21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

LIV Golfin ja FC Lahden logot kuin samasta puusta, mutta futisseura tuskin ryhtyy toimenpiteisiin: "Todistaminen on vaikeaa"

LIV Golf käyttää varsinaisena logonaan LIV-sanan l-kirjainta. Vieressä toista vuotta aikaisemmin esitelty FC Lahden logo. Getty Images ja FC Lahti

FC Lahti ei aio lähettää asiasta noottia LIV Golfille.

Ajoittain silmien eteen osuu toisiaan etäisesti muistuttavia logoja, mutta saudiarabialaisrahoitteisen LIV Golf -kiertueen ja Veikkausliigaseura FC Lahden tunnuksissa yhdennäköisyys on poikkeuksellisen silmiinpistävää.

Logojen l-kirjaimeen perustuva rakenne on pitkälti yhtäläinen vaaka- ja pystysuorine viivoineen. Vaikka logot eivät ole identtiset, silmäilyn jälkeen ei välttämättä pian muista, kumpi tunnuskuvioista kuului toiselle.

FC Lahden logon on suunnitellut graafikko Oskari Kallio. Logo lanseerattiin keväällä 2021. LIV Golf kertoi suunnitelmistaan hieman toista vuotta myöhemmin, ja samassa yhteydessä kiertue esitteli oman logonsa.

Kallio oli jo ennen Golfpisteen yhteydenottoa kuullut logojen yhdennäköisyydestä FC Lahden toimistolta.

”Haluan aina ajatella kanssagraafikoista parasta ja uskoa, että kyse on sattumasta. Onhan siinä samankaltaisuutta. Todella vaikea on sanoa, mistä ihmiset inspiraationsa saavat”, Kallio sanoo.

Logot perustuvat Kallion mukaan sellaiseen geometriaan, että tunnuskuvio on saattanut myös LIV Golfin tapauksessa syntyä luonnostaan sieltä.

”Tuo on sellainen perusmuoto, että kun sitä itsekin tein, niin googlailin samantyylisiä logoja, ja huomasin, ettei tällaista ole tehty. Suunnittelijana yritän olla eettinen, ettei kellään ole samanlaista, jos tehdään perusmuotoihin rakentuvia logoja.”

Graafikko uskoo, ettei LIV Golfin logoa suunniteltaessa välttämättä ole tehty samanlaista kartoitusta tai sitten ei ole osattu käyttää oikeita hakusanoja.

”Molemmat perustuvat l-sanaan ja värimaailma on sama. En syytä heitä plagioinnista, vaikka ei sen mahdollisuutta voi poissulkea”, Kallio toteaa.

FC Lahden toimistolla pohdittiin nootin lähettämistä LIV Golfille, mutta sitä tuskin tullaan tekemään.

”Kieltämättä logoissa on yhdennäköisyyttä. Geometristen muotojen osalta kyseessä saattaa olla myös sattuma.”

”Olemme asiaa harkinneet, mutta alustavasti todenneet, että emme tässä kohtaa lähde asiaa edistämään. Todistaminen suuntaan tai toiseen on sen verran vaikeaa”, FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje