PGA de Catalunya haluaa Ryder Cupin - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

PGA de Catalunya haluaa Ryder Cupin

PGA de Catalunyan Stadiumin 13. reikä lukeutuu kentän kuvatuimpiin. Kuva Tomi Natri.

Ryder Cup lukeutuu lähes kaikilla mittareilla maailman merkittävimpiin urheilutapahtumiin. Neljän vuoden välein Euroopassa pidettävä Euroopan ja USA:n välinen haasteottelu on rahasampo European Tourille, joka käytännössä hoitaa myös kisaisännäksi mielivien kilpailutuksen ja valinnan.

Vuoden 2018 kisaa isännöi Pariisi ( Le National), seuraavan kierroksen (2022) valintaprosessi on loppusuoralla. Kisaisännän julkaisua odotetaan vielä tämän vuoden puolella.

Mukana olevien Espanjan, Italian, Itävallan ja Saksan lisäksi Portuigal, Tanska ja Turkki olivat lähtökiihdytyksessä mukana. Ne kaikki heittivät ennen kirikierrosta pyyhkeen kehään.

Italian ja Itävallan mahdollisuuksia pidetään yleisesti varsin pieninä. Saksa oli Pariisin ykköshaastaja vuodelle 2018. Tuolloin Saksan hakemus ei kaikilta osiltaan ollut ranskalaisten kokonaispaketin tasolla.

Viimekädessä ratkaisevin asia on raha, jota European Tour kipeästi tarvitsee myös kotimantereeltaan kisatoiminnan kasvun löytyessä nykyään Aasiasta ja Lähi-Idästä.

Espanjalla ylivertainen kenttä, mutta….

Valderraman kenttä Espanjan Aurinkorannikolla isännöi Ryder Cupia ensimmäisenä ja toistaiseksi Iso-Britannian ulkopuolisena kohteena syksyllä 1997. Tämä on hakuprosessissa Espanjalle varmasti pieni rasite.

2014 taisto käytiin Skotlannissa, Glenneagles Resortissa. Nyt on luvassa ainakin kaksi ”evakkomatkaa” mantereelle, hyvin suurella todennäköisyydellä useampiakin Pariisin ja vielä nimeämättömän isännän jälkeen.

Stadium Coursen avausreikä on varsin kireä dog-leg vasemmalle. Kuva Tomi Natri.

Stadium Coursen avausreikä on varsin kireä dog-leg vasemmalle. Kuva Tomi Natri.

Ryder Cupia hakevat maat ovat myös nimenneet kentät, joilla 12 miehen reikäpeliottelut pelattaisiin.

Espanja: PGA de Catalunya, Girona

Itävalta: Fontana Golf Club, Wien

Italia: Marco Simone Club , Rooma

Saksa: Golf Resort A-ROSA Scharmützelsee , Berliini

PGA de Catalunya ja sen Stadium Course on näistä neljästä kenttänä selkeä ykkönen. Se on noussut useimmilla rankingeilla Espanjan ja jopa koko mantereen parhaaksi kentäksi.

Fontana Golf Club Wienissä häikäisee puitteiltaan ja kunnoltaan. Itävalta lukeutuu golfissa vielä kääpiömaihin, joten sen valinta olisi suuren luokan yllätys

Marco Simone Clubin valttikorttina on sijainti aivan Rooman keskustan läheisyydessä. Italia on taiteillut taloudellisten ongelmiensa kanssa. Ryder Cupin isännöinti vaatisi myös valtion ja Rooman kaupungin mittavia sitoumuksia, joiden rakentaminen kilpailijoita paremmiksi voi olla liian iso vuori kiivettäväksi.

Golf Resort A-ROSA Scharmützelsee Berliinin ehdokkaana on hieman harhaanjohtava yhdistelmä, sillä Resort sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Saksan pääkaupungista. Edellisestä hakukerrasta oppineena saksalaiset ovat Golfpisteelle Saksasta tulleen tiedon mukaan lukeneet läksynsä huolella.

Yhteistyökumppaneiksi ovat varsin mittavin sopimuksin lupautuneet 1890 Berliinissä perustettu maailman suurin rahoitusalan yritys Allianz sekä BMW.

Espanjan sekä Katalonian kisat

Saksaa pidetään Espanjaa vahvempana suosikkina tulevaksi isännäksi. Espanjan hakemus Kataloniassa sijaitsevaan Resortiin herättää maassa monenlaista ristivetoa ja varmasti myös poliittisia kiistoja jotka ainakaan vielä eivät ole näkyvästi lehahtaneet liekkeihin.

Oman mausteensa kisaisännyydestä taisteluun tuo PGA de Catalunyan omistaja, Irlannin varakkaimmaksi mieheksi listattu Denis O’Brien. Hän omistaa myös Portugalin suurimman Resortin Quinta do Lagon ja on vahva tekijä etenkin Irlannissa ja Iso-Britanniassa medialan yritysten omistajana.

O`Brienilla on läheiset suhteet mm. Rory McIlroyn kanssa, joka harjoitteli jalkavammastaan toipuessaan loppukesästä yli kahden viikon ajan Quinta do Lagossa.

McIlroy ja muutama muukin pelaaja-/golfalan vaikuttajakortti saattaa löytyä irlantilaisen miljardöörin taskusta kun kisaisännyydestän pokerin ratkaisuhetket ovat käsillä.

Costa Bravan aluetta on Katalonian voimin markkinoitu viimeisen vuosikymmenen ajan hyvin mittavin ponnistuksin golfrannikkona joka haastaa Aurinkorannikon. PGA de Catalunyan nouseminen koko maan parhaaksi kentäksi ja Resortiksi ohi Valderraman on melkoinen sulka hattuun katalonialaisille ikuisessa kisassa espanjalaisten kanssa.

Golfpisteen kuvaava toimittaja Tomi Natri kävi kuvaamassa ja videoimassa PGA de Catalunyan kenttää ja puitteita elokuussa.

Videolla PGA de Catalunyan palkkaaman konsultin, Sports Consultancyn johtajan Matthew Wilsonin haastattelu.

Teemu Tyry

Ryder Cup, European Tour

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje