Pelaaja sai osuman golfpallosta ohimoon Pirkkalassa – kentällä tehtiin nopeita ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelaaja sai osuman golfpallosta ohimoon Pirkkalassa – kentällä tehtiin nopeita ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi

Golf Pirkkalassa sattui harhaantuneesta avauksesta koitunut ihmisvahinko. Vakavilta vammoilta onneksi vältyttiin. Kuva: Golf Pirkkala

Kenttäyhtiön toimitusjohtaja Pasi Kristiansson korostaa, että golf on vahinkojen määrillä mitattuna yksi turvallisimmista urheilulajeista.

Golf Pirkkalassa sattui hieman toista viikkoa sitten valitettava onnettomuus, kun kentän ykkösväylällä ollut miespelaaja sai toisen miespelaajan kolmannelta lyöntipaikalta suuntautuneen avauksen ohimoonsa.

Pallosta osuman saanut pelaaja kävi tapauksen vuoksi sairaalassa. Osuman ei todettu aiheuttaneen pelaajalle vammaa, ja hänet kotiutettiin pian tutkimusten jälkeen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

”Todella harmillinen tapaus. Siinä ei ykkösellä ollut pelaaja ennättänyt reagoida, vaikka koko kolmosen lyöntipaikalla ollut ryhmä kajautti fore-huudon lyönnin jälkeen”, Golf Pirkkalan toimitusjohtaja Pasi Kristiansson kertoo.

Kristiansson toteaa, että pallosta osuman saanut Golf Pirkkalan jäsen oli jo kaksi päivää tapauksen jälkeen pelaamassa.

Avauslyönnit ovat ennenkin aiheuttaneet vaaratilanteita Pirkkalassa ykkösväylän ja kolmosväylän välillä. Kenttäyhtiö teki kyseisen tapauksen jälkeen pikaisen ratkaisun, jotta pelaaminen mainituilla kahdella vierekkäisellä väylällä olisi jatkossa turvallisempaa.

”Laitoimme ykkösen ja kolmosen väliin out-tolpat. Tällä toivomme, että pelaaja, jolla on taipumusta oikealle kaartuvin lyönteihin, ottaisi lyöntipaikalla tähtäyksen pari napsua vasemmalle”, Kristiansson sanoo.

Muistakin vaihtoehdoista keskusteltiin, mutta kesken kauden toisenlaisiin turvallisuutta parantaviin toteutuksiin ei Golf Pirkkalassa ole mahdollisuutta. Pidemmällä tähtäimellä kyseisten väylien väliin voidaan istuttaa esimerkiksi puita ja pensaita ja rakentaa bunkkereita eli tehdä kohdasta pelillisesti hieman epämiellyttävämmän alueen.

Toisinaan pelaajilla on liian kiire lyödä avauksensa, eivätkä kaikki aina varmista, että edellä menevät ovat ehtineet alta pois.

Pirkkalassa on myös toinen riskialtis paikka, missä pitkälyöntisimmät oikaisevat mielellään avauksiaan. Sinnekin on toimitusjohtajan ja kenttämestarin yhteisen neuvottelun tuloksena päätetty kasvattaa kunnon karheikko, joka eliminoi oikaisemisella tavoitellun hyödyn.

Kristiansson tähdentää Golf Pirkkalan tekemistä ratkaisuista huolimatta ennen kaikkea pelaajan omaa vastuuta kentällä.

”Useinhan ei voi tietää, minne pallo lähtee – se on selvä. Mutta jokaisen tulisi huolehtia, ettei mahdollinen harhalyöntikään aiheuta vaaraa muille kentällä oleville henkilöille. Toisinaan pelaajilla on liian kiire lyödä avauksensa, eivätkä kaikki aina varmista, että edellä menevät ovat ehtineet alta pois.”

Samalla hän muistuttaa, että ihmisvahingot golfkentillä ovat äärimmäisen harvinaisia. Tuore tapaus oli Golf Pirkkalassa pian kymmenen vuotta ja kaikkiaan 25 vuotta kenttien toimitusjohtajana työskennelleen Kristianssonin kohdalla ensimmäinen.

”Suomen kentillä pelataan kausittain miljoonia golfkierroksia ja vahinkoja on kuulemma sattunut parin viime vuoden aikana kotimaassa yhden käden sormilla laskettava määrä. Meidän lajimme on yksi turvallisimmista liikuntaharrastuksista”, Kristiansson korostaa.

Tämän vuoden toistaiseksi vakavin golfpallon kotimaassa aiheuttama ihmiseen kohdistunut vahinko on sattunut heinäkuussa Ålands Golfklubbin kentällä.

Lue seuraavaksi: Luetuimmat 2021: ”Pikkuhiljaa mennyt huonompaan suuntaan” – Kenttämestarit penäävät asennemuutosta etiketin noudattamisessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • BeefMaster says:

    Moi,

    Out-tolpat? Eikö joku verkko toimisi paremmin ja suojaisi varmemmin pelaajia? Eikä varmasti liian kallis investointi? Miten vaara-arvioinnit ei ole tällaista huomannut aiemmin?Myöhemmin mahdollisesti bunkkereita jne… miten ihmeessä bunkkerit suojaa pelaajia muiden pelaajien avauksilta? On muuten ylipäätänsä useita kenttiä joissa ns. ”vaaran paikkoja” jotka kyllä ns. vakikävijöiden tiedossa, mutta kuinka muut satunnaiset kävijät? Leikitäänkö tässä taas niin kauan kunnes sattuu jotain vielä vakavampaa? Tehdäänkö kentillä vaara-arviointeja vai mennäänkö ns. omilla arvioinneilla?

  • Monty Mole says:

    Juu, kun lyönti lähtee lapasesta, ei auta sen enempää out-tolpat kuin bunkkeritkaan. Ei liene kuitenkaan golfkenttää, jossa ei olisi vieretysten vastakkain pelattavia väyliä. Pitäisikö kaikki tällaiset väylät erottaa toisistaan out-tolpilla? Tai bunkkereilla tai verkoilla? Mielestäni ei. Kuten tj itse toteaa, tapaus oli hänelle kaikkiaan 25 vuotta kenttien toimitusjohtajana työskennelleenå ensimmäinen. Golf-kentällä liikkumiseen sisältyy riski, ja mieluummin itse näkisin fore-huutojen ja tarkkavaisuuden merkityksen korostamista tiedetyillä ”vaaran paikoilla”.