23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Luetuimmat 2021: ”Pikkuhiljaa mennyt huonompaan suuntaan” – Kenttämestarit penäävät asennemuutosta etiketin noudattamisessa

Golfkentänhoitajat eivät ole liikkuvia maalitauluja. Jokaisen työntekijän olisi voitava tuntea olonsa turvalliseksi kentällä. Kuva: 123rtf

Loppuvuodesta toimituskin hiljentyy joulun viettoon. Tuttuun tapaan julkaisemme uudestaan vuoden luetuimpia artikkeleita.

Golfin harrastajat ja kentänhoitajat tietävät, että golfkenttä on turvallinen paikka, jos vain kaikki siellä liikkuvat noudattavat yhteisiä sääntöjä.

Suomen golfkentänhoitajien yhdistyksen (FGA) hallituksen puheenjohtaja Janne Lehto kantaa kuitenkin huolta etiketin kunnioittamisen ”rapautumisesta”. Lehto ei näe, että ongelma nivoutuisi nopeasti kasvaneisiin pelaajamääriin. Hän on pikemminkin sitä mieltä, että asiat ovat menneet pikkuhiljaa huonompaan suuntaan.

”Onhan jokaiselle golfia pelaavalle lajin etiketti tuttu, mutta jotain tässä on vähitellen tapahtunut. Näkisin, että kyse on yleisestä asenteesta, ja kyllä se minua huolestuttaa”, leipätyönään kirkkonummelaisen Hirsala Golfin kenttämestarina toimiva Lehto sanoo.

Hän kertoo esimerkin toistuvasta tilanteesta, jossa pelaaja lyö pallon väylää pituussuunnassa leikkaavan kentänhoitajan ohi, jolloin vaara osua koneen päällä olevaan henkilöön on ilmeisen suuri. Myös viheriöitä leikkaavat kentänhoitajat altistuvat tämän tästä osumille, kun pelaajat eivät aina malta odottaa työn valmistumista.

”Tunnen lukusia tapauksia, missä pallo on pudonnut griinillä kentänhoitajan viereen. Pahimmillaan edessä voisi olla sairaalareissu, mutta tietooni ei onneksi ole tullut näin vakavia onnettomuuksia.”

Pienikin pomppu tekee kipeää

Edustamansa järjestön puheenjohtajana Lehto saa tasaisesti kuulla kollegoiltaan erilaisista läheltä piti -tilanteista. Ne ovat usein edellä mainittujen kaltaisia tilanteita, joissa on pitkälti onnesta ja sattumuksesta kiinni, että henkilövahingoilta on vältytty tai ne ovat olleet korkeintaan lieviä.

”Vaikka palloa ei lyötäisi suurella voimalla, niin jo pienikin pomppu voi tehdä kipeää, kun se kopsahtaa kehossa arkaan paikkaan. Ja kyllä siitä poikkeuksetta mustelman saa.”

Lehto ei erittele pelaajaryhmiä, jotka vaaratilanteita ja vahinkoja aiheuttavat. Hänen mielestään heitä löytyy jokaisesta ikäluokasta sukupuoleen, golfkokemukseen ja pelitaitoon katsomatta. Samalla tavalla asian näkee Hollolassa sijaitsevan Messilä Golfin kenttämestari Marko Suokas.

Mene sinä tuonne viheriölle seisomaan, niin minä käyn lyömässä pallon lyöntipaikalta.

”Ihan kaikenlaiset pelaajat laiminlyövät etikettiä. Ehkä nämä epäkohdat tulivat viime vuonna tavallista selkeämmin esille. Kun kenttä on täynnä, pelaajalle tulee helposti vaikutelma kiireestä. Sitten halutaan alta pois vaikka kentänhoitajan turvallisuuden kustannuksella.”

Kaikkea ei voi laittaa kiireen piikkiin. Vaaratilanteita kenttämestareiden mukaan syntyy vaikka kentällä olisi hiljaisempaakin. Tämä tapaus sattui Messilässä ihan rauhallisena pelipäivänä:

Lyöntijäljet pitäisi muistaa paikata silloinkin kun harmittaa. Kuva: 123rtf

”Sain toissa vuonna pallon par-kolmosen griinillä ilmassa jalkojeni juureen. Kävin sanomassa pelaajalle, ’mitä jos vaihdettaisiin roolia. Mene sinä tuonne viheriölle seisomaan, niin minä käyn lyömässä pallon lyöntipaikalta.’ Se oli hänen mielestään ’h—vetin huono ajatus’”, Suokas kertoo.

Suokas sanoo, että vaaratilanteita on pyritty Messilässä ennaltaehkäisemään hoitamalla aamulla alta pois ensin sellaiset väylät, viheriöt ja alueet, joilla vahingon mahdollisuus on tavallista suurempi.

”Meillä on tehokkain työaika aamukuuden ja keskipäivän välillä. Sen jälkeen työtehtävät junaillaan sillä tavalla, että niitä voisi mahdollisimman turvallisesti suorittaa.”

Golfautolla viheriön ja bunkkerin välistä

Lehto huomauttaa, että kehitys kentän kunnon huolehtimisesta on edennyt samaan suuntaan kentänhoitajien turvallisuuden kunnioittamisen kanssa.

”Hirmuisesti jää irti lyötyjä turpeita ja pallon alastulojälkiä paikkaamatta. Myös bunkkereiden haravoinnin kanssa olisi rutkasti parantamisen varaa. Oma lukunsa on kulkemiset oikoreiteillä. Jotkut menevät nykyään viheriöiden ja bunkkereiden välistä jopa golfautoilla”, hän kertoo huokaillen.

Uudet pelaajat saavat nykyään huomattavasti nopeammin green cardin kuin aiemmin oli tapana. Tämä on Lehdon mielestä kannatettava asia, mutta hän pohtii, jääkö lyhyellä kurssilla etiketin opettaminen sittenkin liian pintapuoliseksi.

”Sitäkin olen miettinyt, lieneekö kenttien omistuskulttuurin muutoksella vaikutusta asiaan. En joka tapauksessa ole varsinaisen paikan päällä tapahtuvan kaitsemisen ja kentänvalvojien kannalla. Nämä asiat olisi ihan jokaisen itse käsitettävä. Asennekysymys”, Lehto korostaa.

artikkeli julkaistu 29.4.2021

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (21 kpl)

    golftintti says:

    ”Onhan jokaiselle golfia pelaavalle lajin etiketti tuttu, mutta jotain tässä on vähitellen tapahtunut. Näkisin, että kyse on yleisestä asenteesta, ja kyllä se minua huolestuttaa”
    — päivässä golfariksi!–
    ”Kurssi aloitetaan kotona tehtävällä itseopiskelupaketilla. Helppolukuisella materiaalilla voit harjoitella jo etukäteen omatoimisesti sääntöjä, swingiä ja golfetikettiä”.

    Palmerin Arska says:

    Kentänhoitaja leikkaa griiniä ja joku lyö griinille pallon niin ei ole etikettivika vaan vika on korvienvälissä siten että ainoa vaihtoehto on oikeanlainen lääkitys ja pelikielto. Korjaamattomat divotit on ainakin Linna golfin kentällä vieraspelaajien jättämiä,(eniten korjaamattomia divoja mitä olen ikinään nähnyt pelaamillani kentällä ja päivittäin) tuli havaittua tuo viime kesänä. Korjasin niitä tuhansia kauden aikana. Taitaa olla jokakentällä sama eli divotit jää korjaamatta usein vierailta. Antakaa varoituksia/ pelikieltoa etiketin rikkojille niin johan loppuu apinointi. Rikkeen jälkeen poisto kentältä ja ilmoitus kotiseuraan jos vieras kyseessä. Muita avautumisia odotellessa.

    klubituuppari says:

    Ei ole tuttu eikä ole vähitellen tapahtunut.
    Etikettiin kuuluu esim. jälkien korjaaminen, muiden pelaajien huomioiminen, pelivauhti/ohittamiset, jne. Nuo ovat menneet huonompaan suuntaan vuosia, myös kokeneempien pelaajien parissa.

    Downhill says:

    Noista divoteistahan oli tehty ihan tutkimustakin jonka mukaan eniten paikkaamattomia jälkiä jää ihan omilta jäseniltä. Ja empiirisen kokemuksen mukaan voin vahvistaa tuon havainnon.

    Sami Hirvelä says:

    Jokainen kun tekisi vähän, niin lopputulos olisi paljon parempi. Itse olen ottanut tavaksi korjailla griiniltä aina pari-kolme matkalleni osuvaa alastulojälkeä ja teen tämän ihan kaikilla kentillä missä pelaan. Ei vie aikaa juuri itseltäni eikä yhtään pelikavereiltani.

    Downhill says:

    Jokainen kun hoitaisi oman divottinsa niin homma menisi niinkuin kuuluu. Periaate että jokainen hoitaa 2-3 jälkeä kuulostaa noiden idioottien korvaan että ”hyvä, nyt on sovittu käytäntö että muut paikkaa meidänkin jäljet”…

    Tiiboxi says:

    Eiköhän tässä näy erityisesti tuo kuinka golfkurssit ovat monessa paikkaa nykyisin kolmen tunnin rahastuksia ilman mitään teoria- tai pelikokeita. Tuossa ajassa ei ehdi grippiä ja perusswingiä kummempaa opettamaan ja lopputuloksena juuri kuvatunlainen toikkarointi kentällä ja heikko osaaminen joka suhteessa.

    Nythän saa jo green cardin nettikurssina ilman mitään opetusta ja sieltä vasta todellisia osaajia sitten tuleekin kentille.

    oka says:

    Ei omien jälkien korjaaminen ole ainoa asia, mikä muuttuu kun golfin suosio nousee ja pelaamisen kynnys alenee. Lisäksi peräänkuulutetaan rentouttta, helppoutta ja väljää etikettiä. Pelaamaan tullaan urheilushortseissa niin että kulkuset näkyy, säännöistä eikä pelaamisen sujuvuudesta ei tietoakaan.

    Eikä siinä mitään jos kenttä haluaa tälläiseksi profiloitua, näinhän esim UK ssa ja jenkeissä toimitaan, kenttiä löytyy joka profiiliin. Jossain ollaan tosi tarkkoja ja jossain mennään miten huvittaa. Näissä maissa pitkä kulttuuri, ja rentoutta kyllä löytyy, vaikka kunnioitetaan peliä ja kenttää. Mielenkiintoista nähdä kuinka Suomessa tulevaisuudessa, uskon että vastaavaa kehitystä tulee täälläkin, vaikka tasapäistämisessä olemme mestareita. Luulisi molemmille olevan kysyntää.

    Kontos says:

    Nykyään näyttää siltä, että kentillä ei ole minkäänlaista etikettitietoutta. Divotteja ja alastulojälkiä paikkaamatta, bunkkerit haravoidaan miten sattuu, jos ollenkaan. Onko kaikilla niin perk…llinen kiire, vai miten niin yksinkertaisia jutskia ei viitsi tehdä? Lisäksi itseäni nyppii griinin ja esteen välistä kärryä vetävät golfariksi itseään tituleeraavat pelurit. Polkuhan siihen syntyy, kun muutama siitä tallaa. Tsippaile siitä sitten kaljulta pinnalta☹️. Pukeutukoon kukin siististi kentällä miten haluaa, mutta kunniioitetaan kenttää ja pelikavereita, ja nautitaan upeasta pelistä.

    Ãrjy says:

    Kiersin nyt illansuussa kotikenttäni. Valtaosa päivän pelaajista näytti olevan omaa väkeä. Pelasimme kolmen ryhmässä, joten saimme liikkua kaikessa rauhassa. Päätin harrastaa griinien alastulojälkien paikkaamista. Yhtään griiniä en kiertänyt kokonaan, mutta normaalia laajemmin kaarroksin kuitenkin. Pienin korjaamani jälkimäärä oli 2, keskimäärin ehkä 5 ja suurin yli 10. Oma peli ei ole oikein kuosissa ja omia kunnon griiniosumia tuli 3/18.

    Mr.Tilteist says:

    Hyvä kun asia otetaan esiin,oman käsityksen mukaan osa kentällä liikkujista on …asiakkaita…jotka maksaa jotenkin pelaamisensa ja siten olettavat ,että …joku….korjaa heidän jälkensä,koska eihän maksava asiakas semmoiseen ala?! Kun ei ole ns penniäkään kiinni missään ,ei ole niin väliä mitä jälkeensä jättää. Yksi huomio jonka olen tehnyt ,on divottien korjaus märällä kelillä,silloinhan on kaikkein suurin työ pysyä itse kuivana ja mikään ei oikein toimi ,niin miksi silloin jotain divottia lähtisi hakemaan ja kuraamaan kädet?!! Näitä tapahtuu todellakin liian usein ,sen olen havainnut Mutta kun seuraa erään PKS seuran kurssitiheyttä ,ei ole mikään ihme ,että tämmöiseen ”pikkujuttuun”(etiketti) ei ehditä kiinnittää huomiota ,kun ei oikein mihinkään muuhunkaan,kurssilaiset saa lahjaksi jokin mailan ja siinäpä se onkin,MUTTA seura saa hyvin tuloja ja se on tärkeintä,ei mikään muu! Sitten ihmetellään kun kenttä seisoo ja pallot lähtee mihin sattuu jne…..golf on kuitenkin niin salonkikelpoinen laji ,että se houkuttaa oikeisemaan ,jotta voi sanoa…mullakin on green gard……

    PiisamiGolf says:

    Divotteja on omallakin kentällä, mutta ehkä normaali määrä.
    Ikävä havainto on, että joillakin ei ole malttia odottaa tiipaikkkaa, jossa on roskis, vaan jätetään se tölkki siihen penkille. Taitaa olla samaa porukkaa kuin ne, jotka eivät koskaan esim. pikaroukaravintoloissa palauta tarjottimia niille varattuihin paikkoihin.

    bogiman says:

    Tämän kaiken saa ottaa kontolleen ne,jotka ovat greencard kokeen muuttaneet pelkäksi rahastukseksi.
    Olen pelannut muutamien aloittelevien pelaajien kanssa joilla ei ole säännöistä,tai etiketistä juurikaan
    tietoa.Niin makaa,kuin petaa…

    Pekka Pelimies says:

    Lukeeko nämä uusimmat pelaajat näitä artikkeleja? Ovatko he oikeastaan kiinnostuneetkaan muusta, kuin pallon lyömisestä?

    Pekka Pelimies says:

    Kentänhoitajien työ on haastava jo ilman pelaajien aiheuttamaa tuskin tahallista vaan tahatonta, ajattelematonta käyttäytymistä.

    Kenttien valvontaa tulisi tehostaa. Lukutaidottomien pelaajien auditiivinen opastaminen mennee todennäköisemmin perille, jos toimistolla mainitaan kenttätyössä olijoista, muistutetaan alastuli- ja lyöntijäljistä. Jos startteri tai valvoja vielä muistuttaa pelinsä aloittajia ykkösen tiillä ja väijyy toimintaa muuallakin kentän alueella, niin tuskin kukaan on niin luupää, ettei ainakin omia jälkiään korjaisi niistä huomautettaessa. Seurojen tulisi vaalia erityisesti golfkäytöksen niitä puolia, joilla on merkitystä peliturvallisuuteen sekä kentänhoidon työturvallisuuteen, heidän työn sekä kanssapelaajien arvostamiseen sekä pelinautinnon ja -olosuhteiden säilymiseen myös myöhemmällä lähtöajalla startanneille samanlaisena tai parempana, kuin se itsellä oli.

    klubituuppari says:

    Fakta on, että ongelma ei koske vain uusia pelaajia, jotka toki opettelevat lajia ml etikettiä.
    Ongelma koskee myös pidempään pelanneita ml kokeneempia pelaajia. Otetaan esim. joku par 5 jossa lippu on griinin takaosassa, ihan sama minkä tason pelaajia kentällä on griinin etuosassa on lukemattomia korjaamattomia alastulojälkiä.
    Oksettavinta on, että muiden pelaajien huomioiminen on rapautumassa. Hiljaa oleminen, liikkuminen, jne lyönnin aikana sekä erityisesti valmius suoritukseen kun on oma vuoro.

    Nullzwei says:

    Täytyy olla todella hyviä nettikursseja jos osuu säännöllisesti viheriöön kaarella josta tulee jälki. Omin silmin havaittuna aloittelijat kyllä ovat riemuissaan paikkaamaassa griiniä sen harvan kerran kun osuu. Olen samaa mieltä ylläolevien kirjoittajien kanssa että tämä ongelma osuu ennemmin valikoituun joukkoon pitempään pelanneita.

    kuukkeli says:

    Kenttähenkilökunnan turvallisuudesta puhuttaessa olen vuosia ihmetellyt sitä, eikö työntekijöillä ole mitään työturvallisuusvälineitä. Koskeeko mikään työsuojelulaki golfkentän työntekijöitä?
    Luulisin, että pyöräkypärä olisi ihan riittävä pallon alastulon iskun vaimentamiseen. Sehän on putoava pallo.
    Kukaan tuskin lyö palloa, kun teeboksin edessä on työntekijä.
    Eikä nyt pidä vetää hernettä nenään ettenkö pitäisi lyöntikieltoa hyvänä – mutta onnettomuuksilta voi myös suojautua.