Vireillä oleva kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimisesta tuomassa helpotusta golfkentille? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Vireillä oleva kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimisesta tuomassa helpotusta golfkentille?

Valkoposkihanhi on monelle golfarille tuttu luontokokemus. Kuva: Colourbox

EU:ssa suojeltu valkoposkihanhi halutaan metsästyksen piiriin, kuten mm. Virossa ja Ruotsissa.

Kansalaisaloite.fi -sivustolla on vireillä kansalaisaloite, jossa vaaditaan, että Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tarvittavat lakimuutokset valkoposkihanhien rajoitettua metsästystä varten. Perusteluina käytetään etenkin hanhien viljelyksille ja viheralueille aiheuttamia haittoja.

Golfkentät eivät tiettävästi ole millään muotoa mukana aloitteessa, mutta monille kentille valkoposkihanhien metsästyksen salliminen voisi tuoda helpotusta, sillä linnut aiheuttavat suuria haittoja ja lisätöitä.

Eniten valkoposkihanhia Suomessa on pääkaupunkiseudulla, Siuntion ja Sipoon välisellä alueella. Etenkin rannikon läheisyydessä sijaitsevilla golfkentillä kaakattajia on paikoitellen niin runsaasti, että linnut aiheuttavat suurta haittaa pelaamiselle ja kentänhoidolle. Isoin ongelma koituu lintujen ulosteesta, joka tarttuu kengänpohjiin ja kärryjen pyöriin ja kulkeutuu sitä kautta helposti myös sisätiloihin.

Paitsi että uloste on esteettinen haitta, voi se myös levittää sairauksia. Esimerkiksi monilla uimarannoilla vedenlaadun mittauksien yhteydessä on saatu viitteitä siitä, että hanhien uloste edesauttaa tautien, kuten salmonella leviämistä.

Joillain golfkentillä hanhia on saanut Aluehallintoviraston erityisluvalla karkottaa kenttäalueelta pelottelemalla. Golfkenttä on kuitenkin hanhille niin mieluisa paikka, että ne palaavat takaisin, ellei pelottelu oli säännöllistä. Kentillä on kokeiltu myös erilaisia lintujen pelotteluun suunniteltuja leijoja ja tekolintuja, kuten hanhia suurikokoisempia joutsenia, jotka kuitenkin toimivat käytännössä varsin heikosti.

Ihmisiä hanhet eivät juuri pelkää. Ne jatkavat ruohon mutustelua piittaamatta vierestä kulkevasta golfarista. Pahimmissa tapauksissa linnut ottavat pahasti siipeensä, jos ne sattuvat saamaan osuman golfpallosta.

Hanhet nyppivät syötävää etenkin väyliltä. Ne nyppivät ruohoa maasta ylös eräänlaisiksi tupsuiksi, jolloin se myös haittaa pelaamista. Viheriöiltä hanhet eivät onneksi saa ruohoa irti, joten lyhyeksi leikatut puttipinnat ne yleensä jättävät rauhaan.

Aloitteen perusteluissa sanotaan valkoposkihanhia (Branta leucopsis) olleen Suomessa syksyllä 2019 lähes 34 000 yksilöä. Vuodessa kanta oli kasvanut 13 % ja kymmenen viime vuoden aikana se on kaksinkertaistunut. Uhanalaisuusluokituksessa valkoposkihanhi luokitellaan elinvoimaiseksi.

Valkoposkihanhi on suojeltu EU:n lintudirektiivissä. Direktiivi kuitenkin sallii kannan harventamisen ja metsästyksen tietyin poikkeuksin. Lintudirektiiviä tiukemmat raamit asettaa Bernin sopimus eli Yleissopimus Euroopan luonnonvaraisen kasviston ja eläimistön sekä niiden elinympäristön suojelusta ja sopimuksen voimaansaattamisesta. Sen mukaan ”lajin kaikentyyppinen tahallinen pyydystäminen, hallussapito ja tahallinen tappaminen on kielletty.”

Kansalaisaloitteen mukaan sopimuksesta on mahdollista poiketa mm. kasviston ja eläimistön suojelemiseksi, omaisuudelle kituvan haitan vuoksi tai terveyteen kohdistuvan uhan vuoksi. Hanhet aiheuttavat vuosittain suhteellisen paljon taloudellista vahinkoa, ja vuonna 2018 tuhoja korvattiin pelkästään viljelijöille Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten toimesta noin 1,1 miljoonalla eurolla.

Kansalaisaloitteen mukaan Virossa ja Ruotsissa, jotka Suomen tavoin ovat allekirjoittaneet Bernin sopimuksen, ”valkoposkihanhien metsästys on sallittu pelloilta satovahinkojen ehkäisemiseksi ja rajoitetusti metsästystä on suoritettu myös puistoista ja esimerkiksi golf-kentiltä. Samoin voitaisiin siis toimia myös Suomessa.”

Eduskunnan on otettava aloite käsittelyyn, jos se saa 50 000 allekirjoitusta. Aloite on pantu liikkeelle 8.5. ja keskiviikkoiltapäivään mennessä allekirjoituksia oli kertynyt reilut 5500.

Kansalaisaloitteen löydät osoitteesta www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6563

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • OikeaJuuso says:

    Täytyypä käydä allekirjoittamassa – ehkä tässäkin asiassa järki voittaa. Jos jollain alueella on jotain riesaksi asti, pitää riesa saada kuriin eikä kuunnella kuivan maan ohjeita merihädässä.

    Tai no, en pidätä hengitystäni sitä odottaessa, että Suomen auktoriteettiuskoinen kansa ja saman kansan edustajat teksivät jotain EU:n ohjeita vastaan. Paitsi tietysti sellaiset asiat joissa himoverotuksen tuloja muuten menetettäisiin. Autovero, sakotussysteemi…