23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Australiassakin kentänhoitajana työskennellyt toimitusjohtaja luotsaa Uudenkaupungin Golfklubia uusin suuntaviivoin

Henri Hilpinen haluaa nostaa UGK:n ansaitsemalleen jalustalle. Kuva: Ari Anteroinen

Henri Hilpisen mielestä kenttä on golfklubin ehdoton käyntikortti.

Vakkasuomalainen Uudenkaupungin Golfklubi valitsi joulukuussa uudeksi toimitusjohtajakseen Henri Hilpisen. Hän otti viestikapulan vastaan tehtävää 13 vuotta hoitaneelta Uoti Hämäläiseltä, joka väistyi viettämään eläkepäiviä.

Hilpinen lähtee aikakautensa alla luotsaamaan kentällä uutta strategiaa, jonka tarve on jo hetken aikaa ollut tiedossa. Hän pääsee käynnistämään työnsä UGK:ssa hyvistä lähtökohdista, sillä kenttäyhtiön ja seuran tilanne on tasapainoinen.

”Talous on kunnossa, eikä täällä ole keskeneräisiä asioita. Voin syventyä jo alkavalla kaudella tuleviin visioihin”, Hilpinen sanoo.

Hilpinen, 28, on uusi tekijä kenttäyhtiön operatiivisessa johdossa. Golfin toimintakulttuuri ei ole hänelle vieras, sillä kokemusta on kentänhoitotehtävistä seitsemältä kaudelta kolmelta eri kentältä Australiaa myöden. Keskustelussa käy nopeasti ilmi, että hänen ajatusmaailmansa nojaa vahvasti kenttään.

”Kenttä on golfyhteisössä kaiken keskiössä, ja toiminnan pitää tähdätä siihen, että se on ensiluokkaisessa kunnossa. Pelaajien puskaradio on armoton, ja meidän on pystyttävä vuodesta toiseen vastaamaan haasteeseen”, viime kaudella Naantalin Aurinko Golfissa kentänhoitajana työskennellyt Hilpinen sanoo.

Tämän päivän golfjohtajalta vaaditaan monipuolista osaamista, eikä Hilpisenkään tarkoitus ole tuijottaa UGK:ssa pelkästään kentälle. Maskulaistaustainen valmistui keväällä 2020 kauppatieteiden maisteriksi, joten myös talouspuolen asiat ovat lähellä hänen sydäntään.

”Uskon, että koulutukseni ja golfalan työkokemukseni antavat sopivan pohjan onnistumiselle tässä työssä. Iso tavoitteeni on, että meidät noteerataan tulevaisuudessa varteenotettavana tekijänä kotimaisten golfkenttien joukossa.”

Jossain vaiheessa vahvistusta

Hilpinen tunnustaa myös realiteetit. Sikäläinen golfyhteisö on keskitasoa pienempi, kuten myös Uudenkaupungin talousalue. Hänen on käytettävä parhaat keinonsa saadakseen kentälle lisää yhteistä hyvinvointia edistävää trafiikkia.

”Tarvitsemme ajan kuluessa lisää henkilökuntaa pysyäksemme kelkan kyydissä. Meillä on kesällä viisi tai kuusi kentänhoitajaa, mikä ei ole 18-reikäisellä kentällä paljon. Myös toimisto kaipaa jossain vaiheessa vahvistusta”, hän toteaa.

Pekka Sivula on suunnittelut Suomeen 16 golfkenttää. Yksi niistä sijaitsee Uudessakaupungissa. Kuva: UGK

Vielä ei ole kuitenkaan lisärekrytointien aika. Hilpinen haluaa rauhassa tutustua uuteen kenttäyhtiöön, seuraan ja ennen kaikkea sen ihmisiin. Yhdessä asioita viedään vähitellen eteenpäin.

”Alkava kausi mennään pitkälti tutuin askelin. Syksyllä osaan jo paremmin sanoa tulevaisuuden suuntaviivoista. Kannustavaa on, että sekä kenttäyhtiön että seuran hallitus ovat avoimia uudistuksille.”

Hilpinen on henkeen ja vereen golfmies. Hän on harrastanut lajia 15 vuotta ja kilpaillut junioriaikoina aluetourilla. Tasoitus on 2,2, joten UGK:n kilpapelaajat saavat luultavasti hänestä kohtalaisen vastustajan seuran mestaruuskisoihin. Opintojen pro gradu -tutkielma liittyi niin ikään golfiin.

Samalla on pidettävä koko ajan huolta jäsenten ja vieraspelaajien viihtyvyydestä.

”Haastattelin gradua varten viiden eri kentän toimitusjohtajaa Suomen Golfliiton pelaaja ensin -alustan pohjalta. Sen kautta itselleni avautui ajatuksia, joita haluan toteuttaa myös Uudenkaupungin Golfklubissa.”

Tiivistettynä se tarkoittaa toiminnan raikkautta, edistyksellisyyttä sekä rohkeutta kokeilla uutta. Hilpinen näkee, että pelaajien palautteiden kuunteleminen kuuluu olennaisesti tähän sapluunaan.

Enemmän ääntä Uudestakaupungista

Gradua varten hankitut tiedot olivat myös apuna, kun Hilpinen vakuutti esitelmällään seuran ja kenttäyhtiön hallitukset toimitusjohtajan valintaprosessissa.

”Paikalleen ei pidä jäädä makaamaan. Kehityksen on oltava toiminnan kärkenä. Siihen liittyvät muun muassa brändin ehostaminen, nettisivujen uudistaminen ja aktivoituminen sosiaalisessa mediassa. Samalla on pidettävä koko ajan huolta jäsenten ja vieraspelaajien viihtyvyydestä.”

Hilpinen haluaa lisätä myös tiedottamista ja sen avoimuutta. Tämä onkin ollut yksi Uudenkaupungin Golfklubin akilleen kantapäistä. ”Ukista” on kuulunut liian harvakseen ja toisinaan on jäänyt vaikutelma, että kynttilää pidetään vakan alla. Esimerkiksi tietoja seuran historiasta ei ole helppo löytää netistä.

”Tuo on ehdottomasti yksi niistä asioista, joissa meidän on ryhdistäydyttävä”, myöntää Hilpinen.

”Kenttähommat ovat antaneet tärkeätä kokemusta ja avartaneet iso kuvaa, mistä tulee olemaan varmasti apua nykyisissä tehtävissäni”, Henri Hilpinen sanoo. Kuva: Henri Hilpisen kotialbumi

Hilpinen haluaisi herättää uudelleen henkiin myös kenttätoimikunnan, jonka roolin hän nostaa golfklubissa merkittävään asemaan. Hänen mielestään on hyvä, että erilaisia pelaajakuntia edustavat jäsenet pääsevät ääneen kenttätoimikunnassa, joka on yksi hyödyllisimmistä foorumeista kentän kehittämistä ajatellen.

Asteittaiseen muutokseen ja nykyaikaistamiseen työrauhan tarjoaa Vakka-Suomen Golf Oy:n vakaa taloudellinen tilanne. Nettotulos on ollut vuosittain voitollinen ja yhtiön omavaraisuusaste on hyvällä tasolla.

”Investoinnit on tehty aina ajallaan ja kentänhoitokalusto on ajanmukainen. Myös greenfee-tuotot kasvoivat viime vuonna 40 prosentilla.”

Vuonna 1983 perustetussa UGK:ssa on 650 jäsentä. Osakkaita on 350 ja vastiketta maksavia osakkeita 415 kappaletta. Velaton hoitovastike on 400 euroa, mikä on yksi kotimaan kenttien edullisimmista. Klubilla on hallussaan 15 osaketta, joita vuokrattiin viime vuonna 550 euron kausimaksulla.

”Lähes puolet kentän tuloista saatiin vastikkeista, muut tuotot olivat markkinaehtoisia”, Hilpinen tietää.

Isompi kilpailu kiinnostaa

Pekka Sivulan suunnittelema Uudenkaupungin par 72 -golfkenttä avattiin vuosituhannen taitteessa ja vuonna 2007 se laajeni 18-reikäiseksi. Kentän ehdottomia valttikortteja ovat pätevä lay out, pitkä pelikausi ja sijainti, joka on vain pienen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

”Täällä ei ole koskaan pelattu isompia kansallisia kisoja, mutta toivottavasti saamme Uuteenkaupunkiin lähivuosina järjestettäväksi SM-tason turnauksen. Kenttä varmasti tarjoaa potentiaalisen haasteen merkittävälle golftapahtumalle. Uskoisin tahtotilan olevan sellainen, että voisimme isompaa kilpailua meille jossain vaiheessa hakea.”

Vuonna 2014 valmistunut nykyinen klubirakennus remontointiin 1930-luvulla valmistuneeseen entiseen sikalaan.

”Kahdessa kerroksessa olevan klubitalon kokonaispinta-ala on yhteensä 550 m². Rakennuksessa on lisäksi terassitilaa noin 130 hengelle, katetun ja lasitetun alueen sisällä asiakaspaikkoja on 80. Tämä tarjoaa puitteet isompienkin tapahtumien järjestämiseen.”

Uusi klubitalo remontoitiin entiseen sikalaan. Kuva: UGK

Vakka-Suomen sairaalan naapurissa sijaitsevan kentän vanha klubirakennus oli vanhan mielisairaalan alakerrassa.

Suomessa koettiin golfharrastuksessa viime vuonna kovaa kasvua, mikä ilmeni UGK:ssa ennätyksellisenä yli 20 234 pelikierroksen määränä. Tässä oli lisäystä edelliseen kauteen nähden reilut 5000 kierrosta eli 33 prosenttia.

Vaikka Hilpinen on uusi henkilö Uudenkaupungin Golfklubissa, eivät kenttä ja ympäristö ole hänelle vieraita. Perheen suvun mökki on lähistöllä, minkä vuoksi hänellä on ollut tapana pelata kentällä muutama kierros kesässä. Koko seutu tulee Hilpiselle vähitellen vain tutummaksi, sillä hän muutti hiljattain asumaan alle 16 000 asukkaan Uuteenkaupunkiin.

Talvella Hilpinen on ollut yhteydessä yritysyhteistyökumppaneihin ja myös uusia kumppanuuksia olisi tarkoitus saada aikaiseksi. Yksi kiinnostavista kohteista voisi olla aikoinaan golfautojakin valmistanut Uudenkaupungin autotehdas.

”Tehtaan toimihenkilöissä on jonkin verran golfareita, mutta kiva olisi saada harrastajia myös tuotannon puolelta. Pitäisi alkaa markkinoimaan heille kursseja.”

Haalarit ylle, jos apua tarvitaan

Hilpinen on hyvillään kunnollisesta talvesta vahvan lumipeitteen antaessa kunnollisen suojan ruohon kasvukerroksille. Odotettavissa onkin, että kentät talvehtivat tänä vuonna Suomessa hyvin. Hänen kentänhoitajakokemuksensa myös takaa, että toimitusjohtaja ja kenttämestari puhuvat sujuvasti samaa kieltä.

”Olen valmis menemään vaikka välillä kentälle auttamaan, jos mestarilla ja hänen joukoillaan on sellainen tarve”, myös Australiassa kentänhoitajana työskennellyt Hilpinen vakuuttaa.

Kentällä on parhaillaan komeat hiihtoladut, joita muun muassa monet paikalliset golfin harrastajat hyödyntävät. Osa on käynyt samalla klubilla juttelemassa uudelle toimitusjohtajalle, joka tuntee olonsa tervetulleeksi UGK:ssa.

Uudenkaupungin Golfklubi sijoittui Golflehden 2019 Kenttärankingissa puolivälin tuntumaan. Pudotus edelliseen rankingiin (24:s) verrattuna oli suuri, ja pisteitä pudotti etenkin kentän heikko kunto. Parhaat pisteet tulivat ravintolapalveluista, joilla se sijoittui kyseisessä osiossa 30 parhaan joukkoon.

Nuoret tekevät tuloaan 

Useat kotimaiset golfkenttäyhtiöt ovat noin 30 vuotta vanhoja, mikä tarkoittaa sitä, että monelta kentän toimitusjohtajan paikalta on jo pitkän uran jälkeen ehditty eläkkeelle. Ja monet ovat eläkepäiviensä kynnyksellä. Se tarkoittaa sitä, että yhden jos toisenkin golfkenttäyhtiön johdossa on käsillä sukupolven vaihdos.

Joillakin on selkeä päämäärä etsiä joukkoonsa nuoria osaajia, ja esimerkkejä kolmenkympin molemmilla puolilla olevista uusista golfjohtajista riittää. Reilut kolme vuotta sitten Vihti Golf värväsi toiminnanjohtajakseen 23-vuotiaan Sami Vareliuksen ja vuotta aiemmin vilkas Tammer-Golf palkkasi seuran toimiston veturiksi 28-vuotiaan Markus Junnin.

Hieman Henri Hilpisen kaltainen tausta on tradenomiopintojaan viimeistelevällä Teemu Eerolalla, joka on vuosikaudet tehnyt kentänhoitajan töitä Imatran Golfissa. Eerola, 25, valittiin viime syksynä IG Imatra Oy:n toimitusjohtajaksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje