11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Troonin Openiin 30 % enemmän lippuja kuin edellisellä kerralla, mutta LIV-pomolle ei kutsua heru

Royal Troon isännöi The Openia kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kuva: Getty Images

Royal Troonin lehtereille kokoontuu heinäkuussa kaikkien aikojen kolmanneksi suurin Open-yleisö.

LIV Golfin toimitusjohtaja Greg Norman ei tunnu nauttivan isoa arvostusta R&A:n piirissä. The Openia organisoiva lajin kattojärjestö piti hiljattain major-kilpailun lehdistötilaisuuden, jossa paikalla ollut toimittaja tiedusteli, onko Norman mahdollisesti hankkinut lipun heinäkuussa Royal Troonissa pelattavaan maailman vanhimpaan major-kilpailuun.

”Ei siellä G.Normanin nimeä mielestäni ole, ja jos olisi, joku olisi varmasti kertonut sen minulle. Joitain lippuja palautuu vielä uudelleen myyntiin ja myös VIP-lippuja on yhä myytävänä”, R&A:n viestintäjohtaja Mike Woodcock totesi ironisesti.

Vastauksesta voi tulkita, ettei Norman ole 152. Openin kutsuvieraiden joukossa.

Lajin entiset tähdet ja merkkihenkilöt saavat normaalisti kutsun tai vapaan pääsyn tulla seuraamaan majoreiden ja Ryder Cupin kaltaisia huipputurnauksia, mutta Normanin kohdalla on tältä osin ollut viime aikoina nihkeämpää.

Normanilla on sentään pari kanavaa, josta hän mahdollisesti voisi tikettinsä The Openiin vielä ostaa.

Vaikka Augusta National Golf Club lähetti muutamille LIVin johtajistoon kuuluvalle henkilölle kutsun huhtikuussa käytyyn Masters Tournamentiin, Norman ei ollut kutsuttujen listalla.

LIV Golfin toimitusjohtaja Greg Norman ei ole toivottu vieras Troonissa. Kuva: Getty Images

Normanilla on sentään pari kanavaa, josta hän mahdollisesti voisi tikettinsä The Openiin vielä ostaa, mutta Augusta National ei suonut australialaiselle tätäkään mahdollisuutta. Lopulta hän joutui hankkimaan lippunsa Mastersiin välikäden kautta. Norman postasi sosiaalisessa mediassa tunnelmiaan Augustassa, ja kommenttiensa perusteella hän vaikutti saaneen Masters-yleisöltä sankarillisen vastaanoton.

Norman, 69, on ollut kiistanalainen hahmo sauditaustaisen LIV Golfin perustamisesta lähtien, eikä häntä kutsuttu myöskään vuoden 2023 Mastersiin. Augusta Nationalin puheenjohtaja Fred Ridley sanoi tuolloin, ettei halunnut Normanin häiritsevän turnausta.

Loistavan uran pelannut Norman voitti The Openin vuosina 1986 ja 1993. Lähellä oli voitto myös Royal Troonissa vuonna 1989, jolloin Mark Calcavecchia veti uusinnassa pidemmän korren. Norman saavutti pääkiertueilla kaikkiaan 34 ykköstilaa, ja oli maailmanlistan ykkösenä 331 viikkoa.

Neljännesmiljoona katsojaa

On Norman heinäkuussa The Openin lehtereillä tai ei, Royal Troonissa tullaan kokemaan melkoinen yleisöryntäys. R&A odottaa paikalle 250 000 katsojaa, mikä tarkoittaisi kaikkien aikojen kolmanneksi suurinta yleisömäärää The Openin historiassa. Lisäys on huomattava verrattuna vuonna 2016 Royal Troonissa pelattuun The Openiin. Kahdeksan vuotta sitten 173 000 katsojaa todisti, miten Ruotsin Henrik Stenson saavutti ensimmäisenä pohjoismaalaisena miesten major-tittelin.

The Openin katsojamäärät ovat muihin majoreihin nähden korkeita.

Troonissa pystytettiin huhtikuun lopussa täyttä päätä 18. reiän isoa katsomoa. Kuva: Getty Images

Royal Troonissa on tehty paljon töitä, jotta noin 80 000 katsojaa suurempi yleisömassa pääsee liikkumaan kentän alueella joustavasti. Lisäksi on laajennettu sekä katsomoalueita että katsomoita.

Ennätysyleisö, 290 000, on peräisin St Andrewsista, vuoden 2022 kilpailusta. Viime vuonna Royal Liverpoolissa Euroopan ainoaa miesten majoria seurasi reilut 260 000 katsojaa.

The Openin katsojamäärät ovat muihin majoreihin nähden korkeita. Mastersissa yleisöä on vuotuisesti noin 180 000 ja U.S. Openissa määrä liikuskelee normaalisti 200 000 molemmin puolin. PGA Championship osuu edellisen kanssa samoihin lukemiin, joskin viime vuonna Oak Hill Country Clubilla kilpailua seurasi 225 000 katsojaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

  Näprääjä says:

  Ridleyn aika onkin jo vähissä. Vaihdetaanko jo tällä kaudella?

  Oldman says:

  Miksi golfin kilpailutoiminnan vihollinen pitäisi kutsua paikalle. Golf hyötyy, kun kaikilla on mahdollisuus päästä maailman huipulle voittamalla ei sopimuksilla. LIV on edelleen vain hyvien pelaajien näytösotteluja, joissa tarjotaan myös hyvät palkkiot. Samoojan talous on nyt turvattu, joka on hieno asia. Valitettavasti Samoojakin saa näkyvyyttä vain dollareissa ei pelillisistä taidoistaan.

   attaboy says:

   Ehdottomasti samaa mieltä.

   Kiertuepamppu, joka

   – ansaitsee enemmän kuin yhtä lukuun ottamatta kaikki pelaajansa
   – estää pelaajiaan harjoittamasta elinkeinoaan
   – estää pelaajiaan pelaamasta golfkilpailuissa
   – estää pelaajiaan käyttämästä mediaoikeuksiaan
   – saalistaa muiden kiertueiden parhaat pelaajat
   – saalistaa parhaat amatööripelaajat
   – muuttaa pelaajien ranking-järjestelmää oman kiertueen eduksi ja muiden kiertueiden vahingoksi
   – muodostaa vertikaalikartelleja mm. golfkilpailujen rakentamisessa ja televisioinnissa
   – ryöstörahastaa yhteistyökumppaninsa
   – estää uusia kilpailijoita tulemasta markkinoille
   ja samalla
   – karkottaa kilpagolfista kymmeniä miljoonia katsojia

   syyllistyy kiistatta työntekijöidensä ja asiakkaidensa häikäilemättömään hyväksikäyttöön, määräävän markkina-aseman törkeään väärinkäyttöön ja vapaan kilpailun estämiseen – ja on siten kilpailutoiminnan pahin vihollinen.

   Kyllä Jay Monahan ansaitsee viipymättä elinikäisen porttikiellon kaikkiin golftapahtumiin ja -järjestöihin.

  Chip Greenside says:

  Sen, että Normania ei ole kutsuttu seuraamaan The Openia johtanee Ripleyn eroon?!

  Sen, että Normania ei ole kutsuttu seuraamaan The Openia, pitäisi johtaa siihen, että Jay Monahan ansaitsee viipymättä elinikäisen porttikiellon kaikkiin golftapahtumiin ja -järjestöihin?!

  Palmerin Arska says:

  Hyvä ettei parhaat ole niin ahneita että menisivät pelaileen ammatikseen klubikisoja liville
  (yhteislähtö). Norman pitäköön tunkkinsa ja pysy äijä kaukana oikeista kisoista.

  aki.hopea@timanttiset.fi says:

  Ompa golfpiireissä kateutta.