27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Fisheristä Irlannin avointen kuningas

Ross Fisher tarttui Irlannissa vahvasti Celtic Manoriin syksyllä vievään matkalippuun. © Getty Images

Kun Ross Fisher (-18) johti Irish Openia lauantaina parhaimmillaan kuudella lyönnillä, näytti kisan ohjat olevan jo pysyvästi hänen hallussaan. Pari tuntia myöhemmin kolmannen kierroksen lopullinen tuloslista kertoi Fisherin johdon kutistuneen yhteen lyöntiin. Irlannin avointen mestaruuskisojen finaalikierroksesta osattiin odottaa mielenkiintoista…

Varsinaisen trillerin ainekset olivatkin sunnuntaina ulosmenon rei’illä koossa, kun soppaa kävi kärjessä vuoron perään hämmentämässä useampi pelaaja. ChrisWood, Richard Green ja Francesco Molinari ehtivät hekin maistaa kärjen vauhtia, kunnes tärkeimmällä hetkellä ei potku enää riittänyt.

Sen sijaan Padraig Harringtonin (-16) pelissä riitti iso liekki loppuun saakka. Päivän paras tulos, 64, syntyi tyylikkään esityksen jälkeen, mutta Fisher ei ollut tällä kertaa halukas myymään nahkaansa. Kolmosen bogin jälkeen englantilainen ei tehnyt enää yhtään virhettä, vaan sinetöi 15:n ja 16:n birdieillään itselleen voiton.

”Onneksi olin kahden lyönnin johdossa ennen viimeistä reikää. Muuten tarinasta olisi saattanut tulla toisenlainen”, sanoi Fisher, joka on vuodesta 2007 lähtien yltänyt vuosittain voittoon Euroopan Tourilla.

”Kuulin kyllä yleisön huudoista, että Padraig pelaa loistavasti. Yritin vain pysyä kärsivällisenä ja ylläpitää mahdollisuuttani; siksi näitä kisoja pelataan, enkä minä ole siinä tapauksessa poikkeus.”

Padraig

Padraig Harrington alkaa hiljalleen saada juonen päästä kiinni. &copy Getty Images

Harringtonin pelissä oli pitkästä aikaa kunnon lentoa. Lyönnit olivat tehokkaita ja tarkkoja, myöskään puttipelissä ei ollut moitteen sijaa. Tosiasia on silti se, että jo uransa 27. kakkostilan Euroopan Tourilla kirjauttanut irlantilainen on voittanut viimeksi pari vuotta sitten.

”Kaiken kaikkiaan minulla oli hyvät mahdollisuudet. Pelini on käynyt parempaan päin jonkun aikaa, mutta lisää luottamusta olisi saatava. Stressaannun liian helposti; pitäisi antaa mennä vain”, Harrington sanoi.

Wood sekä Gonzalo Fernandez-Castaño jakoivat Irlannissa kolmannen sijan tuloksellaan -14. Kärjessä käväissyt Green ja Richard Bland (-13) mahtuivat myös viiden parhaan joukkoon.

Fisher ei olisi enää parempaan saumaan voinut saada peliään kuosiin. Tulevalla viikolla pelataan Ohiossa World Touriin kuuluva Bridgestone Invitational ja heti sen jälkeen Wisconsinissa kauden viimeinen major-turnaus, US PGA Championship.

Killarneyn kentällä pelatun kisan voitto oli 29-vuotiaalle englantilaiselle uran neljäs Euroopan Tourilla. 500 000 euron palkintoshekin myötä Fisher nousi kiertueen ansiolistalla 13:nneksi, mutta hänelle todennäköisesti tärkeämpänä, Euroopan Ryder Cup -listalla suoraan valintaan oikeuttavalle paikalle, kuudenneksi.

Fisherin tiimin juhlatunnelmia kohotti sunnuntaina myös hänen uuden caddiensa Phil Morbeyn syntymäpäivä.

Marko Kuivasaari

Fisherin johto säilyi lopun takkuilusta huolimatta

Ross Fisher (-12) ei ollut Irish Openin kolmannella kierroksella perjantain kaltaisessa vedossa. Hän säilytti kuitenkin niukan johtonsa kisassa ja pelaa päivän parhaimpiin kuuluneen Chris Woodin kanssa finaalikierroksen kärkiryhmässä.

Chris

Chris Wood on valmis taistelemaan sunnuntaina Irish Openin voitosta. &copy Getty Images

Ross Fisher antoi kierroksensa hyvän alun luisua lauantaina käsistään sillä seurauksella, että välillä jo reiluksi kasvanut johtomarginaali kuihtui päivän mittaan yhdeksi lyönniksi. Kärkipaikka ennen kisan päätöskierrosta on silti aina merkittävä asia pelaajalle, vaikka sunnuntai-aamuna vallitsevilla asetelmilla on usein tapana muuttua päivän ehtiessä pidemmälle.

Killarneyn kentän seitsemännellä tullut neljäs birdie näytti jo vievän Fisheriä karkumatkalle, mutta kahdeksannen tuplabogi rauhoitti englantilaisen suurempia irtiottoaikeita. Myös jatkossa Fisherin ruuti pysyi suhteellisen kosteana, jota 15:nnen ja 17:nnen bogit vielä huuhtelivat huolella.

”Olipa kova päivä. Sähläsin kahdeksannella ja olen tietysti pettynyt, kun tarvitsin tänään kymmenen lyöntiä enemmän kuin eilen”, tuloksen 71 pelannut Fisher (-12) sanoi.

”Siitä huolimatta svingi tuntuu hyvältä ja putitkin putoavat mukavasti. Odotan finaalikierrosta innolla, joten lauantain kierros haihdutetaan pois mielestä. Olenhan edelleen takaa-ajettava.”

Chris Wood oli kolmannella kierroksella Fisherin epäonnistumisien suurin hyötyjä. Tulos 66 jakoi yhdessä Richard Blandin kanssa päivän parasta kierrosta, ja eroa Fisheriin on nyt yksi lyönti.

Myös Wood oli kuumimmillaan ulosmenossa, jota todistavat viisi peräkkäistä birdietä rei’illä 5-9.

”Löin todella hyviä lyöntejä ja onnistuin myös puteissa. Itseluottamus on kasvanut ja tarttunut samalla koko peliin”, Francesco Molinarin kanssa toisen sijan jakava Wood sanoi.

Neljäntenä oleva Gonzalo Fernandez-Castaño on kahden lyönnin päässä kärjestä, mutta olisi voinut olla paremminkin, ilman viimeisellä lipsahtanutta tuplabogia.

Molinari, Fernandez-Castaño ja yhdessä vasuri Richard Greenin kanssa viidennen sijan jakava PadraigHarrington ovat ainoita, jotka ovat tähän saakka pystyneet pelaamaan Irlannin avoimissa kaikki kierroksensa alle 70 lyönnillä.

Marko Kuivasaari

Fisher pisti tuulemaan Irlannissa

Ross Fisherillä oli perjantaina jo kiikarissa kaikkien aikojen ensimmäinen 60-lyönnin alitus Euroopan Tourilla, mutta käteen jäi ”vain” tulos 61. Mahtikierroksensa avulla Fisher loikkasi Irish Openissa kolmen lyönnin johtoon. Mikko Ilosen kuukauden kilpailutauko alkoi ennenaikaisesti selvän karsiutumisen myötä.

Ross

Ross Fisher oli pitelemätön Irlannin avointen toisella kierroksella. &copy Getty Images

Euroopan Tourilla ei ole vielä tämänkään päivän jälkeen pelattu yhtään kierrosta alla 60-lyönnin, vaikka Ross Fisherillä oli siihen perjantaina loistava tilaisuus. Sijalta 32 Irlannin avointen toiselle kierrokselle startannut Fisher oli Killarneyn kentällä kuin liekeissä: tulos 61 (-10) nosti hänet komeasti kisan kärkeen, kolmen lyönnin erolla Francesco Molinariin.

Tulos 61 on Fisherin uran paras yksittäinen kierrostulos Euroopan Tourilla. Edellinen ennätys, 63, oli peräisin European Openista vuodelta 2008, jonka hän myös voitti.

