Pienistä suurimmassa vaihtui viestikapula – tamperelaiskaverukset luotsaavat nyt Lakesiden kiiteltyä golf shopia - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Pienistä suurimmassa vaihtui viestikapula – tamperelaiskaverukset luotsaavat nyt Lakesiden kiiteltyä golf shopia

Golf Balatassa oli huhtikuun alussa vielä remontti hieman kesken. Valmista pitäisi viimeistään olla, kun range tai kenttä aukeaa.

Golf Balatassa toimintaa jatketaan vanhalla reseptillä, mutta uusin maustein.

Lakeside Golfissa Sastamalassa toimiva Golf Balata on saanut kuluneen talven aikana uudet yrittäjät. Vajaat 20 vuotta golf shopia pyörittäneet Petri ja Maarit Pelttari jäivät vuodenvaihteessa eläkkeelle ja siirsivät viestikapulan tamperelaisille Jussi Joutsenvuorelle ja Eeli Jaakkolalle.

Joutsenvuori oli kuullut, että Pelttarit etsivät jatkajaa yritykselleen. Hän otti yhteyttä Yhdysvalloissa työskentelevään Jaakkolaan ja kysyi ystävänsä kiinnostusta shopin pitämiseen. Kun Jaakkola väläytti ajatukselle vihreää valoa, päätti kaksikko ryhtyä tuumasta toimeen.

Kaupat lyötiin lukkoon syksyn kynnyksellä.

”Pohdimme jo kymmenen vuotta sitten, että golf shopin pitäminen voisi olla mukavaa, meidän näköistämme hommaa. Tässä sitä sitten ollaan”, Joutsenvuori sanoo.

Pelttareille oli Joutsenvuoren mukaan tärkeätä, että jatkajilla olisi samankaltainen ajatusmaailma shopin pitämisestä kuin heilläkin. Siitäkään ei ollut haittaa, että uudet ja entiset yrittäjät olivat ennestään tuttuja toisilleen.

”Eeli oli tutustunut Golf Balatan väkeen oltuaan caddiemasterina Lakesidessa, minä opin tuntemaan heidät asiakkaan roolissa. Huomasin jo ajat sitten, että ajattelemme asioista kaupallisesta näkökulmasta samalla tavalla.”

Minkälaisen shopin uudet vetäjät sitten Golf Balatasta saavat? Lakesiden shopin valikoimat ovat olleet pienen talousalueen kentän myymäläksi kattavat. Tavaraa on liikkeessä riittänyt, sillä niukka tarjonta ei houkuttele yhtä helposti ostoksille. Petri Pelttari kuvaili Golfpisteen muutama vuosi sitten tekemässä jutussa shopiaan isoista golfliikkeistä pienimmäksi ja pienistä suurimmaksi.

Golf Balatan liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa.

Palkitsevinta, kun saa ihmiset hyvälle tuulelle

Kun hieman yli kolmekymppiset kaverukset olivat tehneet päätöksen shopin hankkimisesta, myyntialalla jo ennestään toiminut Joutsenvuori irtisanoi itsensä ja alkoi opiskella alaa.

”Paljon on opeteltavaa riittänyt ja riittää vielä pitkään. Mutta on tämä niin mielenkiintoista. Kaupallinen sektori on itselleni tuttu, joten ihan pystymetsästä ei tähän olla ryhtymässä.”

Jaakkola on Golf Balatan toinen osakas ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hän toimii ennen kaikkea taustalla; vastaa teknisestä puolesta, kehittää ideoita ja luo dataa. Toimitusjohtajan nimikkeellä oleva Joutsenvuori toteuttaa asiakaspalvelussa omia vahvuuksiaan.

”Myyntityössä on palkitsevinta, kun saa ihmiset hyvälle tuulelle. Eikä se vaadi ihmeitä. Joskus kaupan kassalla työskennellessäni huomasin, että minulla oli kaikista pisimmät jonot. Halusin vain sanoa asiakkaille jotain heidän päiväänsä piristävää, ja hyvin näytti toimivan.”

Itse näemme, että kaveruutemme on yritystoiminnassa vain vahvuus.

Palvelu edellä on menty Golf Balatassakin ja tästä linjasta uudet yrittäjät haluavat pitää kiinni myös jatkossa.

Joutsenvuori ja Jaakkola ovat tunteneet toisensa kauan, jo ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien. Jotkut ovat varoittaneet heitä, että kaveruus saattaa ajautua yhteisessä liiketoiminnassa koetukselle.

”Itse näemme, että kaveruutemme on yritystoiminnassa vain vahvuus”, Joutsenvuori toteaa.

Second hand -filosofiasta innostuneen Jussi Joutsenvuoren mukaan käytettyjen mailojen myyntiin satsataan Golf Balatassa yhä intensiivisemmin.

Golf Balatassa käytettyjen välineiden myynti on aina ollut keskeisessä asemassa. Valikoimaa on sitä mukaa kertynyt, kun uusia mailoja ostaneet asiakkaat ovat jättäneet vanhat välineensä vaihdossa shopiin. Viime vuonna lähes kolmannes yrityksen liikevaihdosta koostui käytettyjen mailojen myynnistä.

”Tulemme satsaamaan käytettyjen myyntiin entistä tiiviimmin. Olemme avanneet verkkokaupan, josta myös käytettyjen mailojen valikoima löytyy kuvattuna.”

Ajellessaan Tampereelle, Joutsenvuori lupaa tarvittaessa toimittaa shopin tuotteita vaikka asiakkaan kotiovelle.

”Reilu meininki jatkuu”, hän heittää Golf Balatan vanhaa slogania mukaillen.

Shopin valikoimista löytyvät ennestään tutut merkit eli Callaway, Cobra, Ping, TaylorMade ja Titleist. Lisäksi pari muuta välinebrändiä on harkinnassa. Muutamia vaatemerkkejä on sen sijaan karsittu ja jotain uuttakin tekstiiliä on luvassa tilalle.

”Vähän hirvittää, kun ei ole ennen tullut tehtyä näin isoja ostoja. Tukea olemme saaneet Finnveralta ja onhan tässä lainojen ohella henkilökohtaistakin pääomaa kiinni. Maltti on kuitenkin valttia”, Joutsenvuori miettii.

Luottamus asiakkaisiin rakennettava itse

Hän muistuttaa, että luottamus asiakkaisiin on rakennettava itse, eikä entisten shopin pitäjien maineella voi loputtomiin ratsastaa. Pelttarit ovat joka tapauksessa tarjoutuneet antamaan neuvoja, jos tarve vaatii.

”Petri ja Maarit olivat yllättyneitä, ettei liikkeestä luopuminen ole tuntunut niin haikealta kuin saattoi olettaa. Nyt heillä on kaipaamaansa aikaa lapsenlapsille ja omalle pelaamiselle.”

Golf Balatassa on talven aikana tehty remonttia. Tuotteita on saapunut tasaisena virtana ja koko ajan tulee lisää. Vielä ei ole avajaisten aika, sillä kauden alkukaan ei ole ihan nurkan takana. Ensimmäisten pelien koittaessa kaikki on kuitenkin valmista.

Eeli Jaakkolan nykyiset työt Washingtonissa jatkuvat heinäkuuhun 2023 saakka, joten Joutsenvuori tarvitsee ensimmäiselle pelikaudelle tukikäden. Tiimiin liittyy myös Lakeside Golfin pro Tuomas Seppälä, joka auttaa mailojen mitoituksessa.

”Työntäyteinen golfkausi on edessä. Kaikki on uutta, joten ympäripyöreitä päiviä varmasti riiittää. Se on vain hauskaa tässä kivassa ympäristössä, kun lisäksi tykkään erityisen paljon tyrvääläisestä tyylistä”, Joutsenvuori sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje