kun kärkiryhmässä (Hanson-Miguel Angel Jiménez) ei vietetty tulosjuhlaa, irrottelivat haastajat senkin edestä. Tuloksen 66 pelannut Peter Lawrie ja 68 kertaa lyönyt nuori kiertuetulokas Gary Boyd pääsivät kuin varkain nousemaan taustalta Hansonin pahimmiksi uhkaajiksi, ja juuri heidät ruotsalainen saikin vastaansa uusintarei’illä. Kolmikon neljän kierroksen yhteistulos oli 278 (-10) lyöntiä.

Uusinta ratkesi lopulta Hansonin eduksi toisella (kentän 17:s) play off -reiällä, hänen iskettyä n. kuusimetrisen birdieputtinsa sisään.

Lähellä Ostravaa pelatun Czech Openin voitto oli 32-vuotiaalle Hansonille jo kauden toinen ja uran neljäs Euroopan Tourilla. Edellisen voittonsa hän nappasi Mallorca Openissa kolmisen kuukautta sitten. Tsekistä uransa suurimman, 333 330 euron palkintoshekin kuitannut Hanson nousee Race to Dubai -listalla 15 parhaan joukkoon rikottuaan samalla miljoonan euron kausiansiorajan.

Anthony Wall (-9) venytti sunnuntain virheettömällä pelillään (67) itsensä neljänneksi, Simon Dysonin ja Julien Guerrierin jaettua viidennen sijan tuloksellaan kahdeksan alle.

Seitsemännen sijan yhdessä Fredrik Andersson Hedin kanssa jakanut Jiménez ei ole mukana Ryder Cupin pistekeruun ensi viikolla päättävässä Johnnie Walker Classicissa. Veljenpoikansa häihin samaan aikaan osallistuva espanjalainen on ainakin vielä toistaiseksi saavuttamillaan pisteillä kiinni suorassa valinnassa Celtic Manoriin lähtevään ryhmään.

Peter Hanson pähkinänkuoressa:

Syntymäpaikka: Svedala, SWE

Asuinpaikka: Trelleborg, SWE

Ikä: 32 vuotta

Mitat: pituus 191 cm, paino 85 kg

Perhesuhteet: naimisissa Sannan kanssa, lapset: Stella (2007)

Harrastukset: metsästys

Ammattilaiseksi: 1998, kaudet Euroopan Tourilla: 10

Voitot Euroopan Tourilla: 4

Marko Kuivasaari

Hanson jahtaa tosissaan Ryder Cup -paikkaa

Neljällä lyönnillä Czech Openia johtava Peter Hanson on päättänyt taistella kynsin hampain itsensä Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Voitto Tsekin turnauksessa veisi hänet pisteissä suoraan Celtic Manoriin valittavien joukkoon. Lopulliset pisteet ynnätään ensi viikolla Skotlannissa pelattavan kisan jälkeen.

Miguel

Miguel Angel Jiménez koettaa varmistaa Ryder Cup paikkansa Euroopan joukkueeseen sunnuntaina. &copy Getty Images

Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen mielivillä on edessään loppukiri, mikäli vielä on tavoitteena saavuttaa paikka lokakuun alussa pelattavaan kauden huipennukseen. Tämä ei näytä jääneen huomaamatta Peter Hansonilta, joka otti lauantaina ison askeleen kohti Celadnássa, Tsekissä pelattavan Euroopan Tourin turnauksen voittoa.

Ruotsalainen löi lauantaina tuloksen 67, joka jakoi yhdessä Miguel Angel Jiménezin kanssa päivän kovinta kierrosta. Prosper Golf Resortin kenttien suunnitteluun osallistunut Jiménez nousi kisassa jaetulle kakkostilalle yhdessä Simon Dysonin kanssa.

Hansonin (-12) etumatka lähimpiin jahtaajiinsa on neljä lyöntiä, tästä huolimatta hän aikoo pitää finaalikierroksen koittaessa jalat tiukasti maan pinnalla.

”Tilanne on hieman samankaltainen kuin kaksi vuotta sitten, jolloin voitin Scandinavian Mastersin. Silloinkin kisa pelattiin PGA Championshipiä seuranneella viikolla. Siitä saa varmasti hyviä fiiliksiä sunnuntaille”, Hanson sanoi.

Peter

Peter Hansonilla on sunnuntaina herkullinen tilaisuus kääntää Tsekin kisa nimiinsä. &copy Getty Images

”Mitään ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Miguelilla (Jiménez) ja Simonilla (Dyson) on yhtäläiset aikeet voittaa ja saavuttaa paikka Ryder Cupiin. Se tuo oman jännityksensä peliin.”

Kahden parhaan joukkoon sijoittuminen veisi Jiménezin Ryder Cupin pisteissä ohi Francesco Molinarin ja Ross Fisherin. Tämä tekisikin espanjalaiselle hyvää, sillä hän ei ole mukana Gleneaglesissa ensi viikolla pelattavassa Johnnie Walker Classicissa.

”Pidän viikon vapaata, sillä olen menossa veljenpoikani häihin. Vihkimispäivää on jo kerran muutettu”, Jiménez sanoi.

Lauantain erikoisuuksiin kuului Gary Murphyn ja TimStewartin sähellykset. Molemmille merkittiin kolmannen kierroksen korttiin yhdeksi reikätulokseksi 11 lyöntiä: Murphylle 15:llä ja Stewartille viimeisellä reiällä.

Marko Kuivasaari

Ruotsalaisilla kaksoisjohto Czech Openissa

Peter Hanson ja Fredrik Widmark jakavat Tsekissä pelattavassa Euroopan Tourin kisassa johdon kahden kierroksen jälkeen. Jaetulta kolmannelta sijalta löytyy lisäksi Fredrik Andersson Hed. Nicolas Colsaerts ja Shane Lowry olivat päivän vahvimmat nousijat.

Peter

Peter Hanson varoitteli perjantaina putteriaan huonosta yhteistyöstä. &copy Getty Images

Ryder Cupin pistetilaston perusteella pohjoismaalaisten pelaajien pääsy Euroopan joukkueeseen näyttää tällä hetkellä heikolta. Kun lisäksi kapteeni Colin Montgomerien villit kortit tulevat lähes 100 prosenttisella varmuudella kiertämään viikingit ja juutit, ovat vaihtoehdot käymässä vähiin.

Ainoa, joka tähän asiaan ehtii tehdä vielä korjauksen on Peter Hanson, joka onkin esiintynyt Celadnássa, Tsekissä pelattavassa Euroopan Tourin turnauksessa edukseen. ”Pelikuntoni tuntuu paranevan päivä päivältä. Draivit ja rautalyönnit sujuvat todella hyvin. Kaikki on kiinni vain puteista”, Hanson (-7) sanoi toisen kierroksen jälkeen. Perjantaina tuloksen 70 pelannut Hanson arveli, että kierroksen ensimmäisellä puoliskolla 4-5 lyöntiä olisi ollut pelastettavissa tarkemmalla puttityöskentelyllä. Tästä huolimatta hän jakaa 36 reiän jälkeen Czech Openin johtopaikan yhdessä toisen ruotsalaisen, Fredrik Widmarkin kanssa. Kärkikaksikkoa jahtaa lyönnin päässä myös kolmas ruotsalainen, Fredrik Andersson Hed, joka jakaa kolmannen sijan yhdessä Clodomiro Carranzan, Peter Lawrien ja toisella kierroksella vahvasti nousseen NicolasColsaertsin kanssa. Perjantain kovin nousija oli kuitenkin Shane Lowry, jonka kierrostulos 64 oli päivän kovin noteeraus. Irlantilainen (-5) harppasi avauspäivän 87. sijalta jaetulle seitsemännelle tilalle, yhdessä kuuden muun pelaajan kanssa. Marko Kuivasaari Kapur pyyhälsi Tsekin turnaukseen johtoon

Shiv Kapur oli Ostravan lähellä pelattavan Czech Openin avauspäivän nimi. Tulos 66 vei intialaisen kisan kärkeen ennen Tano Goyaa ja Peter Hansonia. Prosper Golf Resortin kenttien suunnitteluun osallistunut Miguel Angel Jiménez ei vielä torstaina saanut parasta hyötyä irti tutusta kentästä.

Shiv

Shiv Kapur pelasi irtonaisesti Tsekin turnauksen avauskierroksella. &copy Getty Images

Shiv Kapur sai Tsekissä käynnistyneen Euroopan Tourin turnauksen ensimmäisellä kierroksella loistoalun: hän oli kuuden peräkkäisen birdien turvin seitsemännen reiän jälkeen jo tilanteessa -6, mutta ei pystynyt jatkossa aivan yhtä villiin menoon. Tulos 66 (-6) kesti kuitenkin kisan kärjessä päivän loppuun saakka. ”Olin seitsemännen reiän jälkeen kuusi alle, joten olisi ollut kiva tehdä vielä muutama birdie sisääntulossa. Mutta eiväthän golfarit ole koskaan tyytyväisiä”, 28-vuotias intialainen sanoi. ”Kenttä ja griinit ovat todella mahtavia. Sateista huolimatta pallo rullaa viheriöillä kauniisti.” Kapur totesi kehittyneensä pelaajaksi täysin toisenlaisella kentällä kuin Prosperissa, mutta uskoo saavansa hyötyä siitä, ettei Czech Openin kisakenttä palkitse pitkälyöntisiä pelaajia. Hyötyä Prosper Golf Resortin kenttien suunnitteluun osallistumisestaan ei kokenut saavansa myöskään Miguel Angel Jiménez, joka pelasi torstaina tuloksen 71 (-1). ”Se etu menee jo siinä, kun pelaajat harjoittelevat kisamaisemissa pari päivää. Kenttä on helposti luettavissa ja kaikki on nähtävillä. Täällä on lyötävä suoraan, että pääsee lipulle – siinä on avaintekijä”, Jiménez sanoi. Jiménezin maailmanlistasijoitus (39:s) on turnauksessa mukana olevista alhaisin. Hän on parhaillaan Euroopan Ryder Cupin pistetilastossa kahdeksantena, ja siten ainakin toistaiseksi vielä ottamassa suoran paikan maanosan joukkueseen. Muita Tsekin kisassa olevia potentiaalisia Ryder Cup -ehdokkaita ovat mm. Simon Dyson ja Ross McGowan. Dysonilta vaadittaisiin ennen valintoja pelattavissa parissa turnauksessa kahta sijoitusta vähintään kolmen parhaan joukkoon, McGowaniltakin yksi sijoitus top-neloseen. Dyson pelasi Tsekin avointen ensimmäisellä kierroksella tuloksen 70 ja kaksi tuplabogia tehnyt McGowan kolme lyöntiä enemmän. Peter Hanson ja Tano Goya (67) jakavat Celadnássa toisen sijan ennen Richard Blandia ja Julien Guerrieriä (68). Marko Kuivasaari

Sinetöikö Jimenéz Ryder Cup -paikkansa Tsekissä?

Miguel Angel Jiménez pelaa tämän viikon ET-kisassa suunnittelemallaan kentällä toivoen samalla varmistavansa paikan Euroopan joukkueeseen syksyn Ryder Cupissa. Oskar Henningsson puolustaan Tsekin turnauksen voittoa, ruotsalaisen peli on tosin ollut viime aikoina alavireistä…

Valttikortti

Valttikortti hihassa? Celadnán kenttien suunnitteluun osallistunut Miguel Angel Jiménez tuntee Czech Openin areenat paremmin kuin pahimmat kilpakumppanit. &copy Getty Images

Miguel Angel Jiménez laittaa tällä viikolla viimeiset panoksensa likoon tavoitellessaan suoraa paikkaa Euroopan joukkueessa, joka kohtaa USA:n yhdistelmän lokakuun alussa Walesissa pelattavassa Ryder Cupissa. Jiménez on parhaillaan kahdeksantena Euroopan Ryder Cup -pistetilastossa, jonka perusteella yhdeksän pelaajaa valikoituu Celtic Manor Resortiin lähtevään joukkueeseen.

Tsekin kisa on espanjalaisen joukkueeseen pääsyn kannalta erityisen tärkeä siksikin, että hän ei aio osallistua elokuun lopussa Gleneaglesissa pelattavaan turnaukseen: Johnnie Walker Championship on viimeinen kisa, josta voi vielä ansaita Ryder Cup -valintoihin vaikuttavia pisteitä.

Kaiken kaikkiaan kausi 2010 on sujunut Jiméneziltä mukavasti. Ykköstilat Dubaissa sekä Ranskan avoimissa nostivat hänen voittojensa kokonaismäärän Euroopan Tourilla jo 17:ään. Vaikka Jiménez lipsahtaisikin viime metreillä suorien valintojen ulkopuolelle, lienee kapteeni Colin Montgomeriella varattuna hänelle siinä tapauksessa villi kortti Celtic Manoriin.

Czech Openin kisamaisemat ovat 46-vuotiaalle Jiménezille ennestään hyvin tuttuja, sillä hän oli suunnittelemassa Celadnássa vuosituhannen alkupuolella avattuja kenttiä. Ominaista molemmille kentille on väylien kapeus, joten tarkkalyöntiselle pelaajalle on tiedossa viikonvaihteessa menestystä. Kentät sijaitsevat Beskydy-vuorten sisällä, tässä valossa myöskään upeista maisemista ei Prosper Golf Resortissa ole pulaa.

Tsekin avoimet mestaruuskisat pelataan puoliksi Celadnán uudella (2003) ja vanhalla (2001) kentällä, ei areenaa päivittäin vaihtaen, vaan kierroskohtaisesti yhdeksän reikää molemmilla kentillä.

PGA

PGA Championshipissä onnistunut Simon Dyson voi vielä hyvällä loppukirillä nousta Euroopan Ryder Cup -ryhmään. &copy Getty Images

Czech Openin voitti viime vuonna Oskar Henningsson, joka oli kisan puolivälissä vielä viisi lyöntiä kärkeä jäljessä. Lopputuloksissa eroa seuraavaan oli ruotsalaisen eduksi kolme lyöntiä. Voittonsa myötä Hennigssonista tuli kautta aikain kolmas pelaaja sitten Gordon Brand Jnr:n ja José Maria Olazábalin, joka voitetuttaan edellisenä syksynä ET:n karsinnat on yltänyt seuraavalla kaudella voittoon myös itse kiertueella.

Voittonsa jälkeen Henningssonin menestys on jäänyt laihaksi, mutta asiaan löytyy selkä syy. Hän päätti yhdessä valmentajansa kanssa tehdä useita muutoksia tekniikkaansa, eivätkä uudet systeemit ole vielä loksahtaneet täysin kohdalleen.

”Minulla on pitkällä tähtäimellä tavoitteet korkealla, joten selviin puutteisiin oli käytävä käsiksi. Ajoitus svingin muuttamiseksi oli hyvä, sillä voitto toi minulle kahden vuoden automaattisen pelioikeuden Euroopan Tourilla. Lyönti on alkanut tuntua nyt paremmalta”, Henningsson sanoi kiertueen kotisivuilla.

Celadnassá odotetaan Jimenézin lisäksi hyviä otteita myös mm. Ross McGowanilta, Simon Dysonilta, Shane Lowryltä, Robert Rockilta sekä Gonzalo Fernandez-Castañolta.

Mikko Ilonen nähdään seuraavan kerran kilpakentillä Gleneaglesissa ensi viikolla pelattavassa turnauksessa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje