Välineet |
13.2.2018

Välinevalmistajat tyytyväisiä ”uuteen normaaliin”

Välinevalmistajat suhtautuvat optimistisesti tulevaisuuteen. Yhdysvaltalaisilla vapaa-ajan markkinoilla ainoastaan retkeily- ja kalastusvarusteisiin käytetään nykyisin enemmän rahaa kuin golfiin.

Golfvälineiden markkinat ovat viime aikoina päässeet jaloilleen vuoden 2008 talouskriisin jälkiravistuksista. Alan suurimmat toimijat pitävät pakon sanelemaa vyönkiristystä ja korjausliikettä loppujen lopuksi jopa tervetulleena.

Callawayn toimitusjohtaja Chip Brewer puhui Orlandon golfmessuilla siitä, että markkinat ovat löytäneet oikean kokonsa ja että alan ”uusi normaali” on vuosikymmenen vaihteeseen verrattuna jo huomattavasti terveempi – huolimatta siitä, että alan huippuvuosiin on vielä reilusti matkaa. Niken päätös vetäytyä kilpailusta ja keskittyä asusteisiin ja kenkiin on epäilemättä antanut muille vakiintuneille toimijoille enemmän tilaa hengittää.

”Bisneksen näkökulmasta toiminta on paljon järkiperäisempää. Tuotteiden elinkaaret esimerkiksi ovat merkittävästi pidentyneet.”

Callawayllä on mennyt myös pörssissä hyvin. Osakkeen arvo nousi vuonna 2017 peräti 30 prosenttia. Yksi selittävä tekijä on se, että Callaway kuuluu liikevaihtoaan rajusti kasvattavan Topgolfin omistajiin. Myös Titleistin emoyhtiön Acushnetin osakekurssi on vahvistunut.

TaylorMaden toimitusjohtaja David Abeles on tyytyväinen siihen, että golfvälinebisnes on jälleen saatu kasvu-uralle.

”On hienoa nähdä, että pelaajat saavat edelleen hyötyä uusimmasta teknologiasta. Se on ykkösprioriteetti siinä, mitä teemme.”

Elämyksiä asiakkaille

Abeles puhuu räätälöinnin tärkeydestä ja siitä, kuinka on koko ajan löydettävä tapoja, joilla tarjota asiakkaille golfiin kytkeytyviä elämyksiä myös kentän ulkopuolella.

Topgolf on hyvä esimerkki jälkimmäisestä, samoin The Links at Petco -tempaus, jossa Callaway rakensi golfkentän San Diego Padresin baseball-stadionille.

Varsinkin Topgolfia toimitusjohtaja Brewer pitää merkittävänä uudenlaisena pelinavauksena.

”Se on uusi tapa harrastaa golfia, uusi tapa tutustua lajiin hauskanpidon ja rentoutumisen hengessä, ilman tarvetta pelätä mitään.”

Asiakassuhteen ja brändin rakentamisen mielessä välinebisnes on muuttunut todella paljon siitä, mikä oli todellisuus vielä pari vuosikymmentä sitten.

”Markkinointi on mennyt kokonaan uusiksi”, sanoo Brewer. ”Meillä on nyt oma osasto sisällöntuotantoa varten, ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa me olemme läsnä hyvin elävästi ja koukuttavasti.”

Koripallo, baseball ja amerikkalainen jalkapallo tulevat kaukana perässä

Välinebisnes liikuttaa golfissa suuria rahasummia. Pelkästään Yhdysvalloissa liikevaihto oli vuonna 2017 noin 2,6 miljardia dollaria. Mailat ovat dollareissa suurin yksittäinen tuoteryhmä, pallotkin yltävät liikevaihdossa vain puoleen.

Tukkukaupassa golf pitää Yhdysvaltain vapaa-ajanteollisuudessa hallussaan kolmatta sijaa retkeilyn ja kalastuksen vanavedessä. Golf on mitä ilmeisimmin välineurheilua, sillä mailoihin ja palloihin käytetään vuodessa enemmän rahaa kuin koripallon, baseballin ja amerikkalaisen jalkapallon varusteisiin yhteensä. Luku on Sports & Fitness Industry Associationin vuoden 2017 tilastoista.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.