11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Maratonfittauksessa harrastajalle räätälöidään tour-pelaajan välineet

Vili-Jesper Koivula vannoo golfmailojen hankinnassa fittaamiseen nimeen.

Useamman päivän kestävässä fittauksessa jokaisen mailan kaikki yksityiskohdat katsotaan pelaajalle sopiviksi.

Joskus jokin onnettomampi tapahtuma voi poikia hyvää. Näin kävi Vili-Jesper Koivulalle, joka työskenteli viime syksynä konkurssiin menneessä Golf Skyssa Tampereella. Golfiin ja golfvälineisiin palavasti suhtautuva Koivula halusi jatkaa golfalalla. Nopealla aikataululla hän perusti veljensä kanssa Golfproffa -nimeä kantavan yrityksen, jossa he halusivat keskittyä ennen muuta mailojen fittaamiseen.

Toki liikkeestä saa golfvälineitä tiitikuista sähkökärryihin, mutta jo aiemmassa työpaikassaan Koivulan erikoisalaa oli mailojen räätälöinti. Perinteisesti mailojen fittauspalvelu on tarkoittanut tunnin mittaisia sessioita, joiden jälkeen pelaaja tietää millainen väline sopii hänelle parhaiten. Ammattilaispelaajilla mailojen fittaaminen on huomattavasti tarkempaa touhua, ja Koivula halusi tuoda samanlaisen palvelun kaikkien saataville.

Monihan käy prolla vaikkapa kerran viikossa. Me tehdään sitä samaa välineiden puolella.

Syntyi niin sanottu maratonfittaus, joka nimensä mukaisesti kestää useamman tunnin ajan. Koko setin räätälöiminen putterista draiveriin kestää arviolta 10–20 tuntia. Fittaushetket ovat jaoteltu monen päivän ajalle. Pelaajan aikataulusta riippuen koko fittaus voidaan sovittaa muutamalle päivälle viikon sisään tai vaikka kuukauden ajalle.

”Käytännössä haemme pelaajalle täydelliset mailat pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Hiotaan jokainen detalji pelaajalle sopivaksi mailan gripistä, pituudesta, lie -ja loft-kulmista ja lapamallista lähtien. Kaikki speksit katsotaan yksittäin läpi, eikä tehdä sellaista yleismaailmallista fittausta”, Koivula kiteyttää.

Useille golfin harrastajille normaali tunnin pituinen fittaustuokio on riittävä aika saada jokin maila ainakin hyvin lähelle sopivaa. Se on toistaiseksi Koivulallakin käytetympi fittauspalvelu. Pidemmässä räätälöinnissä mikään ei jää sattuman varaan.

”Suomessa tällaista palvelua ei ole ollut saatavilla. Maailmalla näitä tietenkin on. Tämä on tarkoitettu heille, jotka haluavat välineiden olevan viimeistä piirtoa myöten täydelliset samaan tapaan kuin tour-pelaajilla. Eli välineistä on mahdollista saada kaikki hyöty irti.”

Tuloksellisesti parempaa peliä

Koivulalla on esimerkiksi draivereihin saatavilla sata erilaista vartta, joten erikoisemmatkin tarpeet pystytään toteuttamaan. Varsien kattavasta valikoimasta voi löytää vaikkapa nykyiseen draiveriin paremmin sopivan varren. Draivereiden kohdalla lapoihin pystyy mallin mukaan säätämään painotuksia.

Harrastajat eivät välttämättä vaadi mailoiltaan samoja ominaisuuksia kuin maailman huippupelaajat. Luonnollisesti taitotasokaan ei anna mahdollisuutta toteuttaa samanlaisia lyöntejä tai lyödä avauslyöntejä yhtä pitkälle kuin ammattilaiset. Miten harrastaja siten hyötyy prikulleen fitattavista mailoista?

”Käytämme strokes gained -ajattelutapaa. Eli välineiden avulla saadaan lyöntejä pois tuloksesta. Pelaaja saa täydellisen luottamuksen mailoihinsa, että siltä puolelta ei anneta yhtään tasoitusta. Pelaajalla on tiedossa, mitä jokainen maila tekee missäkin tilanteessa.”

Koivulan aisaparina uudessa yrityksessä on oma veli Max (oik.).

Maratonfittauksessa ei ole tarkoitus viedä pelaajaa fyysisesti äärirajoille. Siitä syystä fittauskerrat on jaoteltu useammalle päivälle. Koivula kertoo huomaavansa nopeasti, kun pelaaja väsyy ja silloin lyömistä ei kannata enää räätälöintimielessä jatkaa, koska hyödyllistä dataa ei tahdo enää tulla.

”Monihan käy prolla vaikkapa kerran viikossa. Me tehdään sitä samaa välineiden puolella”, Koivula kuvailee.

Mailat fitattuna vai verkkokaupasta?

Golfvälineiden saatavuus verkkokaupoista on runsasta. Nettikauppoja voi helposti kahlata päiväkaupalla mailoja etsiessä. Koivulan ammatti on räätälöidä mailoja, joten hän ei voi omien sanojensa mukaan ymmärtää, miksi joku hankkisi mailat fittaamatta.

”Loppupeleissä tulee halvemmaksi fitata itselleen sopivat mailat kuin ostaa nettikaupoista uusia, kun edellinen ei sopinutkaan itselle. Toki tein tätä samaa joskus ja huomasin, ettei se ole lompakolle kannattavaa.”

”Jos on mahdollisuus ostaa mittatilattu puku samaan hintaan kuin toinen puku jostain myymälän hyllystä, niin aina kannattaa ottaa se räätälöity. Se on silloin sopivampi”, Koivula vertailee.

Golfproffan pääkallopaikka on Nokialla, josta löytyy myymälä ja fittausstudio. Kesäisin mailamitoituksia tehdään myös Nokia River Golfissa. Näin ainakin pirkanmaalaisilla golfareilla on lyhyen etäisyyden päässä mahdollisuus fitata itselleen erinomaisesti sopivat mailat.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje