Golfin ”kuninkuusluokassa” on mestaruuteen mieliäkseen pelattava alle oman iän - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Golfin "kuninkuusluokassa" on mestaruuteen mieliäkseen pelattava alle oman iän

M80-ikäluokan SM-lyöntipelin parhaimmistoa vasemmalta lukien: Niilo Olonen (T5), Kalevi Tellqvist (2.), Erkki Ripatti (1.) ja Veikko Kirjonen (4.). Kuva: SGS

M80-ikäluokan SM-kisoissa on vuosi vuodelta enemmän osallistujia.

Ensimmäiset M80-ikäluokan SM-kilpailut käytiin Aulangon Golfklubin Hugo-kentällä vuonna 2015. Tuolloin mukana oli 34 pelaajaa.

”Kuninkuusluokan” 18-reikäisen SM-lyöntipelin osallistujamäärä on noussut vuosittain, ja maanantaina Helsingin Golfklubin kentällä Talin helteessä pelattuun kilpailuun ilmoittautui peräti 73 vuonna 1941 tai sitä ennen syntynyttä miessenioria.

Tämänvuotinen SM-lyöntipeli oli tarkoitus pelata alun perin Talissa jo kesäkuussa, mutta kilpailu jouduttiin tuolloin keskeyttämään ja siirtämään ukkosen vuoksi.

Vuoden 2021 Suomen mestaruuden vei Nokia River Golfin Erkki Ripatti tuloksellaan 79. Myös M75-ikäluokan SM-lyöntipelin urallaan voittaneelle Ripatille mitali kasikymppisissä oli toinen. Vuonna 2019 hän saavutti hopeaa hävittyään Aura Golfin Veikko Kirjoselle neljällä lyönnillä. Kirjosen kaksi vuotta sitten Talissa pelaama tulos 77 on M80-ikäluokan SM-kilpailujen ennätys.

Kyseessä oli jo viides peräkkäinen kerta, kun M80-ikäluokan voittaja alittaa tai vähintään sivuaa tuloksellaan omaa ikäänsä. Osa kilpailijoista saattaa olla turnauksessa vielä 79-vuotiaita riippuen syntymäpäivänsä ajankohdasta.

Helsingin Golfklubin Kalevi Tellqvist jäi lyönnin päähän Ripatista ja oli kakkonen. Pickala Golf Clubin Rainer Nyman otti pronssia tuloksellaan 81. Tellqvist on viimevuosina ollut ikäluokan mitalirohmu, sillä vuoden 2018 mestarilla on koossa sarja erivärisiä mitaleita kullasta pronssiin.

Tasoituksellisen luokan voitti Hyvinkään Golfin Pekka Hakala nettotuloksellaan 66.

Tällä viikolla pelatussa kilpailussa puolisen tusinaa senioria oli mukana jo ensimmäisessä, kuusi vuotta sitten käydyssä M80-ikäluokan SM-kilpailussa. Heistä tasoituksella 12 pelaava Lahden Golfin Seth-Veli Järvinen oli Talissa 25:s. ”Teräsmies” Järvinen, 87, venyi heinäkuun alussa kotikentällään pelatussa M70-ikäluokan SM-lyöntipelissä kymmenen parhaan joukkoon.

Seniorisarjoissa kilpailee tuhansia pelaajia

Tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan viettävä Suomen Golfseniorit tunnetaan aktiivisena kilpailutoiminnan kehittäjänä ja ylläpitäjänä. Yhdistys pyörittää laajaa kansallista kiertuepalettia, jossa kilpailee vuosittain tuhansia pelaajia 50–80-vuotiaille golfareille tarkoitetuissa sarjoissa.

Kilpailustarttien määrä kohosi viimekaudella yli kuudentuhannen, ja pelattuja kierroksia tilastoitiin SGS:n organisoimissa kisoissa reilut 8300. Tälläkin kaudella ollaan kaikilla mittapuilla hurjassa vauhdissa.

Kansallisia seniorikisoja pelaavilla harrastajilla on iän karttuessa tapana siirtyä nuorempien ikäluokkien kiertueilta seuraaville, ja tämä trendi on alkanut heijastua yhä myönteisemmin vanhimmille pelaajille tarkoitettujen sarjojen osallistujamäärissä. Aktiivinen pelaaminen ja kilpaileminen kehittää kuntoa ja terveyttä ja edistää elämänlaatua. Kun on virtaa lähteä kentälle, on myös virtaa pelata ja kilpailla.

Lue seuraavaksi: Finnish Senior Tourilla taotaan vuodesta toiseen kovia tuloksia – edes parin alitus ei välttämättä riitä voittoon  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje