Normaalia päivärytmiä kaipaavat Ronkaiset luopuvat osakkuudestaan Hiekkaharju Golfissa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Normaalia päivärytmiä kaipaavat Ronkaiset luopuvat osakkuudestaan Hiekkaharju Golfissa

Ladies European Tourilla pelannut Hanna-Leena Ronkainen on toinen Krinon Golf Oy:n perustajista. Nyt on aika luopua yhtiön osakkeista ja keskittyä puhtaasti opettamiseen. Kuva: Tristan Jones/LET

Hanna-Leena Ronkainen jatkaa kentän valmentajana, eikä Jari Ronkainenkaan aio ryhtyä vielä eläkkeelle.

Vantaalaisen Hiekkaharju Golfin kentän omistajiin kuuluvat Jari ja Hanna-Leena Ronkainen ovat päättäneet luopua osakkuudestaan kentän taustayhtiössä. Jari Ronkaisen mukaan osakkeista luopumiseen ei liity minkäänlaista dramatiikkaa.

Hän kertoo kaksikon pohtineen asiaa jo kauan. Kentän prona toimivalla puolisolla Hanna-Leenalla on takanaan pitkä golfura, ensin amatöörinä, sitten ammattilaisena ja valmentajana. Yrittäjävastuu on alkanut rassaamaan ja se on ”takaraivossa seitsemänä päivänä viikossa.”

Koronapandemia pisti Ronkaiset miettimään omaa arvomaailmaansa hieman tarkemmin. Oli aikaa ajatella asioita, ja myös perheen ekaluokkalaisella oli oma vaikutuksensa ratkaisussa.

”Kun pojan kanssa tuli oltua kotona, ajattelimme, että nyt on oikea hetki höllätä ja päästä ainakin osittain normaaliin päivärytmiin. Hanna tulee usein kotiin vasta yhdeksän, kymmenen maissa illalla, kun opetustöiden ohella on huolehdittava vielä erilaisista yritykseen liittyvistä tehtävistä. Yhteisiä vapaapäiviä on todella harvoin. Poikakin on alkanut kaipailla enemmän äitiään”, Jari Ronkainen kertoo.

Pian 50 vuotta täyttävä Jari sanoo, että eläkkeelle ei kummallakaan ole aikomus, eikä mahdollisuuksiakaan ryhtyä. Hanna-Leena jatkaa Krinon Golfin palkkalistoilla, ja tekee opetustöitään tavalliseen tapaan myös jatkossa.

”Hanna on saanut opetussysteemit rullaamaan hienosti Hiekkaharjussa, ja kehitettyä seuratoimintaa yhdessä seuran hallituksen kanssa. Rangella riittää paljon töitä, eikä kaikkea meinaa ehtiä tekemään. Kentälle on värvätty myös toinen pro kiirettä paikkaamaan.”

Kaksi kiinnostunutta tahoa ollut yhteydessä

Ronkaisilla on hallussaan 30 prosenttia Krinon Golf Oy:n osakkeista. Yhtiö on Hiekkaharju Golfia hallinnoivan Tikkurilan Golfkeskuksen enemmistöosakas yli 70 prosentin omistusosuudella. Krinon Golf Oy:llä on 90 prosenttia äänivallasta Tikkurilan Golfkeskuksessa. Loput kymmenen prosenttia on noin 250 pienosakkaalla, jotka maksavat vuotuista yhtiövastiketta.

Krinon Golfin toinen pääosakas on Kari Laakso, joka omistaa 70 prosenttia osakkeista. Ronkaiset ovat neuvotelleet Laakson kanssa osakekaupoista, mutta osapuolten näkemykset hinnasta eivät ole ainakaan vielä kohdanneet.

”Haluamme nyt kartoittaa ihan rauhassa, minkälaisia tarjouksia meille ilmaantuu. Kaksi tahoa on jo ollut yhteydessä. Hiekkaharju Golf on varmasti monenkin silmissä kiinnostava kohde. Sijainti on loistava ja kentän tulevaisuus näyttää hyvältä.”

Vuodet golfin parissa ovat sisältäneet Jari Ronkaisen mukaan ylä- ja alamäkiä.

Hiekkaharju Golf joutui heinäkuussa 2018 hankalaan tilanteeseen, kun kentän pari vuotta aikaisemmin omistukseensa hankkinut United Golf Group Oy eli UGG ajautui talousvaikeuksiensa seurauksena konkurssiin.

Epävarmuus tulevasta vaivasi hiekkaharjulaisia aina loppuvuoteen, jolloin UGG:n konkurssipesä myi suuren osan kentästä Laakson ja Hanna-Leena Ronkaisen perustamalle yhtiölle, jonka hallintaan Tikkurilan Golfkeskus Oy tuossa vaiheessa siirtyi. Samalla varmistui, että pelaaminen Hiekkaharjussa jatkuu normaalisti. Nyt kentällä on noin 900 jäsentä.

Jari Ronkainen on tullut vuosien saatossa tehneeksi kaikenlaista golfin parissa, ja joukkoon on mahtunut niin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Parhaimmat muistot liittyvät Helsingin Konalan talviharjoittelukeskuksen rakentamiseen ja vuosien yhteistyöhön GolfPoint-nimistä yritystä pyörittävän Salonahon perheen kanssa.

Taloudellisia menetyksiä

Hän on myös hyvillään, että naisten golfia saatiin enemmän esille kotimaassa Hill Sidessä järjestettyjen LETAS-kilpailuiden avulla.

”Kolmantena tulee mieleen Hannan ammattilaisura: saatiin järjestettyä rahoitus jokaiselle vuodelle, ja oli hyvät valmentajat, kuntovalmentajat sekä leiritykset. Ammattilaisura oli Hannalla helppo päättää tietäen, että kaikki mahdollinen tehtiin.”

Kitkerimmät muistot liittyvät Vantaan Golfpuistoon ja sen tapahtumiin. Taloudelliset menetykset olivat Ronkaisille merkittäviä, kuten monelle muullekin golfalan toimijalle, puhumattakaan ympäristölle tapahtuneista asioista. Kaiken kaikkiaan murheellinen tarina, jolle ei ole vielä päätöstä saatu.

”Tässä otetaan kesä rennosti rajoitusten puitteissa, ja jotain kivaa varmasti jatkossa taas tullaan tekemään, golfin tai jonkin muun asian parissa. Ja ainahan sitä voi oikeisiin töihinkin mennä, jos siltä tuntuu”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje