23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Uudistuva Vierumäki

Cooke Course joutuu kesällä Challenge Tour -pelaajien testiin. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Suomen Urheilu­opiston mailla, Vierumäellä, nostetaan golfpalveluiden profiilia. Classic-kentän kunnostustyö jatkuu ja Cooke-kenttää viritetään huippukuntoon elokuista Challenge Tour -kilpailua varten.

Vierumäki on suomalaisen golfin suurimpia keskuksia ja lajin koulutus- sekä valmennustoiminnan sydän. Kahdella 18-reikäisellä kentällä pelataan vuosittain noin 50 000 golfkierrosta, kurssilaisten ja golfia ensimmäistä kertaa kokeilevien määrä on edelleen maan korkeimpia.

Mainion par 3 -kentän lisäksi golfareita palvelevat sisäharjoitteluhalli ja urheiluopiston testikeskus. Muiden lajien harrastamismahdollisuudet ja monipuoliset majoitusvaihtoehdot luovat hulppeat puitteet Vierumäellä golfia harrastavalle. Kurssitustoimintaa halutaan jatkossakin vaalia ja kehittää.

”Tulevalla kaudella järjestämme taas hyvän suosion saavuttaneita kotimaisten huippupelaajien vetämiä kursseja. Kurssien valmentajina toimivat muun muassa Antti Ahokas, Noora Tamminen ja Peter Erofejeff”, Vierumäen golftoiminnoista vastaava toimitusjohtaja Jan Ruoho sanoo.

Vierumäellä valmennuksessa hyödynnetään keskuksen ympärivuotisia harjoitusmahdollisuuksia, toimivaa sisäharjoitushallia sekä fyysisen hyvinvoinnin ja kunnon mittauksessa maan johtavaa testiasemaa.

Uudistuminen palveluiden ja kenttien osalta on välttämätöntä, vaikka kierrosmäärät kentillä ovat edelleen kohtuullisia.

Yksi Vierumäen yhteistyökumppaneista on talvella toimintansa aloittanut Selänne & Piltz Academy. Muutama vuosi sitten Vierumäki neuvotteli pitkään Lee Westwoodin akate­mian integroimisesta osaksi huippupelaajien koulutuksellista polkua. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin.

Palveluiden kehittämisessä Vierumäen golf elää melkoista murrosvaihetta. Golfkurssilaisten määrä on pudonnut noin puoleen huippuvuosista. Vuonna 1992 täysmittaiseksi laajentuneella Classic-kentällä tehdään isoa remonttia, ja maamme ykköskenttien joukkoon ensimmäisinä vuosinaan profiloitunut Cooke Course on kärsinyt vaihtelevasta pelikunnostaan jo vuosia.

Uudistuminen palveluiden ja kenttien osalta on välttämätöntä, vaikka kierrosmäärät kentillä ovat edelleen kohtuullisia.

”Haluamme tarjota golfareille ja yrityksille mahdollisimman hyvän palvelukokonaisuuden. Mittaamme asiakaskokemusta hyvin tarkkaan. Käyttöastetta meillä on mahdollisuus parantaa etenkin iltojen ja loma-aikojen ulkopuolisina aikoina”, Ruoho linjaa.

”Tuleehan siitä varmasti tarpeeksi vaikea”

Vierumäen vanhempi kenttä, Classic, on kenttä­arkkitehti Jan Sederholmin piirtämä. Tilan ahtauden vuoksi hän piirsi alueelle aluksi vain 9-reikäisen kentän sekä 12-reikäisen par 3 -kentän. Kun maata ostettiin lisää, Classic saatiin laajennettua täysimittaiseksi vuonna 1992.

”Vierumäellä oli luonnollisesti paljon muiden lajien kilpailuhenkisiä urheilijoita ja tausta­vaikuttajia. Monilla oli suuri huoli siitä, että kentästä tulisi varmasti tarpeeksi vaikea”, ­Suomen Urheiluopiston pitkäaikainen rehtori, nyt jo eläkkeellä oleva Tapani Ilkka muistelee ajan trendiä. 90-luvulla kenttien esitteiden ensimmäinen lupaus oli usein ”kansainväliset mitat täyttävä championship-kenttä”.

Classic rakennettiin mäntymetsäiseen vaihtelevaan kangasmaastoon. Tilaa on ollut käytettävissä rajoitetusti, minkä vuoksi Sederholm loi viheriöiden ja niiden ympäristöön voimakkaiden muotojen avulla lisähaasteita.

Toiveet kentän yksinkertaistamisesta ja myös pelin nopeuttamisesta ovat kuitenkin vuosien myötä vahvistuneet, sillä suurin osa Vierumäellä pelaavista on harrastajapelaajia.

Classicin laajamittainen remontti käynnistettiin kaudella 2013. Kunnostustyön arkkitehdiksi valjastettiin maailman valiokenttiäkin uuteen muotoon suunnitellut Martin Ebert. Päällimmäisinä kehityskohteina ovat viheriöt ja bunkkerointi, mutta myös joitakin väyliä ja viheriöiden ympäristöjä uusitaan. Kunnostustyöt kestävät yhteensä peräti kuusi vuotta.

”Teemme Classicin remontin omana työnä, mikä lisää kustannustehokkuutta. Remontissa olevien reikien tilalle pystytään ottamaan väyliä par 3 -kentältä, jolloin kierros voidaan kunnostustöistä huolimatta pelata aina 18-reikäisenä”, Ruoho kertoo.

Kokonaisbudjetti Classicn uudistuksille on 800 000 euroa, ja se on rahoitettu nostamalla vastiketta 50 eurolla osakasta kohden.

Jo toteutettujen uudistusten osalta on nähtävissä, että viheriöiden muodot yksinkertaistuvat ja pelattavuus sekä kentän visuaalisuus paranee.  Remontin valmistuttua Classic tulee olemaan alkuperäistä huomattavasti tasapainoisempi ja nautittavampi kenttä.

Cooke Coursen uusi mahdollisuus

Vuosituhannen vaihteen jälkeisinä vuosina suomalaisella golfilla meni lujaa. Uusia tasokkaita kenttiä avattiin muun muassa Kytäjälle (2003–2004), Kullooseen (2003), Vanajanlinnaan (2005) ja Hirsalaan (2006).

Vierumäellä Classicin ja par 3 -kentän kapasiteetti ei enää riittänyt kovaa vauhtia kasvaneen resortin tarpeisiin. Tarvittiin toinen 18-reikäinen kenttä.

Kanadalaisen Graham Cooken suunnittelema Cooke Course valmistui kaudelle 2006. Visioissa siinteli hiekkapohjaiseen kangasmaastoon rakennettava korkean profiiliin kilpakenttä, joka tarjoaisi pelinautintoja kaikentasoisille golfareille.

Jan Ruoho siirtyi Sea Golf Rönnäsistä Vierumäelle kesäkuussa 2006. Ensitöikseen hän kiersi Yhdysvalloista Suomeen lentäneen Cooken kanssa tämän nimikkokenttää, jonka heinäkuussa pidettävään avauskisaan oli kutsut jo postitettu. Erinomaisesta suunnittelusta tunnustusta saanut Cooke oli huolissaan kentän, ja erityisesti viheriöi­den, keskeneräisestä kunnosta.

”Voidaanko avajaisia mitenkään siirtää?” Cooke kiteytti tuolloin käsityksensä siitä, miten valmiina hän kenttää piti.

Heinäkuussa kenttä kuitenkin avattiin suunnitellusti ja Cooken layout arvioitiin heti maan parhaiden joukkoon. Viheriöiden kunto oli kuitenkin vain välttävä, mikä jätti kentän kokonaisarvoissa huippukuntoisina avattujen Kytäjän ja ­Vanajanlinnan varjoon.

”Ensimmäisinä vuosina ruohon kasvua tehostettiin voimakkaalla lannoituksella, mikä johti myös karheikkojen tiukkuuteen, pallojen etsimiseen ja peliaikojen pidentymiseen. Näistä haasteista olemme selvinneet. Cooken pelattavuus on huomattavasti parantunut”, Ruoho kertoo.

<a href=Jan Ruoho" width="224" height="300" />

Jan Ruoho

Cooken suurin haaste on vielä kymmenen vuotta avaamisen jälkeenkin viheriöiden vaihteleva kunto. Vaikka hyviäkin vuosia on ollut, pelaajat ovat etenkin alkukaudesta kokeneet Cooken viheriöt keskimääräistä huonokuntoisemmiksi.

Töitä tilanteen parantamiseksi on Vierumäellä tehty lujasti. Käänteentekevää viisastenkiveä ei kuitenkaan ole vielä löytynyt.

”Pian taas nähdään, miten talvi on viheriöitä kohdellut. Kaikkemme teemme, että Cooken viheriöt olisivat hyviä jo alkukaudesta”, Ruoho lupaa.

Cooke joutuu tulevalla kaudella historiansa kovimpaan testiin, kun kentällä pelataan elokuussa European Challenge Tourin osakilpailu. Kesäkuussa Cooke isännöi puolestaan jo viidettä kertaa järjestettävää kansainvälistä juniorikilpailua, Finnish International Junior Championshipiä.

Jan Ruoho toimii leipätyönsä ohella myös miesten olympiagolfin kanssa päällekkäin 11.–14. elokuuta pelattavan Challenge Tour -kilpailun promoottorina. Kilpailun taustavoimina ovat Vierumäen emoyhtiö, kaksi erillistä golfyhtiötä sekä alueella vaikuttavat muut palvelualan yritykset.

”Näimme kisan järjestämisessä paljon mahdollisuuksia sekä golfin eteenpäinviemiseksi että Vierumäen golfin ja palveluiden markkinoimiseksi. Olemme saaneet myynnissä hyvän startin, mutta lisää kumppaneita mahtuu vielä mukaan”, Ruoho sanoo.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun golf saapui Vierumäelle. Alkava golfkausi tulee olemaan yksi historian mielenkiintoisimmista.

Challenge Tourin pitkä historia Suomessa

1987–2004        Espoon Golfseura
1998–2000        Master Golf
2001–2003        Golf Talma
2008                    St. Laurence Golf
2009                    Linna Golf
2012–2014        Kytäjä Golf
2015                    Aura Golf
2016–2017        Vierumäki

Vierumäen kilpailu on järjestyksessään jo 31:s Suomessa pelattava Challenge Tour -osakilpailu. Kilpailun yhteistyökumppaneina ovat Golfliitto sekä Suomen golfammattilaisten järjestö PGA.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje