11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Castle Stuart isännöi Skotlannin avoimia

Scottish Open síirtyy pelattavaksi kentälle jonka odotetaan nousevan maan ehdottomasti arvostetuimpiin © Getty Images

Scottish

Tapasin syksyisellä Lontoon matkallani skotlantilaisen, Saksassa työskentelevän golfpron. Keskustelumme kääntyi pian Skotlannin kenttiin ja niiden arviointiin , joilloin tämä muutaman juoman lentomatkallaan nauttineen miehen katse terästyi ja etusormi nousi merkitsevästi pystyyn.

”Castle Stuart on upein kenttä jolla olen pelannut. Se on uskomattoman komealla paikalla. Samojen suunnnittelijoiden , jotka tekivät aikoinaan Kingsbarnsin. Siiitä tulee vuosien saatossa isojen kisojen kenttä ja ihan must niille pelaajille jotka haluavat pelat kunnon links-golfia. Mene ihmeessä sinne pelaamaan”, hän hehkutti tavalla joka jäi jokaisen samassa bussissa istuneen mieleen.

Ennusteen ensimmäinen osa toteutuu jo kentän toisen täysinäisen vuoden aikana heinäkuussa 2011 kun Castle Stuart isännöi Scottish Openia. Kisa pelataan 15 vuoden tauon jälkeen taas perinteisellä lnks-kentällä. Vuodesta 1996 kisaa isännöinyt upea puistokenttä Loch Lomond ajautui selvitystilaan. Sitä ennen mestaruus on ratkottu mm. St.Andrewsissa ja Carnoustiessa. Kisalla on sinällään varsin lyhyet perinteet, ensimmäisen kerran pystistä pelattiin vasta 1972.

Castle Stuart on avattu vuonna 2009 ja sen ovat suunnitelleet pääomistaja, Kaliforniassa asuva suomensukuinen Mark Parsinen sekä arkkitehti Gil Hanse.Sama parivaljakko oli 1990-luvulla perustamassa St.Andrewsin kupeessa sijaitsevaa Kingsbarnsia, jossa Parsinen oli pääomistaja 1997-2005.

Hinta joustaa-skoteille ja paikallisille

Kingsbarns saa keskimäärin suitsuttavia arvioita kaikentasoisilta pelaajilta. Skottipro pisti oma-aloitteisesti kentät järjestykseen.”Ei epäilystäkään, Castle Stuart on vielä parempi”, hän vakuutti eikä ole mielipiteensä kanssa yksin.

Golf Magazine valitsi sen vuoden 2009 parhaaksi uudeksi kentäksi. Golf Digestin toimittaja Ron Whitten pisti lehden joulukuun numerossa 2010 vielä paremmaksi.

”Castle Stuart on ehkä parhaiten suunniteltu ja rakennettu kenttä ikinä”, kuului Whittenin lausunto.

Selvää on, että kenttä saa Scottish Openin televisioinnin kautta suunnattomast huomiota ympäri maailman ja sitä kautta lisää vierailijoita. Kenttä sijaitsee Skotlannin pohjoisosassa Nairnin ja Invernessin kaupunkien välissä.

Huippusesongin aikaan, huhtikuusta lokakuuhun yhden kierroksen greenfee on veroineen 160 puntaa. Mikäli haluaa pelata kaksi kierrosta neljän päivän sisällä, ne saa jo satasen kappalehintaan. Skotlannissa asuville yhden kierroksen hinta on 92 puntaa, ”paikallisille” neljän hengen ryhmässä ilman etukäteisvarausoikeutta vain 50 puntaa.

Skotlannissa on Englannin ja Irlannin tavoin ollut huomattavasti paljon vähemmän turistipelaajia viimeisien vuosien aikana, tämä on johtanut myös huippukentillä hintojen selkeään putoamiseen varsinkin sesongin ulkopuolella

KierrosKisaan jo mukaan ostetuilta tähdiltä ei ole ollut vaikeaa saada positiivisia lausuntoja siitä, että ennen British Openia pelataan niinikään links-kentällä.

”Kentällä on jo hyvä nimi lisänä Skotlannin links-kenttien tarjontaan. Uskon että monet pelaajat ovat erittäin iloisia saadessaan valmistautua kisaan osallistumalla samantyyppisissä olosuhteissa pelattavaan British Openiin”, julisti Padraig Harrington. Hän on monasti jättänyt Loch Lomondin kisan väliin ja valmistautunut Openiin kotimaassaan European-kentällä harjoitellen.

Loch Lomondin vuosina Skandinaaveista voittoon ovat yltäneet Thomas Björn (1996) jolle ykköstila oli uran ensimmäinen päätourilla, sekä Johan Edfors (2006). Mikko Ioselle Scottish Open on sikäli historiallinen kilpailu, että hän suoritti siellä heinäkuussa 2000 debyyttinsä Euroopan Tourilla karsiutuen lyönnillä jatkosta.

Skotlannin avoimet on merkitty Ilosen kalenteriin myös vuonna2011.

TEEMU TYRY

Euroopan Tourin uutinen Scottish Openista

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje