Useat LIV-pelaajat haastaneet PGA Tourin oikeuteen – joukossa Mickelson ja DeChambeau - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Useat LIV-pelaajat haastaneet PGA Tourin oikeuteen – joukossa Mickelson ja DeChambeau

Bryson DeChambeau on yksi PGA Tourin oikeuteen haastaneista LIV Golfin pelaajista. Kuva: Getty Images

Hyllytyksen väliaikainen purku avaisi joillekin pelaajille mahdollisuuden osallistua ensi viikolla alkaviin PGA Tourin playoffeihin.

Phil Mickelson ja Bryson DeChambeau ovat niiden 11 pelaajan joukossa, jotka ovat nostaneet PGA Touria vastaan kanteen Kalifornian pohjoisessa piirikunnassa. He väittävät, että kiertue on rikkonut kilpailulainsäädäntöä. Asia ilmenee Wall Street Journal -lehdessä olleessa uutisessa.

”PGA Tourin laiton strategia on ollut sekä haitallinen pelaajille että onnistunut uhkaamaan LIV Golf -kiertueen lupaavaa lanseerausta.”

”Kiertue muutti vakiintunutta monopoliasemaansa muun muassa pelaajarajoituksilla, jotka estävät pelaajilta mahdollisuuden myydä palveluitaan muille tahoille. Se on määrännyt pelaajille pitkiä pelikieltoja, koska he vain käyttävät itsenäisinä ammatinharjoittajina oikeuttaan pelata kilpailevan promoottorin tapahtumissa. Kiertue on myös lisännyt uhkauksiaan, jotka kohdistuvat kantajiin ja muihin henkilöihin”, väitettiin 105-sivuisessa kanteessa.

Haastajien listalla ovat Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Talor Gooch, Hudson Swafford, Matt Jones, Abraham Ancer, Carlos Ortiz, Ian Poulter, Pat Perez, Jason Kokrak ja Peter Uihlein. PGA Tour on hyllyttänyt kaikki mainitut pelaajat, koska he ovat kilpailleet LIV Golfin turnauksissa. Kyseiset pelaajat eivät ole luopuneet PGA Tourin jäsenyydestä.

Gooch, Jones ja Swafford tavoittelevat väliaikaista muutosta, joka toteutuessaan avaisi heille mahdollisuuden osallistua ensi viikolla Memphisissä alkaviin FedEx Cupin playoffeihin.

”Kyseessä on yritys hyödyntää PGA Touria mainostamalla itseään. Paluun salliminen tapahtumiimme vaarantaa kiertueen asemaa pelaajiemme, kumppaneidemme ja faniemme kustannuksella”, kerrottiin kiertueen komissaarin Jay Monahanin PGA Tourin pelaajille lähettämässä muistiossa.

”Haluan tehdä tämän selväksi: puolustamme jatkossakin jäseniä, jotka noudattavat sääntöjämme.”

PGA Tour poisti viime viikolla FedEx Cupin pistelistalta LIV Golfin turnauksiin osallistuneet pelaajat. Tällä se halusi varmistaa, etteivät hyllytetyt pelaajat vaikuttaisi negatiivisesti muiden pelaajien turnauskelpoisuuteen ja mahdollisuuteen kilpailla kiertueen pudotuspeleissä.

LIV Golfin tiedottaja otti kantaa tämänhetkiseen tilanteeseen:

”Kanteen nostaneet pelaajat ovat oikeassa haastaessaan PGA Tourin kilpailunvastaiset säännöt ja puolustaakseen oikeuksiaan itsenäisinä ammatinharjoittajina pelata missä ja milloin haluavat. PGA Tour yrittää tukahduttaa kilpailua, vaikka pelaajien pitäisi saada pelata golfia.”

Neljä pelaajaa jätti samanlaisen haasteen heinäkuussa Isossa-Britanniassa. Sillä haettiin DP World Tourin LIV Golf -pelaajille asettaman kieltomääräyksen purkua koskien osallistumista Scottish Openiin. Oikeus otti tapauksen keskeneräisenä käsiteltäväksi, ja haasteen jättäneet pelaajat saivat osallistua Scottish Openiin.

LIV Golfin toimitusjohtaja Greg Norman on aikaisemmin todennut, että sauditaustainen kiertue tukee pelaajiaan taloudellisesti, mikäli he haluavat haastaa PGA Tourin oikeusteitse.

Kanteesta käy myös ilmi, että Phil Mickelsonia ei hyllytetty PGA Tourilta ristiriitaisten kommenttiensa vuoksi vaan siksi, että hän värväsi maaliskuussa 2022 pelaajia LIV Golf -kiertueelle. Mickelson erotettiin kiertueelta väliaikaisesti kahdeksi kuukaudeksi. Hyllytystä jatkettiin maaliskuulle 2023, kun hän osallistui LIV Golfin ensimmäiseen kilpailuun, ja edelleen maaliskuulle 2024, kun Mickelson pelasi toisessa LIV Golfin turnauksessa.

Haasteessa sanotaan, että kiertueen (PGA Tourin) laittoman toiminnan vuoksi Mickelson menetti tuki- ja sponsorisopimuksia.

Lue seuraavaksi: Euroopan Ryder Cup -pomo: ”Tilanne LIV-pelaajien osalta edelleen täysin auki”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

 • Seniorigolfari says:

  Kun on kyse isoista rahoista, riitoja syntyy. Tässä on todella isoista summista kyse.

  Mielestäni PGA ja DP ovat oikeutettuja päättämään, kuka saa pelata heidän kiertueellaan. On kuitenkin väärin, että osallistuminen kielletään sen perusteella, että pelaaja osallistuu myös muiden omistamalle kiertueelle. Paitsi, jos pelaajan kanssa on kirjallisesti sovittu, ettei se käy päinsä. Minulla ei ole tietoa, josko sellainen kielto on PGA:n ja DP:n kanssa tehdyissä pelaajasopimuksissa. Jos on, Michelson kumppaneineen iskevät päätään seinään. Jos ei ole, he todennäköisesti voittavat oikeusjutun kilpilun vapauteen perustuen.

  Olen sitä mieltä, että lähtökohtaisesti pelaajalla tulee olla oikeus pelata kaikilla niillä kiertueilla, joille on saanut määritellyn pelimenestyksen perusteella oikeuden. Jos se on PGA:n ja DP:n kanssa tehdyissä sopimuksissa kielletty, sopimuksia pitää muuttaa.

  Ihmettelen muuten sitä, LIV:n sauditustausta on aiheuttanut golfpiireissä niin paljon näärää. Ilmettelen sitä sen vuoksi, että kun Europea Tourin omistajaksi tuli DP World (Dubai Ports) mekkalaa ei syntynyt. Kiertueen mimi vaihtui mukisematta DP:ksi.Ehkä siksi, ettei DP Worldin mukaantulo merkinnyt kilpailevan tourin perustamista, vaan vain tourin uudelleen nimeämistä,

 • OikeaJuuso says:

  Tässä asiassa kovasti porukat ja instanssit ottavat kantaa, mikä on oikein ja mikä väärin.

  Sanonpa vaan ohjeeksi sen, että me kaikki olemme sitä mitä muualta opimme ja opittuja yhdistelemme. Juuri kellään ei ole juuri yhtään omaa ajatusta, kun oikein teemaa analysoidaan.

  Minä en ainakaan osaa sanoa varmuudella, onko LIV rosvo vai vapauttava haastaja. Jos joku osaakin sanoa, onko aamupuurosi tehty ison jenkkibisneksen omistamista uutisantimista ja niinkö vain luotat sieltä jostain kuulemaasi. Media on yksi merkittävä haara näiden bisneskeisareiden hallintaportfoliota. Sen tiedän kokemuksesta, että Suomen isot mediat ei tee mitään analyysia, luotto läntisen isonveljen mediajätiltä saatuun uutiseen on järkkymätön.

  Eli joku siellä kaukana päättää mitä sinä ajattelet aiheesta.

 • Chip Greenside says:

  Tämä on palkinto PGA-tourille siitä, että ovat tehneet näistä ahneista henkilöistä multimiljonäärejä. Michelsonkin tienaa 50 miljoonaa dollaria vuodessa ja nyt tämä tyyppi on valmis virtsaamaan sen tahon päälle, joka on mahdollistanut tälle tavalliselle tahvolle suunnattoman varallisuuden hankkimisen. En pidä Michelsonia minkään arvoisena ihmisenä. Stensonin ja muutkin luopiot voi liittää samaan joukkoon.

  Sensijaan Tiikeri on kieltäytynyt jopa miljardin allekirjoitusbonuksesta. Arvostan!

 • Range says:

  Hmmm. Jos olet ollut useita vuosia töissä jollain yrityksellä ja omilla ominaisuuksillasi olet tienannut hyvin, ja sitten tulee headhunter ja tarjoaa sinulle huomattavasti parempaa liksaa vähemmällä työllä….. otatko tarjouksen vastaan vai et?

  Eiköhän PGA ole myös saanut aika hyvin tuloja, että muun muassa Mickelson on pelannut PGA-tourilla.

 • tere says:

  Kyllähän PGA TOUR ym. yrittävät suojella omia bisneksiään, moraaliset ihmisoikeuskysymykset ovat kaiketi hyväksi nähty tekosyy. Toinen juttu on, että mikään työnantaja ei salli huippuasiantuntijan, johtajan tms. tekevän samanaikaisesti samoja töitä kilpailijalle; lähtö tulee alta aikayksikössä. Eihän näiltä LIVille menijöitä estetä ammattinsa harjoittamista, vaan rinnakkaisen työn tekeminen.

 • KL1 says:

  Kuka on Jay Monahan?

  Olisi kenties hyvä kertoa missä roolissa jonkin muistion pelaajille lähettänyt henkilö toimii, kun muistettiin kuitenkin kertoa Greg Normanin virka.

 • Mr.Tilteist says:

  Ahneita pelaajia vai jokin muu?! Nyt on joka Golfsysteemissä ”asiantuntijoiden” mielipiteitä siitä, kuinka ahneita pelaajat on. Mutta onko PGA yhtään se parempi? aijemmin tuolla nostettiin esiin ,myös se seikka ,että onhan PGA myös jotain tienannut kun nuo ”ahneet” on turnauksissa pelanneet. Kyllä se niin on ,että juurikin näitä pelimiehiä yleisö menee katsomaan ja maksaa lippunsa ja muut maksut ,jotka on suht ”hyvät” kun tähtiä vilsee kentällä. Tilanne on sama kun jossain naisten jääkiekossa, eipä siellä ole katsojia =rahaa ,kun pelin taso on mitä on ja siitähän seuraa ulinaa ,kun miehet saa aina isompia palkkoja ja palkintoja.Tähtiä porukka menee katsomaan ja heidän draivejaan yms ja maksaa siitä ja näistä tuloista saa kukin omansa ,niin pelaajat kun organisaatiokin Minun käsityksen mukaan
  PGA ei halua päästää näitä kultapossujaan pois toiselle kiertueelle ,koska PGA:n tulot myös laskee. Pelatkoon golfia siellä missä on mahdollisuus ja siitä maksetaan ja sillä hyvä, orjasopimusten aika ei ole enää 2022 vuonna ja se ,muka likainen raha on monessa muussakin mukana ,mutta ei nosteta näin esiin,kun kaikilla on siellä asiat hyvin ja hyvä olla