23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Draivien keskimitat nousseet isoilla kiertueilla vain marginaalisesti 13 vuoden aikana

Ladies European Tourilla ja Web.com Tourilla kehitys on kääntynyt viimevuosina jopa laskusuuntaiseksi.

R&A ja USGA ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka mukaan kiertuepelaajien avauslyönnit ovat kasvaneet varsin maltillisesti sitten vuoden 2003.

Tarkastelun kohteena oli seitsemän ammattilaiskiertuetta ja kaikkiaan 285 000 draivia vuotta kohden. Viidellä kiertueella draivien keskimääräinen pituus kasvoi noin 1,2 prosenttia (0,18 metriä/vuosi), kun taas kahdella muulla kiertueella kirjattiin noin 1,5 prosentin kasvu.

Tutkimuksen mukaan Euroopan kiertueen ja PGA Tourin kymmenen lyhytlyöntisintä draivaajaa jäävät keskimitasta kuusi prosenttia. Listan toisessa päässä, kymmenen pisimmän draivaajan lyöntimitat ovat puolestaan seitsemän prosenttia keskiarvon yläpuolella.

”On tärkeää, että pystymme tarjoamaan luotettavaa dataa ja faktaa draivien pituuksista. Se on vuodesta toiseen yksi lajin merkittävimmistä puheenaiheista. Tällaiset tutkimukset karsivat myös aiheeseen liittyvät tarpeettomat spekulaatiot ja olettamukset”, R&A:n pääjohtaja Martin Slumbers sanoi.

Vaikka kasvu mainitulla ajanjaksolla on jäänyt vähäiseksi, näkyy viimevuosien tilastoissa hieman selkeämpää edistystä draivien pituuksissa. Vuonna 2016 kaikkiaan 27 pelaajan keskiarvo ylitti PGA Tourilla maagisen 300 jaardin rajan. Vertailun vuoksi, kaudella 2003 tähän pystyi vain yhdeksän pelaajaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös pallon laukaisuolosuhteita. Sen lopputulemana mailanpään nopeus, laukaisukulma, pallon nopeus ja backspinni ovat pysyneet ”suhteellisen vakaina” vuodesta 2007 lähtien.

Raportin mukaan Euroopan kiertueen pelaajista 96 prosenttia käytti viime vuonna draiveria tutkimuksen mittausrei’illä. PGA Tourilla luku oli prosentin verran pienempi. Yhdysvaltain kiertueen pituuskeskiarvo oli 266,6 metriä, ET:llä jäätiin tästä 3,3 metrin päähän.

Tilastoista paljastuu, että vuoteen 2003 verrattuna prosentuaalisesti samansuuruinen määrä ET:n ja PGA Tourin pelaajia voidaan luokitella kilpakumppaneihinsa nähden pitkä- tai lyhytlyöntisiksi. Kymmenen lyhytlyöntisintä pelaajaa jäi kiertuiden keskiarvopituudesta noin kuusi prosenttia ja vastaavasti kymmenen pitkälyöntisintä ylitti keskiarvolyöjien pituudet seitsemällä prosentilla.

Mielenkiintoista on, että sekä naisten Euroopan kiertueella että Web.com Tourilla draivien keskiarvopituudet laskivat viime vuonna toista vuotta peräkkäin.

Satunnaisesti valittujen miesharrastajien draivien keskipituus Isossa-Britanniassa oli 194,8 metriä. Lukema on kasvanut 21 vuoden aikana 11,9 metriä. Tämä selittyy draiverin käytön yleistymisellä (ja teknologian kehityksellä) etenkin isotasoituksellisten pelaajien keskuudessa. Naispelaajien draivien keskiarvomitaksi saatiin 133,5 metriä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje