G400-rauta on norjalaisen Karsten Solheimin perustaman Pingin kuumimipia uutuuksia.Kuva: Ping Golf
Välineet |
29.8.2017

Pingille miljoonasakot verkkokaupan rajoittamisesta

Maailman arvostetuimpiin mailanvalmistajiin lukeutuva Ping Europe Limited ( Ping) kielsi kahden englantilaisen jälleenmyyjänsä verkkokaupan tuotteillaan, joka johti Iso-Britannian kilpailuviranomaisen (CMA) langettamaan 1,57 miljoonan euron sakkoon.

Competition and Markets Authority (CMA) tuomitsi kahdelta jälleenmyyjältään verkkomyyntioikeudet vieneen Pingin todella kovaan, yli 1,5 miljoonan euron suuruiseen sakkotuomioon.

Premium-tason tuotteita markkinoiva Ping haluaa kilpailijoidensa tavoin edistää myymälöissä tapahtuvaa kauppaa, johon useimmissa tapauksissa liittyy mailojen räätälöinti.

Verkkkokaupassa hinta on perinteista kaupankäyntiä oleellisemmassa asemassa, joka golfalalla on vienyt valmistajat ja myyjät aiemminkin ristiriitaisiin tilanteisiin.

Ping ajautui kahden jälleenmyyjänsä kanssa riitaan, johon CMA asettui oikeuskäsittelyllään ratkaisun tekijäksi.

Pingin katsottiin CMA:n päätöksellä rajoittaneen myyntiä laittomalla tavalla ja asettaneen jälleenmyyjät eriarvoiseen asemaan.

“Internet on jatkuvasti kasvava ja tärkeä jakelukanava jälleenmyyjille, eikä tätä mahdollisuutta tavoittaa mahdollisimman suurta asiakaskuntaa saa laittomin keinoin rajoittaa. Pingille langetettu tuomio on myös viesti yhtiöille siitä, että näiden edustamien tuotteiden kaupan rajoittaminen verkossa saattaa olla laitonta”, kuului CMA:n antama perustelu.

Ratkaisunsa perusteluosioissa CMA muistutti, että myös jakeluporras voi tulla tavarantoimittajien lisäksi tuomituksi, mikäli se tekee näiden kanssa kaupankäynnin vapauksia estäviä sopimuksia.

Taustalla on varmasti myös Pingin jälleenmyyjien välistä kovaa kilpailua markkinoista. Yhteisistä pelisäännöistä ja hintapolitiikasta poikkeavat kauppiaat ovat aiemminkin saaneet eri aloilla tikariniskuja kylkeensä lähipiiristä.

Golfliikkeet aktivoituneet verkkokauppaan

Golfvälineisiin liittyvä verkkokauppa on viimeisten vuosien aikana lisännyt osuuttaan kokonaismyynnistä. Ulkomaiset sivustot ottivat Suomessa etulyöntiasemaa hinnan ja saatavuuden osalta verkkokaupan ensimmäisinä vuosina.

”Verkkokauppa on tulevaisuudessa entistä merkittävämmässä roolissa. Olemme panostaneet varastointiin, henkilöresurssointiin ja kassajärjestelmien uudistamiseen. Kysyntää kohdistuu kaikkiin tuoteryhmiiin.”

”Kalliimman hintaluokan mailoissa, joihin Ping lukeutuu, osuus on kuitenkin pieni. Asiakas haluaa tulla palvelluksi ja yleensä hän ottaa myös räätälöinnin ennen kaupantekoa”, kertoo Golf Balancen toimitusjohtaja Vesa Tikkanen.

Vuosituhannen alkuvaiheilla ulkomaiset yrittäjät löysivät Suomesta jalansijaa hinnalla ja laajalla valikoimalla.

”Tuota hinnaneroa on kyllä kurottu kiinni, joissain tuotteissa menty ohikin. Hintataso Suomessa on mielestäni kuluttajalle erittäin hyvä, samoin saatavuus”, Tikkanen määrittää.

Pingiä Suomessa edustavan Five T Oy:n johtaja Tapio Juvonen ei halua ottaa kantaa Pingille Englannissa langetettuun rangaistukseen.

Juvonen painottaa Pingin kulkevan kehityksen kärjessä kun puhutaan räätälöityjen mailojen toimitusnopeuksista alalla.

”Tässä olemme maailman nopeimpia. Kun jälleenmyyjä lähettää tehtaalle tilauksen, on tuote valmiina kahdessa päivässä ja yhteensä neljä työpäivää tilauksesta asiakkaalla”.

Kerran Ping, aina Ping. Lee Westwood on käyttänyt samaa mailamerkkiä jo 30 vuoden ajan.Kuva: Getty Images

Suomalaisesta hintatasosta hänellä on Tikkastakin kovempi näkemys.

”Länsinaapuristamme Ruotsista on lähtenyt päämiehille viestejä ja ihmettelyjä siitä, kuinka halvalla Suomessa golfvälineet vaihtavat omistajaa. Verkkokaupassa jälleenmyyjät kuristavat toisiaan hengiltä myymällä tuotteita viiden prosentin katteilla”, Tapio Juvonen kauhistelee.

Tuotteet eivät vaihda omistajaa huokeaan hintaan pelkästään verkossa. TaylorMaden  Suomen edustaja, alan pitkäaikaisiin ja arvostettuihin konkareihin luokiteltava Pekka Palotie on useaan otteeseen  listannut Suomen koko Euroopan huokeimmaksi maaksi hankkia golfvälineitä.

Brittein Saarten kilpailuviranomaisen 1,57 miljoonan euron sakko on varsin vahva signaali. Premium-luokan mailoista jatkossakin vain murto-osa välitetään netin kautta. Nyt nostettiin näkyvästi  sormi pystyyn koko toimialalle ja suurille brändeille kaupan vapauden periaatteiden puolesta.

Lähde: CMA

 

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

En kyllä ymmärrä miksei valmistaja saisi päättää kuka tuotteita saa myydä, missä ja mihin hintaan.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.