Fisherin (-12) hurja kierros sisälsi perjantaina kaksi tehokasta vaihetta, joista ensimmäinen tuotti ulosmenossa kuusi peräkkäistä birdietä. Kahden parin mittaisen ”hiljaiselon” jälkeen alkoi jälleen tapahtua: neljä peräkkäistä birdietä rei’illä 11-14 saivat jo englantilaisen miettimään ennätysten rikkojaisia.

”14:llä tulleen birdien jälkeen aloin miettiä mahdollisuuksiani. Seuraavalla reiällä missatussa birdieputissa taisi ajatus olla jo liikaa epäolennaisessa”, Fisher sanoi.

”Vuosi on ollut turhauttava. Ryder Cup oli yksi päämääristäni ja haluan edelleen päästä joukkueeseen. Jos suoraa valintaa ei kuitenkaan heru, toivottavasti olen yksi onnekkaista kapteenin villin kortin saajista.”

Fisherin tavoin ulosmenon 29 lyönnillä selvittänyt Molinari ei saanut enää sisääntulossa samanlaista ilmettä peliinsä pelattuaan kentän jälkipuoliskon yhden yli. Tulos 66 jätti italialaisen kärjestä kolmen lyönnin päähän.

Tasokkaassa turnauksessa peräti yhdeksän pelaajaa jakaa kolmannen sijan tilanteessa -7, joukossaan mm. Padraig Harrington ja Rory McIlroy.

Kisaa avauspäivän jälkeen johtanut David Howell pelasi perjantaina 11 lyöntiä huonommin pudoten kauas kärkisijoilta.

”Olin tänään sen verran huono kuin eilen hyvä. Sain kehnon alun kierrokselle ja svingasin mailalla huonosti. Onneksi on vielä kaksi päivää aikaa korjata tilanne”, Howell sanoi.

Mikko

Mikko Ilosella oli liian monta mutkaa matkassa Irlannin avoimissa mestaruuskisoissa.

Mikko Iloselta Irlannin kisa meni pahasti penkin alle. Jatkopaikka olisi irronnut perjantaina tuloksella 68, josta Ilonen jäi kymmenen lyöntiä: oksa katkesi lahtelaisen jalkojen alta jo ulosmenossa kahden tuplabogin jälkeen. Ilonen jäi kierroksin 74-78 turnauksessa sijalle 135.

”Sain aamiaisen aikoihin ensimmäiset vatsakrampit, ne jatkuivat päivän mittaan. Oksensin kertaalleen, muutenkin olo oli varsin kivulias. Lisäksi kipeä nilkkani teipattiin, mutta se vei puolestaan kiertymisestä uskalluksen, lyöminen oli vaikeaa, sanoisin että kertakaikkiaan puolinaista”, Ilonen raportoi illansuussa hotellihuoneensa vuoteesta. ”Odotan lääkärin vastaanottoa. Nyt on sen verran kuumettakin, ettei minusta olisi matkustajaksi. Toivottavasti sitten lauantaina kuitenkin”, seuraavan kerran elokuun lopulla kilpaileva Ilonen tuskaili. Ennen Irlannin mestaruuskisaa Mikko Ilonen on Euroopan Tourin rahalistalla sijaluvulla 63. Työpaikka myös kaudeksi 2011 päätourilla on jo varmistettu, hän on vain kerran ollut kauden päätteeksi nykyistä sijalukuaan korkeammalla. ”Elokuun lopusta alkaa isojen kisojen sarja. Koetan saada itseni pian kuntoon, pienen levon jälkeen käynnistyy valmistautuminen loppukiriin. Haluan olla mukana kauden päätöskisassa Dubaissa, jonne otetaan 60 parasta Tourin rahalistalta, Ilonen suunnittelee.

Marko Kuivasaari

Howell otti komennon Killarneyssä

Vaisusti viime vuosina pelannut David Howell näytti torstaina epäilijöilleen, että tulostakin osataan vielä tehdä. Lukemat 64 lyöntiä oli päivän parasta antia Irish Openin avauskierroksella. Mikko Ilosen kisa käynnistyi vaisusti, hän on tuloksellaan +3 reilusti sadan huonommalla puolella.

David

David Howell esitti Irlannin avointen avauskierroksella virheetöntä peliä. &copy Getty Images

David Howellin nimeä ei ole aikoihin näkynyt turnausten kärkipäässä, mutta Irlannin avointen ensimmäinen kierros toi torstaina hieman auringonvaloa englantilaisen risukasaan. Tulos 64 on seitsemän lyöntiä alle Killarney Golf & Fishing Clubin kentän parin, joka erottaa toisen sijan jakavat Richard Greenin ja Damien McGranen lyönnin verran kärjestä.

Myös Robert Rock pelasi kisan avauskierroksella tuloksen 65, mutta hänet diskattiin väärän tuloksen allekirjoittamisesta. Kun Rock oli juuri hetkeä aiemmin hehkuttanut saaneensa pitkästä aikaa onnistuneen aloituksen turnaukselleen, hän sai kuulla hylkäämisestä. Kortissa oli merkittynä birdie 14:nnellä ja par seuraavalla, vaikka piti olla päinvastoin.

”Tarkastin kortin, enkä huomannut virhettä, oma vika. Minua ei ole aikaisemmin diskattu, mutta olisi sitten tuloskin saanut olla 80”, harmistunut Rock sanoi.

Rock hävisi viimevuotiset Irlannin avoimet vielä amatöörien kirjoissa olleelle Shane Lowrylle uusinnan jälkeen. Näin Baltrayssa pelatun kisan suurin palkintoshekki, arvoltaan 415 000 puntaa, ojennettiin Rockille.

Tapahtuneen omituisuutta täydentää vuoden takainen yhteensattuma, jolloin Irish Openia avauskierroksen jälkeen johtanut Francesco Molinari diskattiin niin ikään väärän tuloksen allekirjoittamisesta.

Johdossa olevan Howellin kauden toistaiseksi paras sijoitus on Espanjan avointen 14:s tila lähes kolmen kuukauden takaa. Tilastoissa on myös kaksi muuta sijoitusta 20 parhaan joukkoon maaliskuulta. Neljä kisaa Euroopan Tourilla voittanut Howell on tällä hetkellä sijalla 117 Euroopan Tourin ansiolistalla, joten lisätienestit olisivat kunnon kategorian säilyttämiseksi paikallaan.

Hyvätasoisella avauskierroksella neljännen sijan jakaa kymmenen pelaajaa, tuloksellaan 66. Tästä joukosta löytyvät mm. Darren Clarke sekä tähtipotentiaalia omaava Seung-yul Noh.

Mikko Iloselle torstai ei sen sijaan hymyillyt. Tulos 74 muokkautui viidestä bogista, neljästä birdiestä ja yhdestä tuplabogista. Sijalla 118 olevan Ilosen on saatava perjantaina täysin toisenlainen ääni kelloon, mikäli hän aikoo olla Killarneyssä mukana myös viikonlopun kierroksilla.

”Oli varsin erikoinen päivä. Olosuhteet olivat täydelliset, lämmin päivä ja paljon väkeä katsomossa. Avaukseni eivät pysyneet tällä planeetalla, tasapainon kanssa oli suuri vaikeuksia vaikka lämmittelyssä kaikki toimi erinomaisesti. Pääsin kuitenkin muutamalla reiällä hyviin birdiepaikkoihin ja niitä olisi voinut syntyä enemmänkin”, Ilonen purkaantui torstain pelistään.

Ennen kisaa maanantaina hän loukkasi ranteensa joka ei vaivannut torstaina.

”En halua selitellä, mutta muutaman viikon ajan vasen nilkka on ollut arkana. Kun lyön pidempiä sarjoja rangella, se alkaa vaivata. Kentällä ongelma on ainoastaan siinä, että alitajunta kieltää menemästä jalan ympäri vahvasti. Vamma on perua jo junioriajoilta talvilajeista. Silloin sitä ei leikattu, nyt saattaa jossain vaiheessa jonkilainen kiristysleikkaus olla ohjelmassa” ”Perjantaille jäi kahden loppurei’illä tulleen birdien takia hyvä olo. Jätän rangeharjoittelun vähemmälle ja pyrin illalla videoita katselemalla saamaan jonkin hyvän ajatuksen suoritukseen.” ”Ei tässä ole vielä mitään menetetty, perjantaina pistän tosimielellä uutta matoa koukkuun ja pyrin varmistamaan jatkopaikan”, Irlannin kisan jälkeen vasta elokuun lopulla ET:lla pelaava Ilonen suunnitteli. Marko Kuivasaari

Ilonen aloittaa Irish Openin iltavuorolla

Mikko Ilosen viimeinen turnaus kuu8kauteen käynnistyy torstaina myöhäisellä startilla. Lahtelainen astuu Killarneyn ykköstiille tukevasti iltapäivän puolella Suomen aikaa, yhdessä Mark Fosterin ja José-Manuel Laran kanssa. Alkuviikosta hieman rannettaan loukannut Ilonen tunsi kätensä jo paremmaksi keskiviikkona.

Irish

Irish Open on ollut Mikko Iloselle viime vuodet harvinaisen hankala kilpailu. &copy Getty Images

Mikko Ilosella on torstaina käynnistyvässä Irlannin mestaruskilpailussa iltapäivästartti kello 15.25 Suomen aikaa. Pelikavereina kahden ensimmäisen päivän aikana ovat rutinoidut ja Iloselle hyvin tutut MarkFoster sekä José-Manuel Lara.

Kilpailu pelataan Killarney Golf & Fishing Clubilla, joka isännöi samaa tapahtumaa viimeksi vuonna 1992. Palkintopotti on varsin muhkea; kolmen miljoonan potista voittaja lunastaa 500.000 euroa. ”Tämä Killarney on komea paikka jossa kyllä viihtyy. Kenttä on kuitenkin aivan eri kaliiberia kuin Bro Hofin Stadium Course. Pientä töyssyä jokapuolella, huomaa helposti, että ollaan tultu kentänsuunnittelun osalta takaisin 1900-luvulle”, Ilonen luonnehti itselleen uutta taistelutannerta.

”Lyöminen oli keskiviikkona varsin hyvää, maanantaina ja tiistaina vaikeampaa loukattuani maanantain näytöspelissä Göteborgissa rannettani. Sen pitäisi olla nyt ok ja kisaan lähden menestys mielessä”, Ilonen jatkoi. Irlannin avoimet on ollut Iloselle työläs rasti, paras sijoitus on kunniakkaasti 16:s, viimeisillä neljällä yrittämällä karsiutuminen on kuitenkin ollut kohtalona kolmasti. Iloselle loppuviikon kierrokset ovat viimeiset ennen lomaa, hän pelaa seuravan kerran Tourilla vasta elokuun viimeisenä viikonloppuna Skotlannissa. Irlantilaisyleisö kohtaa sankarinsa Killarneyssä

Golfin Irish Open on yksi Irlannin merkittävimpiä urheilutapahtumia. Tätä todistaa vuosi vuodelta turnausta seuraamaan kokoontuva suurilukuinen paikallinen yleisö sekä kisa-areenalla järjestäen esiintyvät irlantilaistähdet. Shane Lowry puolustaa tällä viikolla pelattavan kisan voittoa, mutta suurin kuhina käynee US Open -voittaja Graeme McDowellin ympärillä.

Graeme

Graeme McDowellin peliä seurataan Irish Openissa tavallista tarkemmin. &copy Getty Images

Irlantilaiset golfdiggarit malttavat tuskin odottaa vastaanottaakseen tällä viikolla suuret sankarinsa Killarneyssä pelattavaan Irish Openiin: tuttuun tapaan niin pohjoisen kuin eteläisenkin Irlannin koko kerma on koolla, etunenässä Graeme McDowell, Rory McIlroy sekä Padraig Harrington.

Neljä 13 viimeisimmistä major-kisan voitoista on mennyt Irlantiin, kiitos Harringtonin ja McDowellin. Kun lisäksi odotukset McIlroyta ja Irlannin uusinta tähteä Shane Lowryä kohtaan vain kasvavat, näyttäisi vihreän saaren golfmenestys kukoistavan näinä aikoina paremmin kuin koskaan.

Lowry kirjoitutti oman lukunsa Irlannin urheiluhistoriaan vuosi sitten, voittamalla amatöörinä maansa avoimet mestaruuskilpailut. Hänestä tuli samalla kautta aikain kolmas amatööri, joka on pystynyt voittamaan Euroopan Tourin kilpailun.

Kisa huipentui tuolloin uusintaan, jossa niin ikään vahvaa nousua kohti maailman terävintä eliittiä tekevä Robert Rock sai tuta nuoren amatöörin hurmoksen. Ratkaisevan putin jälkeen Baltrayn 18:s griini oli parissa sekunnissa täynnä Lowryn hienoa saavutusta juhlivia irlantilaisia.

Mikäli mainittu kvartetti kaipaa Killarneyssä vielä suosikinviittojensa alle vahvistusta, voisi katseet siinä tapauksessa kääntää syksyn Ryder Cupiin varakapteeneiksi nimitettyjen Darren Clarken ja Paul McGinleyn suuntaan.

Kannustusta riittää hyväntuulisesta irlantilaiskatsomosta varmasti vieraillekin, mutta kesäkuussa eurooppalaisten 40 vuotta US Openeissa kestäneen voitottoman kauden katkaissut McDowell tulee olemaan loppuviikosta yleisön erityissyynissä. Pelaaja itsekin odottaa kädet syyhyten torstaina käynnistyvää kisaa.

”On upeaa startata avoimiin mestaruuskisoihin US Openin voittajana. Odotan joka vuosi Irish Openia innolla, mutta fanien eteen astuminen major-tittelin haltijana on jotain erityistä. Uskon, että Killarneyssä on luvassa mahtava kisa”, McDowell sanoi Euroopan Tourin kotisivuilla.

23-vuotiaasta

23-vuotiaasta Shane Lowrystä on kasvanut vuodessa täysverinen ammattilainen. &copy Getty Images

Myös Rory McIlroy sanoi hiljattain saaneensa McDowellin major-voitosta todellista uskoa kaikkein suurimpien kalojen pyydystykseen. Hänen kannaltaan kaikki näyttikin hyvältä British Openin avauskierroksen (63) jälkeen, kunnes kisan toinen pelipäivä tärveli nuorukaisen voittohaaveet. Jatkossa ryhdistäytynyt McIlroy venyi St Andrews’ssa lopulta kolmanneksi.

”Aion pelata omien kavereiden kanssa muutaman rennon kierroksen kotipuolessa. Toivottavasti saan siitä riittävästi virtaa menestykseen Killarneyssä”, McIlroy sanoi.

”Voitto kyllä maistusi. Padraig (Harrington) sanoo aina, että major-kisojen jälkeen hän haluaisi voittaa kaikista eniten Irish Openin. Olen itse samalla kannalla.”

Tähtäimet ovat korkealla myös Justin Rosella, joka on viime aikojen hyvillä otteillaan noussut varteenotettavaksi ehdokkaaksi Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Kuukauden sisällä kaksi kisaa PGA Tourilla voittanut britti lisäisi kauden meriittilistaan kernaasti voiton myös Euroopan kiertueella ennen kuin kausi on päätöksessään.

”Pelini kulkee tällä hetkellä todella hyvin. Olen Amerikassa voittamieni kisojen ansiosta päässyt Montyn (Colin Montgomerie) listoille, ja olisi hienoa sinetöidä paikka Euroopan joukkueeseen voittamalla Killarneyssä”, Rose sanoi.

Huonoa puttipeliään Tukholman ET-kisassa manannut Mikko Ilonen aloittaa tiistaina valmistautumisen Irish Openiin. Ilonen karsiutui viime vuonna kisan jatkokierroksilta 36 reiän jälkeen. Sen sijaan Baltrayssä seitsemänneksi sijoittunut Roope Kakko ei mitä todennäköisimmin pääse mukaan tämänvuotiseen turnaukseen 24. varapaikalta.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje