23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Odysseyn odotetuissa uutuusputtereissa on otettu kaikki irti tekoälystä

Ai-One-mallistossa on neljä erilaista lapavaihtoehtoa. Mallet-malli #7:ää (kuvassa vasemmalla) myydään myös kahdella erilaisella hosel-ratkaisulla.

Erilaiset inserttiratkaisut jakavat Callawayn uudet putterit kahteen mallistoon.

Yksi loppuvuoden odotetuimmista välinelanseerauksista on ollut Callawayn Odyssey-puttereiden uudet mallistot Ai-One ja Ai-One Milled. Niiden taikasanana on tekoäly.

Tekoäly tulee ensimmäisenä vastaan mallistojenn nimessä. Ai on lyhenne tekoälyä tarkoittavista sanoista artificial intelligence. Nimi on Callawaylta fiksu veto, sillä tekoäly-hypestä on syytä ottaa nyt kaikki irti.

Lyhenteen käyttämiselle on tietenkin oltava myös syynsä. Uutuusmalliston tapauksessa tekoälyä on käytetty putterin lavan insertin suunnitteluun. Tekoälyn avulla on mallinnettu lukemattomia erilaisia ratkaisuja, joista parhaat on lopulta valittu.

Callaway on lähtenyt ensin selvittämään, mistä syystä huippuammattilaiset missaavat puttejaan, ja tullut siihen tulokseen, että kyse on epäpuhtaista osumista ja niiden aiheuttamista ongelmista puttien pituuskontrollissa. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Mahdollisimman anteeksiantavia lapamalleja pyrkii jatkuvasti kehittämään jokainen putterinvalmistaja. Moni onkin onnistunut tekemään ihanteellisesta osumakohdasta leveämmän, mutta pystysuunnassa tehtävä on ollut vaikeampi. Tekoälyn suunnittelemat Ai-One-insertit tekevät osumista parempia myös lavan ylä- ja alaosan osumissa.

Ai-One-mallistossa insertin osumapinta on Odysseyn puttereista tunnettua White Hot -uretaania ja tausta alumiinia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Odyssey on jättänyt osumapinnan taustapuolelle kestävästä polymeerista rakennetun ikkunan, josta insertin taustaosan muotoilua voi tarkastella. Käyttäjä ei näkemästään voi paljonkaan päätellä, mutta tehokeinona ikkunakin on näppärä putterin tekoälyominaisuuksien alleviivaamiseksi.

Ai-One Milled -mallistossa riittää lapamalleissa valinnanvaraa.

Ai-One Milled -mallistossa insertti on jyrsittyä titaania. Toisin kuin sisarmallistossaan, Milled-puttereissa ei ole kurkistusikkunaa tekoälyn aikaansaannoksiin. Insertin taustaosa on kuitenkin sama myös Milled-mallistossa.

Ai-One-mallisto käsittää tällä hetkellä neljä eri lapamallia. Blade-puttereihin kuuluvat klassista Ancer-designia mukaileva #1 sekä leveälapaisempi Double Wide. Mallet-malleihin kuuluvat puolestaan pyöreäksi muotoiltu Rossie S sekä kulmahampaiden muotoiseksi kuvailtu #7.

Ai-One Milled -putterimalleja on yhteensä peräti seitsemän. One T ja Two T kuuluvat klassisiin bladeihin, Three T ja Six T ovat puolestaan kompaktimpia mallet-malleja, jossa on kuitenkin hieman blade-putterin kaltainen tuntuma. Varsinaisia mallet-malleja ovat puolestaan Seven T, Eight T ja Eleven T.

Kaikissa Ai-One-mallistojen puttereissa on Stroke Labin SL 90 -varsi, jonka alapäässä on gripistä riippuen 20–30 gramman vastapaino.

Tekoäly testissä

Testasimme marraskuussa yhtä Ai-One-malliston putteria yhteensä kuuden kierroksen ajan – ja kokemus oli sanalla sanoen vaikuttava.

Hyvässä putterissa, jos jossain, on kyse tuntumasta, joka taas voi merkitä eri pelaajille hyvinkin erilaisia asioita ja ominaisuuksia. Double Widen hallitseva ominaisuus on loistava tuntuma.

Jo ensikosketus putteriin tekee vaikutuksen. Vaikka lapamalli on perinteistä blade-putteria leveämpi, ulkonäköä voi silti kutsua klassisen miellyttäväksi. Myös laivastonsinistä ja valkoista yhdistelevä väritys toimii. Putteri näyttää laadukkaalta.

Double Wide on erinomaisesti painotettu, ja tuntumaa voi edelleen säätää omien mieltymysten mukaiseksi lavan pohjassa olevien painoruuvien avulla. Heilahdusliike on vakaa ja tasapainoinen.

Varsinaiset hampaansa Ai-One Double Wide näyttää golfkentällä – kuten tietysti pitääkin. Jo ensimmäisiltä griineiltä asti tunne on sama: Double Wide antaa pallolle erittäin vakaat rullit, eikä hätkähdä, vaikka osuma ei olisikaan aivan puhdas. Kunhan pallo vain osuu puoli lapaa leveän uretaani-insertin alueelle, tuntuma säilyy hyvänä ja puttien pituuden hallinta on helppoa – tai ainakaan se ei jää mailasta kiinni.

Double Wideen syntyy nopeasti suhde, että putteriin voi luottaa, vaikka oma puttiliike ei aivan parhaassa iskussa olisikaan.

Se, mikä putterissa lopulta on tekoälyn ja mikä Odysseyn tunnetusti vankan muun suunnitteluosaamisen ansiota, ei ole helposti määriteltävissä, mutta se on lopputuleman kannalta yhdentekevää. Callaway on vetänyt oikeasta narusta. Tekoäly tekee putterista sekä tavallista kiinnostavamman että tositoimissa erinomaisesti suoriutuvan luottomailan.

Lue seuraavaksi: Callaway toi palloistaan tutut tarkkuusviivat myös Odysseyn puttereihin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje